Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-30 09:03:00

Élő adásban mentek neki a Fidesz alelnökének

Teljhatalmat akar a kormány, biankó csekket arra, hogy bármit megtehessen velünk a hatalom megtartásának érdekében vagy jogos az igény, hogy tényleg a terrorveszélytől akarja megvédeni az országot? És mit akar az ellenzék, amelynek pártjai egymással sem értenek egyet a kérdésben? Erről vitatkozott az ATV Szabad szemmel című műsorában Németh Szilárd a Fidesz alelnöke, Schiffer András, az LMP társelnöke és Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A kormány és a Fidesz semmivel sem akar többet, mint amennyivel bármelyik európai országban felruházzák a kormányt terrorveszélyhelyzet elhárítására – mondta Németh Szilárd Fidesz-alelnök az ATV Szabad szemmel című műsorában, hozzátéve: a legfontosabb cél „a magyar emberek, a magyar családok megvédése”.  Németh szerint a népvándorlás jellegű bevándorlásnál nem tudjuk, hogy hány terrorista érkezik az országba.

A terroristák figyelik, hogy melyek azok az országok, amelyek képtelenek arra, hogy megvédjék saját magukat – mondta a Fidesz alelnöke.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a Fidesz nem megvédeni akarja az országot, hanem „cirkuszt csinál”. Harangozó úgy gondolja, Németh korábban anélkül tartott sajtótájékoztatót az MSZP ez ügyben született javaslatáról, hogy egyáltalán olvasta volna azt, ezért élő adásban átnyújtotta a Fidesz alelnökének a dokumentumot. Harangozó szerint is lehetővé kell tenni a kormánynak vészhelyzet esetén az azonnali cselekvést, de nyolc napon belül a parlamentnek meg kellene erősítenie az erről szóló döntést, és például a hadsereg belföldi bevetését csak az Országgyűlés kétharmada hagyhatná jóvá.

Az MSZP-s politikus szerint a kormányjavaslattal a legfőbb probléma az, hogy nemcsak egy bekövetkezett terrorcselekmény, de annak feltételezett veszélye esetén is rendkívüli felhatalmazást adna a kormánynak.

Németh Szilárd erre úgy reagált: a demokráciát, az „európai létformát” és a szociális biztonságot nem a magyar kormánytól kell félteni. Hozzátette: a kormány eddigi intézkedései, amelyeket az ellenzék nem támogatott, sikeresen védték meg a magyar embereket.

Gyurcsány mit tett volna?

„A hülyeséget itt abba lehet fejezni” – reagált a Fidesz alelnökének szavaira Schiffer András, az LMP alelnöke. Schiffer feltette a kérdést Németh Szilárdnak: vajon ha a Fidesz 1998 és 2002 között keresztül viszi ezt a törvényt, vajon Gyurcsány Ferenc mire használta volna azt 2006 októberében? Schiffer emlékeztetett rá: az LMP Charlie Hebdo-merénylet utáni, terrorizmus elleni javaslatcsomagját a kormánypárti többség lesöpörte az asztalról.

Schiffer szerint nincs vita arról, hogy az új típusú veszélyek miatt érdemes felülvizsgálni a jogrendszert, és ahol ereszt, ott korrigálni, de úgy látja:


ha Magyarországnak lenne egy felelős kormánya, az nem játszana az emberek félelmével.

Szerinte a kormánytöbbség meg sem kísérelt kétharmadot szerezni a rendkívüli felhatalmazás eléréséhez, a cél a félelemkeltés és nem a javaslat elfogadtatása volt. Az önök kommunikációs guruja hazajött Ibizáról, kitalált egy új kommunikációs terméket és önök ezzel menetelnek. Ez egy alávaló dolog – mondta az LMP társelnöke.


Egész Európában egyetlen ország van, aki meg tudta védeni magát és polgárait, és az Magyarország – reagált a fentiekre Németh Szilárd, aki azzal vádolta az ellenzéket, hogy a kormánytöbbség által elfogadott, az ország védelmét szolgáló javaslatokból semmit nem szavaztak meg.

„Ne hazudjon! Tudom, hogy önnél elvárás, hogy hazudjon, de nagyon kérem ne hazudjon” – reagált Németh Szilárd szavaira Schiffer András. Németh szerint a magyar ellenzék tisztában van a helyzettel, mégis ugyanazt a politikát folytatja, mint a nyugat-európai országok. „Önök folyamatosan a migránsok mellett érvelnek”, botrányt akarnak csinálni, ezzel a terroristékat támogatják – mondta a Fidesz alelnöke.

„Önnek boldogságot okoz, hogy hazudozik?” – kérdezett vissza Schiffer András.

„Miket hord itt össze?” – kérdezte a Fidesz alelnökétől Harangozó Tamás, emlékeztetve rá: tavaly 3 hét alatt 200ezer ember ment át az országon, mégpedig úgy, hogy fogalma nincs senkinek róla, hogy kik voltak terroristák közülük. Szerinte a kormány a gyakorlatban alig tett valamit a terrorizmus megelőzéséért, és a Fidesz pontosan tudta, hogy egyetlen ellenzéki párt sem fogja megszavazni a javaslatot. Harangozó úgy látja: a kormány és a Fidesz célja a gyűlöletkeltés, aminek Németh Szilárd a főszereplője. Ha ugyanis a kormánypárt alkotmányjogi kérdéseket akart volna megvitatni, akkor Gulyás Gergelyt küldték volna vitatkozni az ATV stúdiójába.

Önöknek Orbán a legnagyobb probléma

Németh Szilárd szerint az ellenzék legnagyobb problémája, hogy Magyarország miniszterelnökét Orbán Viktornak hívják, ezért akarnak „műbalhét kelteni”. Harangozó felvetésére úgy reagált, hogy a kormánynak időre volt szüksége a nyáron, hogy az ország védelmének jogi és műszaki feltételeit megteremtse. Emlékeztetett rá, hogy a büntetésvégrehajtás is kivette a részét a nyári kerítésépítésből.


„Még a rabok is együttműködtek abban a helyzetben, amelyben önök képtelenek voltak együttműködni” – mondta a Fidesz alelnöke az ellenzéki politikusoknak.

A műsor ezután néhány percig egészen szürreális fordulatot vett, amikor egyszerre beszélt Németh, Schiffer és Harangozó.

Schiffer szerint a magyar miniszterelnök már tavaly februárban tudott arról, milyen fenyegetés éri Magyarországot, ehhez képest a kormány 4 hónapon keresztül semmit nem csinált, majd felsorolta azokat az LMP-s javaslatokat, amelyeket a Fidesz ez alatt az idő alatt lesöpört az asztalról.


Idióta plakátokra van pénz, a rendőrök túlórapénzére nincs – foglalta össze álláspontját Schiffer András.

Arra a kérdésre, hogy milyen esetben használnák a terrorvészhelyzetben szükséges felhatalmazást, Lázár János korábban az őszi röszkei összecsapást és a Keleti pályaudvar előtti tumultust említette. Németh Szilárd szerint ezeket az eseményeket szervezték, mégpedig az interneten, többek között ezt kell megakadályozni a Fidesz alelnöke szerint. Németh Szilárd ez után az ellenzéket bírálta, amiért az szerinte a magyar rendőröket pocskondiázta a nyári-őszi események után. Schiffer András ekkor ismét felszólította a Fidesz alelnökét, hogy ne hazudjon. Szerinte a magyar emberek biztonságérzetét például a rendvédelmi szervek széttagoltsága csökkenti.

„A Fidesz csak handabandázik”

Az LMP partner abban, hogy ha a Fidesz – nem Németh Szilárd, hanem valaki, aki ért hozzá, hangsúlyozta Schiffer András – bemutatja, hogy miért szükséges jogszabályt módosítani a terrorizmus elleni fellépéshez, akkor azt megvitassa és akár támogassa is. Szerinte azonban a Fideszt nem ez érdekli, hanem a handabandázás.

Németh Szilárd egy újabb rövid, Harangozó Tamással vívott csörte után még kijelentette, hogy a két ellenzéki politikus mocskolt és hergelt a vita során. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink