Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-01 20:24:00

Egy videófelvétel miatt rettegnek Putyin bírálói

Félelmet keltett a Kreml bírálói körében az a videofelvétel, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik szövetségese tett közzé a közösségi médiában, és amelyen az ellenzék egyik vezéralakja, Mihail Kaszjanov volt orosz miniszterelnök látható egy orvlövész célkeresztjében.

Egy videófelvétel miatt rettegnek Putyin bírálói
Mihail Kaszjanov orosz ellenzéki vezető (Fotó: Reuters)

A felvételt Instagram-oldalán nyilvánosságra hozó Ramzan Kadirov csecsen elnök az elmúlt hetekben egyre ellenségesebben nyilatkozott az orosz liberális ellenzékről: Putyin ellenfeleit a "nép ellenségeinek" nevezte, akiket szabotázs miatt bíróság elé kellene állítani. A videón nem csupán Kaszjanovot, hanem Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki aktivistát is célkeresztben mutatták, aki korábban azt állította, hogy tavaly megpróbálták megmérgezni.

Kaszjanov "egy állami vagy civil vezető meggyilkolására való felbujtásnak" és "egyértelmű bűncselekménynek" minősítette a videót,


amely néhány héttel Borisz Nyemcov megölésének első évfordulója előtt került nyilvánosságra. A volt orosz miniszterelnök Nyemcov pártjának, az RPR-Parnasz tömörülésnek a társelnöke.


A volt kormányfő reményét fejezte ki, hogy az orosz elnök szót emel Kadirov ellen. Hozzátette, hogy ügyvédei "valószínűleg" felkeresik a rendőrséget, és arra kérik a hatóságokat, emeljenek vádat Kadirov ellen.

A Kreml a felvétel kapcsán közölte, hogy nem látták még a videót, de utánanéznek. A tavaly február 28-én történt Nyemcov-gyilkosság ügyében a csecsen Zaúr Dadajev és három másik férfi ellen emeltek vádat, akiknek egyikét Kadirov korábban hazafiassága okán méltatta. Az orosz ellenzék korábban arra szólította fel a hatóságokat, hogy Kadirovot is hallgassák ki az ügyben. A csecsen elnök tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz.

ramzan kadirov csecsen elnökRamzan Kadirov csecsen elnök

Kadirov több bírálója is gyilkosság áldozata lett az utóbbi tíz évben, köztük Anna Politkovszkaja tényfeltáró újságíró 2006 októberében.

Az olajárzuhanás miatt súlyos gazdasági válságba süllyedt Oroszországban szeptemberben parlamenti választásokat tartanak.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink