Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-02 22:06:00

Lázár az igazságszolgáltatásról: Az embereknek fogytán a türelme

A politikusok nem befolyásolhatják a bírák ítélkezési munkáját, de az embereknek nem tiltható meg, hogy elmondják véleményüket a bíróságok döntéseiről - mondta Lázár János kedden Hódmezővásárhelyen.

Lázár az igazságszolgáltatásról: Az embereknek fogytán a türelme
Lázár János miniszter (b) és Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester (b2) a hódmezővásárhelyi lakossági fórumon (Fotó: MTI)

Egy politikus nem befolyásolhatja a bírák ítélkezési munkáját, nem gyakorolhat nyomást a bíróságokra - hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester és több helyi önkormányzati képviselő társaságában tartott lakossági fórumán.

A térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus elmondta, az ítéletek megvitatásához azonban

az embereknek joga van, és ahhoz is, hogy kifejezzék elégedetlenségüket vagy véleményüket.

Az embereknek fogytán a türelme és a bizalma, az igazságérzetükkel ellentétes döntések pedig megrengethetik az igazságszolgáltatásba vetett hitüket - mondta, hozzátéve: a politikusok nem dughatják homokba a fejüket.

Lázár János kijelentette, amennyiben a törvények nem teszik lehetővé, hogy egy súlyos ipari vagy természeti katasztrófa esetén kiderüljön, kit terhel a felelősség, akkor meg kell változtatni a jogszabályokat.

Egy hozzászólásra reagálva, amely azt kifogásolta, hogy egy strasbourgi bírósági döntésben a börtönkörülmények miatt kártérítést ítéltek magyar fogvatartottaknak, a politikus úgy fogalmazott,

fölháborítónak és méltánytalannak tartja, hogy úgy tűnik, az Európai Unió jobban védi a bűnözők jogait, mint az áldozatokét.

A miniszter közölte, ahhoz, hogy minden uniós előírásnak megfeleljenek a fogva tartási körülmények, 90-100 milliárd forintot kellene a börtönök bővítésére fordítani.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink