Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-30 16:07:00

Szigetváron felháborodást váltott ki a Szulejmán emlékmű

Berkecz Balázs, Szigetvár főépítésze lapunknak egyértelműen kijelentette, hogy nem támogatja, hogy minaret épüljön a szigetvári várban, és itt lenne az ideje, hogy a kormány „tisztességgel megemlékezzen a keresztény Európa valódi megmentőjéről, Zrínyi Miklósról.”

Szigetváron felháborodást váltott ki a Szulejmán emlékmű

Idén 450 éve, hogy 1556-ban Zrínyi Miklós, a Magyarok Főnixe beírta magát Európa történelmébe, amikor 2500 katonájával megállította Szulejmán szultán százezres seregét. Az atv.hu már korábban írt arról a tervről, mely szerint

Szigetváron nem a hős várvédő Zrínyi Miklósnak, hanem elsősorban a hódítóként érkező Szulejmán szultánnak kívánnak emléket állítani.

Újra felépítenék többek között az úgynevezett csonka minaretet, és zarándokhelyet hoznának létre az ostrom közben elhunyt török uralkodó tiszteletére.

Szulejmán egyik legfőbb életcéljának Magyarország leigázását tekintette: 1521 és 1566 között hét hatalmas hadjáratot indított Magyarország ellen. Hadműveletei során falvak százait gyújtatta fel, városok hosszú sorát lövette rommá, égettette fel. Ez történt Szigetvárral is.

Szulejmán a mohácsi csata után

egy ünnepség keretein belül kétezer magyar hadifoglyot fejeztetett le. Ez a brutális tette messze felülmúlja napjaink Iszlám Államának eddigi legkegyetlenebb tömeges kivégzését,

 amelynek során mintegy kétszázötven foglyot nyakaztak le. A szultán életéről és rémtetteiről bővebben ide kattintva olvashat.

Berkecz Balázs, Szigetvár főépítésze az atv.hu-nak eljuttatott levelében világossá tette, hogy nem támogatja, hogy minaret épüljön a várban, és erről döntött az általa vezetett tervtanács is.

Az Együtt elnökségi tagjaként pedig azt üzente „a magát a keresztény Európa megmentőjeként láttatni kívánó Orbánnak, hogy

legalább idén illene a mindenkori magyar kormánynak tisztességgel megemlékeznie a keresztény Európa valódi megmentőjéről, Zrínyi Miklósról,

és legalább egy fél stadionnyi pénzt elköltenie azért, hogy szégyenszemre ne omoljanak le azok a dicső falak, amelyeket Zrínyi és hős katonái az utolsó leheletükig védtek.”

Varga Zoltán, Szigetvár alpolgármestere, aki egyben a Szigetvári Emberekért Egyesület elnöke, és a Szigetvári Várbaráti Kör elnöke, az ügyben nyílt levelet is írt Orbán Viktornak, melyben

hangot adott azon aggodalmának, hogy sem a vár felújításának, sem az emlékévnek nem ismert a pénzügyi kerete.

„Terveket ezidáig kizárólag Szigetvár városa készíttetett saját költségén a Magyar Állam tulajdonában lévő vár felújítására vonatkozóan, de a tulajdonosi szándékok jelenleg sem ismertek, az idő pedig egyre fogy” – fejtette ki.

Varga arra is felhívta a figyelmet, hogy a török fejlesztési elképzeléseket megismerve úgy tűnhet, a törököknek fontosabb az évforduló, mint Magyarországnak. Pedig a szigetváriaknak kiemelkedően fontos, hogy méltóképpen tudjanak emlékezni a Magyarok Főnixére és bátor katonáira.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink