Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-04 19:33:00

Abu Khdeir-gyilkosság: Súlyos ítéletet mondtak ki az izraeli elkövetőkre

A három izraeli elkövető közül kettő esetében döntött a jeruzsálemi Kerületi Bíróság csütörtökön. Az egyik, 17 éves elkövető életfogytiglant, a másik, 16 esztendős pedig 21 éves börtönbüntetést kapott egy tizenéves palesztin meggyilkolása ügyében. A harmadik vádlott esetében később hirdetnek ítéletet, miután elmezavarodottság okán kezelésben részesül. A történtek egyébként egyike volt a 2014. augusztusi gázai övezeti háborúhoz vezető incidenseknek - írja a The Jerusalem Post.

Abu Khdeir-gyilkosság: Súlyos ítéletet mondtak ki az izraeli elkövetőkre
Mohammed Abu Khudeir

2014 nyarán három izraeli fiatalember elrabolta, majd egy erdőben eszméletlenre verték és élve felgyőjtották a tizenhat éves, palesztin Mohammed Abu Khdeirt, bosszúból azért, mert korábban palesztinok elraboltak és megöltek három izraeli tizenévest. A palesztin tinédzser éppen Kelet-Jeruzsálem Suafat nevű arab negyedében várakozott arra, hogy beléphessen egy mecsetbe - írja a hírportál.  

A brutális gyilkosságot két kiskorú és Yosef Haim Ben David, egy 31 éves jeruzsálemi, ultraortodox férfi követte el, de tavaly decemberben egyelőre csak a két kiskorú bűnösségét mondták ki. Az emberölést kitervelő és a gyilkosság végrehajtását irányító férfi beszámíthatóságát elmeorvosi szakértők vizsgálatai alapján a jövő héten tárgyalja a bíróság.

Az egyik tizenhét éves gyilkos a bírák szerint segített is Ben Davidnak leönteni a fiút gázolajjal, ezért az életfogytiglanon túl még három évet kapott, és harmincötezer sékeles (mintegy két és félmillió forintos) kártérítést kell fizetnie az áldozat családjának.

A másik, tizenhat éves elkövetőre bűnrészesség miatt huszonegy év börtönt és harmincezer sékeles (mintegy kétmillió forintos) kártérítési kötelezettséget mértek a bírók.

tariq khdeir, az áldozat testvére és édesanyja. (fotó: reuters)Tariq Khdeir, az áldozat testvére és édesanyja. (Fotó: Reuters)
A büntetés Izraelben szokatlanul súlyosnak számít kiskorúak esetében. Mivel az elkövetők tizennyolc év alattiak, nevüket nem lehet nyilvánosságra hozni.

Az áldozat családja szerint mindkét fiatalkorú vádlottat életfogytiglanra kellett volna ítélni, ezért az izraeli legfelsőbb bírósághoz fordulnak.

A palesztin család azt is nehezményezte, hogy a zsidó elkövetők esetében nem rombolták le családjuk otthonait, ahogyan arab merénylők esetében teszik az izraeli hatóságok.    

Az ügyész, Uri Corb az ítélethirdetést követően elmondta, hogy "nincs semmi, ami kompenzálhatná az áldozat családját, de Izrael jogállam, és ugyanazt az elvet követi terrorcselekmény esetén legyen szó izraeli vagy arab elkövetőről." Amikor arról kérdezték, hogy érdemes-e fellebbeznie a családnak, azt mondta, nem tartaná helyén valónak. Azzal kapcsolatban, hogy miért nem rombolták le a gyilkosságot elkövetők házait, azt felelte, ügyészként ő nem kérheti ezt a bírüságtól, de a család kérvényezheti az izraeli kormánytól.

atv.hu

További belföldi híreink