Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-04 07:34:00

Elfogyott a 470 millió a kamarai portálra, új pályázatot írtak ki

Egyre jobban belegabalyodik az agrárkamara a portál-ügybe. Az eredetileg 470 milliós projekt több mint egy éve csúszik, és már jóval drágább a tervezettnél. Hogy mi kerül egy szervezeti honlapon ennyibe? Az atv.hu birtokába került dokumentumokból kiderül.

Elfogyott a 470 millió a kamarai portálra, új pályázatot írtak ki

A Demokratikus Koalíciónak a hét elején jutott eszébe, hogy feljelenti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK) egy még be sem élesített honlap miatt, amelyre a szervezet félmilliárd forintot költött. A párt szerint egy ilyen beruházás legfeljebb 10-20 millió forintba kerülhetne, és nem 470 millióba, vagyis – vonták le a következtetést – „a honlap minimum tízszeresen túl lett árazva”.

Gyurcsány Ferencék Győrffy Balázstól, a kamara fideszes elnökétől kérdezik, hogy „kinek a bankszámláján landolt a félmilliárd forint?”.

Lapunk megkereste a NAK sajtóosztályát, ám munkatársuk azt közölte, hogy nem illetékes a válaszadásban. Hamarosan azonban nyilatkozatot tettek közzé, amelyben „heteken belülre” ígérik a kamara tagjainak és alkalmazottainak az „új, ügyfélbarát, minden igényt kiszolgáló” honlapot. Az egész agráriumot megcélzó portál e-irodával is segíti majd a 360 ezer felhasználó napi ügyintézését – áll a közleményben.

győrffy balázs (fotó: nak.hu)Győrffy Balázs (Fotó: nak.hu)

Sokallták a 4 milliót

2013. márciusában új országos agrárkamara alakult a megyei kamarák beolvadásával, és két hónap múlva már megállapodást is kötöttek a kormánnyal céljaik támogatására. Az atv.hu birtokába jutott dokumentumok tanúsága szerint a NAK internetes megjelenése ekkor négy portálon futott, Facebook-profiljukat pedig egy általuk nem ismert személy üzemeltette.

A kamarai vezetés megújult arculattal és egységes netes felülettel is kívánta érzékeltetni az új éra beköszöntét, ezért három céget hívott meg a tenderbe. A legolcsóbb ajánlat 13, a legdrágább 22 millió forint volt. A hazai netes világban komoly múlttal rendelkező nyertes neki is látott a portál elkészítésének, ám amikor a negyedik milliót is elköltötte, leállították, mondván: mi kerül ezen ennyibe?

A nagyközönség és a kamarai tagság azóta is azt a 2013 augusztusában beélesített honlapot látogathatja, amelynek csak a hír, illetve szakmai tematikus része készült el.

Jobb a több pénz, mint a kevés

Nem kizárt, hogy a hirtelenjében lezárt honlap készítés egy sokkal nagyobb lehetőség oltárán vérzett el. A kamara ugyanis 2013 júliusában a „Versenyképes üzleti környezet fejlesztése” tárgykörben pályázott a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. Célként az 500 ezer fős (!) kamarai tagság magas színvonalú online kiszolgálását tűzte ki, és vállalta, hogy 2014 év végéig beüzemel egy új honlapot. A várhatóan 473 milliós költség felét szándékozott pályázati pénzből fedezni.

fotó: nak.huFotó: nak.hu
A pályázat tervezett költségvetéséből kiderül, hogy a tényleges felület elkészítése (hírportál, tudásportál, virtuális ügyféliroda, szakképzési és képzési portál, üzleti portál) ez esetben sem kerül többe 22,5 millió forintnál. Viszont a projekthez hozzácsapott kamarai tagnyilvántartási rendszert biztosító SAP szoftver 200 millióra, míg a hardver 127 millió forintra rúg. Ezen felül a kamara 141 milliót tervezett elkölteni hirdetésre és reklámra.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak szimpatikus lett a NAK pályázata, ezért támogatói szerződést kötöttek, amelyben 200 millió forintot az EU Regionális Fejlesztési Alapjából utalnak át a kamarának, további 35 milliót pedig a hazai költségvetésből.

Jobb megoldás is lett volna

A pályázat benyújtása előtt azonban komoly vita bontakozott ki a kamarán belül a piacon is a legdrágább rendszerüzemeltetési szoftverek közé számító SAP tekintetében.

Noha a kamara vezetése számára világossá vált, hogy ha az SAP-t választják, az éves üzemeltetési költség (tanácsadók, licence, karbantartás, módosítás, stb.) a beruházás 50 százalékát is elérheti, mégis emellett döntöttek.

Ekkor köszönt el Győrffy Balázs elnök a kamara főigazgatójától, Zöldréti Attilától, aki a nagyon is valóságos dilemma miatt húzódozott a támogatói szerződés aláírásától. A felmentés hivatalos indoka több ezer, a tagság számára megküldött, hibás adatokat tartalmazó levél volt, amelyekből egyet a szaktárca minisztere is megkapott.

zöldréti attila (fotó: nak.hu)Zöldréti Attila (Fotó: nak.hu)

470 nem volt elég

Egy 2015. januári helyzetjelentés szerint a NAK tematikus portálfejlesztési koncepciójából az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra a mobilalkalmazás és a szakmai és szakképzési portál készült csupán el. 2015 év végi nyilatkozatuk viszont már a honlap fejlesztés lezárultjáról tájékoztatta a kamarai tagságot.

Mindez két okból érdekes: egyfelől az új portált, még a kamara keddi közleménye értelmében is csak hetek múlva élesítik be, másrészt az ominózus tavaly decemberi (kész a honlap) bejelentést megelőző napon – tehát karácsony és szilveszter között – a közbeszerzési hatóság hivatalos adatbázisában megjelentek az agrárkamara tanácsadói pályázatai, melyek között egy portálfejlesztésre vonatkozó felhívás is megbújt.

A szerződés tárgya a „NAK portáljának továbbfejlesztésével kapcsolatos fejlesztői feladatok ellátása vállalkozási szerződés keretében” címet viseli, és a 2016 január 4-ig nyitva álló lehetőség nyertese arra vállalt kötelezettséget, hogy idén év végéig teljesíti a küldetést.

A nagyjából 20 milliós pályázat arról tanúskodik, hogy a 470 millió forintos beruházás költségvetését kimerítette a kamarai tagnyilvántartási rendszert biztosító SAP szoftver, így végül még egyszer el kell majd költeni a pusztán a portálra eredetileg is szánt 20 milliós nagyságrendet. 

A 168 Óra Online időközben megkérdezte az NKA-t, hogy mely cégeket bízták meg a nagy összegű projekt megvalósításával. A kamara válasza alapján a lap arra jutott, hogy az egyik megbízott cég „erős szálakkal kötődik Seszták Miklós fejlesztési miniszterhez”. A csaknem 200 milliós szoftverbeszerzést bonyolító cég tulajdonosi hálóját elemezve ugyanis egyszer csak a vásárosnaményi székhelyű Seszták és társa Kft-hez érkezünk meg, amely a fejlesztési miniszter nagybátyjának családjáé.

További belföldi híreink