Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-01 06:35:00

Nyilvánosak a politikusok vagyonnyilatkozatai

Nem változott érdemben a parlamenti frakcióvezetők és pártelnökök többségének vagyoni helyzete 2015-ben az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a 2016. január 31-i határidőre leadott bevallásokból.

Kósa milliókat törlesztett

Kósa Lajos, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője továbbra is felerészben tulajdonosa egy 300 négyzetméteres debreceni családi háznak és résztulajdonosa egy budakeszi üdülőnek. A kormánypárti politikus tavaly 2,5 hektár szántót örökölt Szamosszegen. Autója változatlanul egy tartós bérletben lévő Mercedes Viano, ám megvált 2004-ben vásárolt BMW RT1150 motorjától. Továbbra is megvan 2007-ben vásárolt orrkiülős motorcsónakja, amit negyedrészben birtokol.

kósa lajosKósa Lajos

A Fidesz frakcióvezetőjének számláján lényegében változatlan összeg szerepel, pénzintézeti tartozását 1,1 millió, magánszemélyekkel szembeni tartozását 1 millió forinttal csökkentette, így 12,9, illetve 19 millió forinttal adós.

Tóbiás 3 millióval tartozik magánszemélyeknek

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője továbbra is Érden birtokol felerészben egy 165 négyzetméteres házat, azonban a politikus a dokumentum végén közölte, hogy 2014. november 1-jén előszerződést kötöttek egy beépítetlen telekre, amelyet jelenlegi ingatlanjuk eladását követően tudnak majd megvenni. Egyéb ingatlan és autó nincs a nevén, azonban megőrizte a 2008-ban örökölt, 125 köbcentis Tatran motorját. A szocialista politikusnak változatlanul 10,5 millió forint hitele van és 3 millió forinttal tartozik magánszemélyeknek.

tóbiás józsefTóbiás József

Vonának továbbra sincs ingatlanja

Vona Gábornak, a Jobbik elnök-frakcióvezetőjének továbbra sincs ingatlanja, értékes ingósága és tartozása. Míg az előző bevallásában takarékbetétben szerepelt 800 ezer forint megtakarítása, addig a legfrissebben 730 ezer forintot tüntetett fel értékpapírban. Könyvkiadásból ezúttal nem származott jövedelme az ellenzéki politikusnak.

vona gáborVona Gábor

Harrach egy erdő résztulajdonosa

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az előző évekhez hasonlóan egy zuglói társasházi lakásnak, egy 83 négyzetméteres tahitótfalui háznak, egy budakeszi zártkertnek, valamint egy Kisnémediben található erdőnek a résztulajdonosa. Autója és egyéb értékes ingósága nincs a kormánypárti politikusnak.

harrach péterHarrach Péter

Schiffer szünetelteti ügyvédi tevékenységét

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője változatlanul egy 85 négyzetméteres, XIII. kerületi társasházi lakást tüntetett fel, amelynek egyedüli tulajdonosa, nagy értékű ingósága nincs. Más szerződés alapján fennálló számlakövetelése 3 millió 134 ezer forint, ami 53 ezer forinttal több, mint az előző nyilatkozatában. Az ellenzéki politikus azt is jelezte, hogy szünetelteti ügyvédi tevékenységét ügyvédi irodájában - amelyben 50 százalékos tulajdonos -, annak nyereségéből nem részesült.

schiffer andrásSchiffer András

A parlament honlapján elérhető információk alapján a frakcióvezetők havi javadalma 1,3 millió forint volt tavaly decemberben.

Gyurcsány jóval kevesebbet keresett, mint 2014-ben

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, független képviselő tulajdonában továbbra is egy 50 négyzetméteres pápai lakás és a feleségével 2009-ben vásárolt, több mint háromezer négyzetméteres telken lévő 267 négyzetméteres kötcsei ingatlan áll. Utóbbihoz jelzáloghitelt vett fel, ebből tartozása év végén 63 millió 131 ezer forint volt. Ez azt jelenti, hogy az azt megelőző évhez képest közel 3,9 millió forintot törlesztett. Az ellenzéki politikus 2015. január 1. és február 18. között 16 millió forint, február 19. és december 31. között pedig 58 millió forint tulajdonosi osztalékról számolt be az Altus Befektetési Zrt.-től, amelynek 100 százalékos tulajdonosa. Egy évvel korábban 168,6 millió forint jövedelme származott innen. Újdonság, hogy Gyurcsány Ferenc gazdasági érdekeltségeihez sorolta az Altus Portfólió Kft.-t is.

gyurcsány ferencGyurcsány Ferenc

Fodor megtakarításai nem változtak

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, független képviselő változatlanul egy 60 négyzetméteres zuglói társasházi lakás felét tudhatja magáénak, továbbá egy balatonmáriafürdői üdülőben és egy gyöngyösi családi házban is hasonló tulajdonrésze van. A politikus megvált 2007-es Volkswagen Phaetonjától és egy Skoda Superbet lízingel, 1987-es évjáratú, örökölt Ford Orionját viszont megőrizte. Megtakarításai nem változtak jelentősen, ezek összértéke 7,1 millió forint. Fodor Gábor közölte azt is, hogy az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara Bibó Kollégiumának óraadó tanára, ám szünetelteti foglalkozását.

fodor gáborFodor Gábor

A két független képviselő havi javadalma 748 ezer forint volt tavaly év végén.

Ingatanokat adtak, vettek

Ismét gyarapítja ingatlanvagyonát 2015-ös vagyonnyilatkozata szerint - melynek leadási határideje 2016. január 31. volt - Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, míg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter eladta egyik dunakeszi házát, amelyből csökkentette szülei felé fennálló tartozását. Simicskó István honvédelmi miniszter szintén értékesített egy lakást, de növelte értékpapírjainak mennyiségét.

Semjén és az antik bútorok

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ingatlanvagyona nem változott, továbbra is két II. kerületi ingatlan felét, valamint egy balatonfenyvesi üdülő haszonélvezeti jogát birtokolja, értékesebb ingóságai között antik bútorait említi. Egymillió forintja van készpénzben, és 1,25 millió forintnyi pénzkövetelése. 

semjén zsoltSemjén Zsolt

Lázárnak bejött a tavalyi év 
    
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ismét gyarapítja ingatlanvagyonát: folyamatban van egy 6 hektáros erdő megvásárlása, ahogy egy másik 16 hektáros területé is, amelyet szántóként, erdőként és legelőként tüntet fel. Továbbra is felerészben tulajdonolja hódmezővásárhelyi házát, és megvan a 11 szántója, kettőnek pedig haszonélvezője, ahogy két erdőnek, egy legelőnek, egy töltésnek és egy művelés alól kivett mocsárnak is. 

lázár jánosLázár János
Lázár János a kötvényei értékét 42 millió forintra növelte az egy évvel korábbi 34 millió forintról, életbiztosítása továbbra is 6,8 millió forintot, törzsrészvényei pedig 6 millió forintot érnek. Megmaradt 45 millió forintos banki hitele, ahogy magánszemélyekkel szembeni tartozása is 36 millió, az egy évvel korábbihoz hasonlóan.  
    
Földbérleti díjból, előlegből és osztalékból bruttó 8 millió forintos bevétele származott tavaly.      

Szijjártó 15 milliót törlesztett szüleinek

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már csak egy dunakeszi házzal rendelkezik, a 334 négyzetméteres lakóterű ingatlanával, míg a korábban szerepeltetett 140 négyzetméteres társasházi lakás idén már nincs a nyilatkozatában. Megtartotta ugyanakkor tulajdonrészét három balatonedericsi és egy győri ingatlanban. 

szijjártó péterSzijjártó Péter
 A külgazdasági és külügyminiszter értékpapírban szűk 630 ezer forintot tart, mintegy hatszor annyit, mint egy éve, biztosítási eszközalapban tartott pénzét viszont tovább csökkentette, a tavalyi 2,8 millióról 421 ezer forintra. 
    
Pénzintézeti számlakövetelése némileg nőtt 1,8 millió forintra, szüleivel szemben pedig 45 millióról 30 millió forintra csökkentette tartozását, a dunakeszi ingatlaneladásnak köszönhetően.

Varga Mihály államkötvényekbe fektetett 
    
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter továbbra is résztulajdonos két II. kerületi lakóházban, ahogy két karcagi telke is megmaradt. Államkötvény-vagyonát viszont 3,1 millió forintra növelte 800 ezerről, 1,1 millió forintért pedig befektetési jegyet vásárolt. Készpénzt nem tüntetett fel idén a bevallásában, holott tavaly másfél millió forintról számolt be ezen a soron. Jelzáloghitelét 6,77 millió forintra csökkentette 7 millióról.

varga mihályVarga Mihály

Seszták számlakövetelése 213 millióra ugrott
    
A fejlesztési minisztériumot vezető Seszták Miklós megtartotta három kisvárdai ingatlanát, amelyek mellett birtokol még egy budapesti, XIII. kerületi lakást, míg egy továbbinak felerészben haszonélvezője. 
    
A tárcavezető 19 millió forintnyi készpénzvagyont tüntetett fel a bevallásban - tavaly ennek értéke 20 millió volt -, pénzintézeti számlakövetelése viszont mintegy 32 millió forinttal 213 millió forintra emelkedett. Az egyéb pénzkövetelése - 3 millióval - 3 millió forintra csökkent.

seszták miklósSeszták Miklós
A miniszter tovább csökkentette a magánszemélyek felé fennálló tartozását, 3 millió forintra.    
    
A tárcavezetőnek ügyvédi tevékenységből, illetve ügyvédi irodai osztalékból tavaly összesen csaknem 36 millió forint bevétele volt.

Balog megtakarításai csökkentek
    
Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének ingatlanvagyontárgyai között továbbra is szerepel egy XIII. kerületi lakás, de a három bükkszentkereszti ingatlana mellé 2015-ben vásárolt még egy beépítetlen területet a településen. Csökkent ugyanakkor a miniszter megtakarítása mind forintban, mind euróban. Előbbi 4,4 millió forint, szemben a korábbi 10 millióval, míg euróban lévő pénze 30 ezerrel csökkent, 21 ezerre. 

balog zoltánBalog Zoltán

Fazekasnak 1 milliója van takarékbetétben
    
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ingatlanvagyona nem változott, ahogy megtartotta Toyota Corolláját is. Továbbra is Karcagon birtokol egy családi házat és szántókat, a budapesti IX. kerületben pedig egy lakást. Takarékbetétben 1 millió forintot tart a miniszter, míg tavaly 2,3 millió forintot.  

fazekas sándorFazekas Sándor

Simicskónak nincsen ingatlana
    
Simicskó István honvédelmi miniszter egyáltalán nem tüntetett fel ingatlanvagyont a nyilatkozatában, míg egy éve szerepeltett abban egy siófoki garzonlakást. Van viszont egy Ford Focusa, és megtartotta 19,5 millió forintot érő kincstárjegyét. Magyar államkötvénybe 13,5 millió forintot fektetett, OTP Prémium pénzpiaci befektetésbe pedig 20 millió forintot. Takarékbetétben elhelyezett megtakarítását jelentősen csökkentette: 25 millióról 7 millió forintra. 

simicskó istvánSimicskó István
 A miniszter oktatói tevékenységéért 160 ezer forintot kapott.  

Rogán 1 milliót törlesztett a banknak
    
A Miniszterelnöki Kabinetiroda élén álló Rogán Antal vagyonnyilatkozatában továbbra is szerepel II. kerületi lakása, ahogyan egy 40 négyzetméter körüli teremgarázs és tároló is. Megtartotta balatonlellei üdülőjét, valamint szakonyfalui erdőjét és egyéb itt örökölt ingatlanjait.

A politikusnál tartós bérletben van egy A3-as Audi.

rogán antalRogán Antal
 Hárommillió forinttal csökkent Rogán Antal takarékbetét-állománya, ami most mintegy félmilliót tesz ki. Kevesebb lett, bő egymillió forinttal a banki tartozása, ami így szűk 29 millió forintnyi. Magánszemélyeknek a tavalyinál némileg kevesebbel, 15,2 millió forinttal tartozik. 

Pintér és Trócsányi még nem frissítette vagyonnyilatkozatát
    
A parlamenti képviselői mandátummal nem rendelkező két miniszter, Pintér Sándor belügy- és Trócsányi László igazságügyi miniszter még nem frissítette vagyonnyilatkozatát a kormány honlapján. 

pintér sándorPintér Sándor
Az országgyűlési törvény szerint a képviselőknek a megbízatásukat követő harminc napon belül, majd azután minden évben január 31-ig kell vagyonnyilatkozatot tenniük.

trócsányi lászlóTrócsányi László

atv.hu / MTI

További belföldi híreink