Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-03 16:20:00

Azt tanácsolják Balognak, költözzön Észak-Koreába

Folyamatosan frissülő hírek!

Az eső sem tudta eltántorítani szerda délután a pedagógusokat, diákokat és szülőket, akik országszerte demonstrációkkal szembesítették a kormányt a „mindenkin és mindenen áterőltetett intézkedések” eredményével. Miskolcon több ezren, Budapesten pedig több százan gyűltek össze. A felszólalók keményen bírálták mind a miniszterelnök, mind a szakminiszter felelőtlen és átgondolatlan döntéseit, valamint követelték a KLIK feloszlatását.

 • Budaörsön is százak demonstráltak

  február 03.szerda 19:54

  Az atv.hu olvasója szerint Budaörsön nagyjából félezer ember vett részt a fáklyás felvonuláson. A rendezvényen felszólalt Wittinghoff Tamás polgármester és Tollner József, a PDSZ elnökségi tagja, aki felolvasta a pedagógusok követeléseit. A demonstráción egyébként Mécs Imre is részt vett.

 • "Nem a hőbörgés volt a fő szempont"

  február 03.szerda 19:20

 • Véget ér a miskolci demonstráció

  február 03.szerda 18:57

  Csabalik Gyuláné a tüntetés főszervezője csillagos ötösre értékelte a demonstrációt és reményét fejezte ki, hogy az elhangzottak valódi meghallgatásra találnak. 

 • Kiürült a Szabadság tér

  február 03.szerda 18:53

  Az ATV budapesti tudósítója elmondta, hogy a Szabadság tér mostanra teljesen kiürült, de egy órával ezelőtt még több százan tüntettek. Elhangzottak a követeléseik, és szolidaritást vállaltak a többi demonstrálóval, illetve a szervezőkkel. 

 • Lassan Miskolcon is véget ér a tüntetés

  február 03.szerda 18:52

  Miskolcon lassan véget ér a tüntetés – jelentette az ATV helyszíni tudósítója. A rendőrség szerint 5000-en vettek részt a megmozduláson. A helyiek azt mondták, nem tudják, mikor láttak ekkora tömeget egy demonstráláson. 

 • Szakadó esőben is összegyűltek

  február 03.szerda 18:48

  Közel százan vettek részt a veszprémi fogadóórán, ahol csendes demonstrációt tartottak a szakadó esőben.

 • A PSZ bojkottálja a kerekasztalt

  február 03.szerda 18:40

  Az ATV miskolci tudósítójának a jelenlévő PSZ tagok azt mondták, hogy bojkottálni fogják a jövő heti kerekasztalt. Ennek okairól Mendrey László beszélt, aki szerint a megbeszélésre nem hívták meg a kormánykritikus hangokat. 

  Lassan véget ér a miskolci demonstráció is.

 • Sopronban 60 ember demonstrált

  február 03.szerda 18:34

  Sopronban, a Széchenyi téren, a KLIK irodája előtt mintegy hatvanan demonstráltak szerdán kora este. Az esőben Jakál Adrienn, PM soproni elnöke, a város kulturális és oktatási bizottságának tagja és a szerdai megmozdulás helyi szervezője szólt az esernyős hallgatóságoz - írja a Kisalföld.

  fotó: mindenamisopron.huFotó: mindenamisopron.hu

  Jakál többek között arról beszélt, hogy a szinte megvalósíthatatlan reformoknak nevezett szabályokkal, átgondolatlan oktatáspolitikával a gyermekeink jövőjét, és ezzel az ország jövőjét kockáztatják. "Nem hagyhatjuk, hogy a fiatalokat gúzsba kössék, megbéklyózzák, akár röghöz kötéssel, akár pöffeszkedő hivatalos ideológiákkal" - mondta.

 • Véget ért a budapesti tüntetés

  február 03.szerda 18:31

  Budapesten, a Szabadság téren véget ért a tüntetés. Nagyjából 600-800-an vettek részt rajta. 

  forrás: mtiForrás: MTI

 • Tíz nap múlva folytatják

  február 03.szerda 18:22

  „A pedagógusok nagyobb felelősséget éreznek a gyermekek jövője iránt, mint azok, akik az országot irányítják” – mondta Galló. Hozzátette, hogy nem állhatnak meg a mai napnál, és mindenkit felszólított, hogy csatlakozzanak a február 13-ára tervezett demonstrációhoz. 

 • Ezekért tüntetnek a pedagógusok

  február 03.szerda 18:19

  Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke arról beszélt, hogy a hatalom nem akarja megérteni, hogy mi a baja a pedagógusoknak, ezért elmondta, hogy mik azok. „A pedagógusoknak az a bajuk, hogy a köznevelés rendszere hét bőrt húz le róluk, és a gyerekekről. Nem bíznak bennük. A szakmai hozzáértésüket folyamatosan megkérdőjelezik. Elvették tőlük a tanítás örömét. A hatalom elveszik a gyerekektől a gyerekkorukat, és el akarja venni a jövőjüket is. A munkájukat segítők létminimumon élnek” – sorolta. 

   galló istvánné, a pedagógusok szakszervezetének elnöke (fotó: mti) Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke (Fotó: MTI)

 • Ezekről tárgyalnának

  február 03.szerda 18:14

  A demokratikus kerekasztalra több témát is javasoltak. Ezek között vannak rövid távúak, mint például a tanulók terhelésének csökkentése, tankönyvválasztás, adminisztrációs terhek csökkentése stb. Hosszú távon elengedhetetlen az állam szerepének a vizsgálata, a KLIK sorsának megvitatása – mondta Mendrey. 

 • Bojkottálják a kerekasztalt

  február 03.szerda 18:13

  Ha a miniszter nem tudja szolgálni a népét, akkor távozzon – mondta Mendrey. Diákok és szakmai szervezetek nincsenek a meghívottak között a jövő hétre tervezett köznevelési kerekasztal megbeszélésen – hangsúlyozta. Bojkottra szólítottak fel minden szervezetet, azt kérve, hogy tartsák távol magukat a csonka kerekasztaltól. 

 • A pedagógusok az új migránsok

  február 03.szerda 18:10

  Mendrey szerint a pedagógusok lesznek az új migránsok, akik veszélyeztetik a nemzeti együttműködést. A demokráciában valóban kerekasztal lenne az egyeztetéseken, ahol a szakmai tagjai is ott lennének – fejtette ki. 

 • "Nem csak túltolták, de el is"

  február 03.szerda 18:08

  Mendrey László, PDSZ elnök arról beszélt, hogy nem lehet elbocsátani egy egész tantestületet. Idézte Balog Zoltán egyik nyilatkozatát, a tömeg a politikus nevére fütyülni kezdett. „A biciklit nem csak túltolták, de el is” – mondta Mendery, aki szerint a miniszternek esze ágában sincs valódi megoldást találni. 

  forrás: mtiForrás: MTI

 • "Nem térünk vissza a múltba"

  február 03.szerda 18:03

  Gulyás arról is beszélt, hogy nem hagyhatjuk, hogy elvegyék a tanulás lehetőségét. „Nem hagyjuk” – skandálta a tömeg válaszul. Felidézte a netadó elleni tüntetést, amikor egyértelművé tették, hogy nem akarnak visszatérni a múltba. 

 • Pécsen is tüntetnek

  február 03.szerda 18:00

  A miskolci pedagógustüntetéssel egy időben tartottak szimpátiatüntetést a pécsi Színház téren is.

  a pécsi tüntetés (fotó: mti)A pécsi tüntetés (Fotó: MTI)

 • "Orbán és klikkje virul, de a KLIK megbukott"

  február 03.szerda 18:00

  „Félmillió fiatal már külföldre tolta el a biciklijét” – mondta Gulyás Balázs Miskolcon. „Orbánéknak meg kell érteniük, nem stadionokra és kisvasútra kell költeni a pénzüket, miközben kivérzik az oktatás. Orbán maga mondta: arra jut pénz, amire akarjuk, hogy jusson. Viktor, az emberek jó oktatás, működő egészségügyet és tisztességes béreket akarnak!” – hangsúlyozta.

  Ezután felszólította a miniszterelnököt, hogy szűntesse meg a KLIK-et. „Ha azt gondolja, hogy elég ezt a szintet elérni, akkor alkalmatlan miniszternek”. Balognak javasolta, hogy költözzön Észak-Koreába, ha ennyire szereti a központosítást. 

  "Orbán és klikkje virul, de a KLIK megbukott” - fejtette ki.

 • A Független Diákparlament is jelen van

  február 03.szerda 17:56

  A fiatalok nevében szólalt fel Miskolcon Tóth Réka a Független Diákparlament képviselője, aki egykori Hermanos diák is egyben. A diákok nevében felajánlotta a segítséget egy jobb oktatási rendszer felépítéséhez Hangsúlyozta, hogy a diákokat semmiféleképpen sem szabad kihagyni egy ilyen folyamatból. A közönség helyeselte a felvetését.

 • "Semmi értelme a KLIK-nek"

  február 03.szerda 17:55

  Az ATV helyszíni tudósítója szerint a budapesti Szabadság téren több százan gyűltek össze. Több felszólalás is volt már, az összegyűltek nagyon lelkesen fogadták a tanárok, gyakorló pedagógusok beszédeit. Sokan bírálták a KLIK-et, azt javasolva, hogy szűnjön meg, mivel a működésének semmi értelme nincs. Azt is kifogásolták, hogy az iskolákban a gyakorlati tudás helyett a lexikális adatokra helyezik a hangsúlyt, pedig ennek a 21. században már semmi értelme nincs.

 • "Nem hagyjuk", "a gyerekeinkért"

  február 03.szerda 17:54

  Az ATV miskolci tudósítója szerint 4-5 ezren lehetnek a helyszínen. A vonulás fél óráig tartott, fáklyákkal, békésen meneteltek. A beszédek során többször is skandálták, hogy „nem hagyjuk”, illetve „a gyerekeinkért”. 

 • Ezek a követeléseik

  február 03.szerda 17:45

  Pukli felolvasta a követeléseiket:

  -Valódi reformokat a pedagógusokkal való egyeztetéssel

  -A tanárok és diákok óraszámán csökkentése

  -A tantárgyi követelmények 21. századra adaptálását, a lexikális adatok csökkentését, a diákok gyermekkorának visszaadása

  -A hátrányos helyzetű diákok ösztöndíjazása

  -Az IKT korszerűsítése

  -A tankönyvválasztás szabadsága

  -A mindennapos testnevelés feltételeinek finanszírozása

  -Az iskolák gazdasági önállóságának és az igazgatók jogkörének visszaállítása, a KLIK megszüntetése

  -A pedagógus életpályamodell átalakítása

  -A személyiségi jogok tiszteletben tartása

  -A tanári fizetések értelmisége szintre emelése

  -A tanárellenes, a közvéleményt félrevezető bejelentések leállítása

  -A túlmunka díjazásának visszaállítása

  -Az oktatás teljes dolgozói körének bérrendezése

  -Az elvont státuszokat állítsák vissza 

   

 • "Nem félünk"

  február 03.szerda 17:41

  Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója arról beszélt, hogy ha nem tesznek valamit, mindenki zombivá válik, majd hozzátette, hogy nem félnek. Arra a felvetésre, hogy Soros György támogatja a tüntetőket, nevetés tört ki a tömegben. 

 • Elégtelent kapott az EMMI

  február 03.szerda 17:35

  "Elismerjük, hogy évtizedek óta gondok vannak az oktatási rendszerrel, de a mostani változtatások után kaotikussá vált minden" - mondta Pilz. 

  Egy félévi bizonyítvány is kiállítottak. Szervezés, kivitelezés; Fenntartás, üzemeltetés;Empátia; Pedagógusok elismertsége; és Szakmai ismeretek tantárgyakból is elégtelent kapott az EMMI.

  "Gyerekeink és az ország jövője a tét” – zárta a beszédét Pilz. 

 • Ezrek tüntetnek Miskolcon

  február 03.szerda 17:32

  A Közalkalmazotti Tanács elnöke, Pilz Olivér szólalt fel először. Egy rövid történetet mondtak el „duettben” a Teleki igazgatójával arról, hogy miért vannak a téren. 

  „Követetjük, hogy az oktatás nemzeti érdek legyen, lehessen leülni, új rendszert létrehozni, és ebben vegyenek részt a pedagógusok is” – zárták a beszédet. 

 • Újabb helyszíneken kezdenek

  február 03.szerda 17:30

  Szegeden a Kálvária sugárút 84-86., Sopronban a Széchenyi téren fél hatkor kezdődik a tüntetés.

 • Nem túl hízelgő vélemények

  február 03.szerda 17:29

  A Szabadság téren több százan gyűltek össze a szakadó eső és a szél ellenére. A többségében civil felszólalók folyamatosan bírálják az oktatásügyet, főként a KLIK-et. A résztvevők békésen hallgatják a beszédeket, néhány névnél fütyülni kezdenek.

  Az ATV helyszíni tudósítója inkább középkorúakkal és idősekkel találkozott, de fiatalok is vannak a téren, ahol csendben hallgatják a felszólalókat, akiknek a kormányzatra nézve nem túl hízelgő a véleményük. 

 • Lassan megtelik a Hősök tere

  február 03.szerda 17:24

  Az Észak-Magyarország helyszíni tudósítója szerint kevés vonulónál van fáklya. A tömeg békésen várakozik.

  forrás: mtiForrás: MTI

 • Vége a győri tüntetésnek

  február 03.szerda 17:21

  A győri demonstráció véget ért. Két tanár és egy szülő mondott beszédet. Összesen körülbelül 120 ember volt jelen a Városháza téren - írja a Kisalföld.

  A szervezők azt ígérték, hogy jövő hétre újabb tüntetést szerveznek, hisz az időjárás most nem fogadta kegyeibe a demonstrálókat. A végén igazi politikai klasszikussal búcsúztak: "egy hét múlva mindenki hozzon magával még egy embert!".

 • "Orbán olyan, mint Klebelsberg"

  február 03.szerda 17:18

  A Szabadság téren elkezdték a beszédeket. Az egyik felszólaló szerint Orbán Klebelsberg Kunó szellemiségét követi, azonban Klebelsberg "végtelen antiszemita volt", és feudális állapotokat teremtett.

 • Elérte a Városház teret a tömeg

  február 03.szerda 17:14

  A miskolci menet eleje már a Városház térnél van, ahol újabb 150 fő csatlakozott a demonstrálókhoz. Közben a fáklyákat is meggyújtották.

 • Miskolcon kitartanak a tanárok

  február 03.szerda 17:12

  Az ATV miskolci tudósítója szerint az elmúlt 20 percben egyre jobban esik az eső, ennek ellenére békésen vonul a több ezres tömeg. A szervezés hagy némi kívánnivalót maga után, ugyanis egy keskeny utcába terelték a demonstrálókat, ahol a villamosforgalmat sem állították le, így időnként el kell ugrani az érkező járművek elől.

  A jelenlévő tanárok elmondták, hogy gondolkozás nélkül aláírták a petíciót. A tüntetés hatásáról már megoszlottak a vélemények, de azt mondták, addig folytatják a demonstrálást, amíg nem érnek el eredményt. 

  a pedagógusok és szimpatizánsaik demonstrációjának résztvevői vonulnak a miskolci hősök terére. (fotó: mti)A pedagógusok és szimpatizánsaik demonstrációjának résztvevői vonulnak a miskolci Hősök terére. (Fotó: MTI)

 • Orbán szólt a hangszórókból

  február 03.szerda 17:03

  Hangosító segítségével Orbán Viktor nyilatkozatát hallhatta a vonuló tömeg. A miniszterelnök arról beszélt, hogy Magyarország felemelkedésének egyetlen kulcsa az a tudás, ami gyerekek fejében van. Ezután a Tanítanék Facebook-bejegyzéseiből idéztek, a tanárok és szülők panaszait a diákok olvasták fel.

 • Még négy városban kezdenek

  február 03.szerda 17:00

  Budapesten a Szabadság téren, Békéscsabán a Szent István téren, Pécsen a 48-as téren, és Szombathelyen a Borostyánkő Áruház előtt 5 órakor kezdődik a tüntetés.

 • Az eső visszatartja a győrieket

  február 03.szerda 16:57

  A Kisalföld szerint 50 tanár gyűlt össze a győri Városházánál. Beszédet mondott a főszervező az oktatási problémákról, majd felolvasták a miskolci tantestület levelét.

 • "Túltolták" a bicikliket

  február 03.szerda 16:55

  A tömeg békésen menetel az esőben. A Miskolcnak Hangja Van civilcsoport biciklivel “vonul” és a hátukra azt fújták, hogy “Túltoltuk”, utalva Balog Zoltán néhány napja történt kijelentésére.

  fotó: borsod onlineFotó: Borsod Online

 • Elindult a több ezres tömeg

  február 03.szerda 16:41

  Az ATV tudósítója szerint több ezresre duzzadt a tömeg, amely 3-4 perce kezdte meg a vonulást. Egyelőre a fáklyákat nem gyújtották meg, bár ennek köze lehet ahhoz is, hogy elkezdett esni az eső. A Herman Ottó Gimnázium elől indultak a tiltakozók, a Városháza felé tartanak. A menet elején a "Gyermekeinkért" feliratú molinót visznek.

  Az ATV helyszíni tudósítója több diákkal is beszélt, akik egyetértenek azzal, amit a tanárok megfogalmaztak a levelekben.

 • Elkezdték a beszédeket

  február 03.szerda 16:40

  Oláh Benjámin a Miskolcnak Hangja Van csoport vezetője mondott beszédet, aki hangsúlyozta, hogy továbbra sem engedik el a pedagógusok kezét, támogatják őket az oktatás ügyéért.

  Ezután Tyetyák Zoltán elénekelte a “Ha én rózsa volnék” kezdetű dalt, aminek az utolsó strófáit már a tömeg is együtt énekelte - írja a haon.hu.

 • Rendőrök irányítják a forgalmat

  február 03.szerda 16:38

  Észak-Magyarország helyszíni tudósítója szerint Miskolcon a Zenepalotánál már rendőrök irányítják a forgalmat a Herman felől érkező tüntetőket várva.

 • Élő kapcsolás az ATV-n

  február 03.szerda 16:31

  Az ATV a délután folyamán folyamatosan kapcsolja a tüntetések helyszíneit, ide kattintva élőben nézheti az adást.

 • Gyűlik a tömeg Miskolcon

  február 03.szerda 16:20

  Gyülekezik a tömeg, körülbelül 500-an lehetnek a Herman Ottó Gimnázium előtt – jelentette az ATV helyszíni tudósítója. Nagyon sok fiatal gyűlt össze a demonstráción, ahol a vonulásra készülve már jó néhány fáklyát is kiosztottak.

  Több cikk is megjelent arról, hogy óvodai dolgozókat megfenyegették, hogy ne vegyenek részt a megmozduláson. Az ATV tudósítója rákérdezett erre egy szervezőnél, aki feldúltan azt mondta: biztos, hogy történt ilyen, de nem akar ezzel foglalkozni, mert ha 20 ember emiatt nem jön el, az nem érdekli, mert több ezren lesznek. Ugyanis a helyi közlekedési dolgozók is csatlakoznak a menethez, mivel nem kapták meg a fizetésüket.

  A szervezők azt kérték, hogy pártlogók ne legyenek a tüntetésen, de több politikus is jelen van, többek között a DK két tagja, Tompa Sándor és Varga Gergő. 

 • Hiller István miskolci sajtótájékoztatója

  február 03.szerda 15:36

 • Megfenyegetett óvodák: Cáfol az önkormányzat

  február 03.szerda 15:28

  Csabalik Zsuzsanna ATV-s interjúja után, amelyben azt állította, valamennyi miskolci óvodába leszóltak, hogy komoly következményei lesznek, ha elmennek a ma esti demonstrációra, közleményt adott ki a miskolci önkormányzat. Azt írják, értetlenül állnak a Pedagógusok Szakszervezetének helyi titkárhelyettesének állítása előtt.

  „Az önkormányzat semmilyen módon nem gyakorol nyomást a pedagógusokra, hogy demokratikus jogaikkal éljenek. A felvetés azért is érthetetlen, mert a demonstráció az iskolai közoktatásról szól, nem az óvodákról” – írják. Hozzáteszik, hogy határozottan visszautasítják a szakszervezeti tisztségviselő állítását. A részletekért kattintson ide.

 • „Nem a gyerek hülye"

  február 03.szerda 14:37

  A magyar köznevelési rendszer kudarc-centrikus, és abba a szókratészi magasságba kívánja eljuttatni a gyereket, ahol az egyetlen biztos tudásuk az, hogy semmit sem tudnak. Erről szólnak a sorsokat eldöntő szintfelmérők és azok a kimeneti követelmények, amelyek megmérgezik a tantermeket hangulatát – állította az atv.hu-nak öt, felsős évfolyamokon tanító pedagógus, akikkel arról beszélgettünk, hogy miért ennyire frusztráló tanárnak és diáknak egyaránt a hazai oktatási rendszer. A cikket itt olvashatja.

 • Keddre hívják össze a kerekasztalt

  február 03.szerda 14:34

  Február 9-ére hívja össze a köznevelési kerekasztalt az Emberi Erőforrások Minisztériuma - jelentette be a tárca parlamenti államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Rétvári Bence elmondta: a hétoldalú megbeszélésre várják a köznevelés szakmai szervezeteit, a munkavállalói érdekképviseletet, a szülők, a diákok, a munkaadók képviselőit. A kerekasztal résztvevői között szerepelnek még az állam, a fenntartó és a tudományos élet, a pedagógusképzés szervei.
    

    
  Az államtitkár hangsúlyozta nyitottságukat, és kiemelte: a kerekasztal ülésén szeretnék a problémákat megoldani, a felmerült kérdéseket megvitatni. Ugyanakkor hozzátette: a rendszer előnyeit is szeretnék megtartani. A lehető legszélesebbre nyitották az ajtókat, nem volt még olyan egyeztetés Magyarországon, amelyre minden iskolát meghívtak - utalt a parlamenti államtitkár a 198 tankerületben a héten záruló konzultációkra. Rétvári Bence a szerdai demonstrációkról azt mondta: ma Magyarországon mindenki számára garantált, hogy a véleményét, álláspontját elmondhatja, ez fog történni a tüntetéseken is.

 • Térképen a helyszínek és időpontok

  február 03.szerda 14:31

 • Összezárnának a szakszervezetek

  február 03.szerda 14:28

  Miskolcra készül a Közlekedési Szakszervezetek Akciócsoportja, a pedagógusok február 3-ra meghirdetett tüntetésére, hogy többezres tömegként összeállva fejezzék ki a szolidaritásukat a tanárok mellett. Azt kívánják tudatosítani a döntéshozókban – a kormány tagjaiban és a munkáltatókban -, hogy a szakszervezetek eldöntötték: mostantól minden jogos küzdelem mögé felsorakoznak, összezárnak, s erős egységet alkotnak.

 • Fenyegetik a miskolci óvodákat?

  február 03.szerda 14:26

  A Pedagógusok Szakszervezete miskolci szervezetének titkára szerint megfenyegették az óvodákat, hogy komoly következményei lesznek ha részt vesznek a mai demonstráción. Bővebben itt.

 • Megoldást követelnek

  február 03.szerda 14:25

  "Követeljük a kormányzattól az érintettek valódi és érdemi bevonásával az oktatás rendszerszintű problémáinak megoldását!" - írják az Utolsó óra - Vészhelyzet az oktatásban Facebook-oldalon.

 • Az Országos Tantestületi Értekezelet követelései

  február 03.szerda 14:13

  Az Országos Tantestületi Értekezelet követeli többek között a gyermekek terheinek csökkentését valamint a pedagógusi munkateher enyhítését, továbbá az intézmények gazdasági és szervezeti autonómiájának helyreállítását. A teljes listáért kattintson a fotóra!

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink