Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-02 21:34:00

Brit külügyminiszter: Putyin győzelmet akar kicsikarni Aszad számára

A brit külügyminiszter szerint lehetséges, hogy Oroszország egy apró alavita állam létrehozását akarja elősegíteni a szövetségese, Bassár el-Aszad elnök számára azzal, hogy a damaszkuszi vezető ellenfeleit bombázza az Iszlám Állam elleni harc helyett.

Brit külügyminiszter: Putyin győzelmet akar kicsikarni Aszad számára
Philip Hammond egy jordán menekülttáborban február 1-jén (Fotó: Reuters)

Philip Hammond erről kedden Rómában beszélt, ahová Közel-Keletről érkezett. Visszautasította azt az orosz nyilatkozatot, amely szerint hamis információkat terjeszt, és kijelentette: határa van annak, hogy Oroszország meddig tetszeleghet békecsinálóként, miközben bombázza Aszad ellenfeleit, akiktől a nyugat azt reméli, hogy újjáformálhatják Szíriát, miután az elnök távozott a hatalomból.

"Oroszország valóban el van kötelezve a békefolyamat mellett, vagy csak fügefalevélként használja, miközben megpróbál valamiféle katonai győzelmet kicsikarni Aszad számára, ami egy alavita mini államot hozna létre Szíria északnyugati részében?"

- tette fel a kérdést egy sajtótájékoztatón Hammond.

Az alaviták a muzulmán vallás síita ágának egyik változatát követik, s Aszad is hozzájuk tartozik.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország háborús bűncselekményt követ-e el Szíriában, a külügyminiszter azt válaszolta, hogy "ezt alaposan ki kell vizsgálni, de úgy tűnik, hogy civil területeket bombáznak válogatás nélkül, és ez a nemzetközi jog megsértése lehet".

atv.hu/MTI

További belföldi híreink