Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-02-01 18:31:00

Gyurcsány megkurtítaná a szavazati jogokat

Nem erőltetné a melegházasságot, megtartaná a családi adókedvezményt és évente 15 százalékkal emelné az egészségügyi dolgozók fizetését a Demokratikus Koalíció. Erről a Sokak Magyarországa címet viselő DK-program kapcsán beszélt Gyurcsány Ferenc pártelnök.


Elmondása szerint Gyurcsány ma már mérsékeltebben politizál, erkölcsi kérdésekben például ma már akkor sem erőszakolná rá a társadalomra az elképzeléseit, ha parlamenti többsége lenne. Ez a helyzet a melegházassággal is, aminek az engedélyezését a DK ugyan támogatná, a társadalom elutasítása miatt azonban a pártelnök a kérdést egy parlamenti többség esetén sem tűzné napirendre. A 346 pontból álló DK-program szerint továbbá új szabályokkal, de megtartanák a családi adókedvezményt, amit szociális elemekkel is felruháznának.

A magasabb jövedelműek esetében a kedvezményeket a jövedelem mértékétől függően korlátoznák, a legszegényebbek esetében pedig a feltételhez kötött családi minimum jövedelem koncepciója lépne életbe. Ha például egy egygyermekes család esetében a munkanélküli szülők összes juttatása nem éri el a 105 ezer forintot, akkor ezt az állam kiegészíti, azzal a feltétellel, hogy az apának részt kell vennie az álláskeresést segítő programokban, az édesanyának pedig együtt kell működnie a családsegítő szolgálattal – magyarázta az elképzelést a pártelnök, aki azt is elmondta, számításaik szerint ez a szociális program mindössze 40 milliárd forintnyi költségvetési ráfordítást jelentene.

A DK emellett megtartaná a kettős állampolgárság intézményét, de elvenné a szavazati jogot azoktól, akik az elmúlt 10-15 évben nem éltek/élnek életvitel szerűen Magyarországon. Gyurcsány szerint botrány, hogy azok is szavazati jogot kaphattak, akik soha nem éltek Magyarországon, és ahogy fogalmazott, „nem osztják a mi sorsunkat”.

A DK programja továbbá az egészségügyi dolgozók esetében évente 15 százalékos, míg a pedagógusoknak általános béremelést ígér, aminek az évenkénti megismétlésével a bérek két-háromszorosára nőhetnek. Gyurcsány szerint ezzel meg lehetne állítani az elvándorlást, és mintegy tíz éven belül az orvosok anyagi elismertsége is megoldódna.

atv.hu / J. I

További belföldi híreink