Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-29 18:07:00

Megkezdődtek a szíriai béketárgyalások

Genfben péntek délután megkezdődtek a szíriai béketárgyalások.

Megkezdődtek a szíriai béketárgyalások

Az első ülésen a közvetítő Staffan de Mistura ENSZ-megbízott a damaszkuszi kormány delegációjával találkozott. A szíriai küldöttséget Bassár Dzsaafari ENSZ-nagykövet vezeti. Dzsaafari a helyszínre megérkezve nem nyilatkozott az újságíróknak. A tárgyalások helyszíne a genfi ENSZ-központ.


Az ülés után Mistura azt mondta a sajtónak: "jó oka van azt hinni", hogy az ellenzék fő erejét képviselő Tárgyalási Főbizottság (HMC) vasárnap csatlakozik a tárgyalásokhoz, de még várja a "hivatalos megerősítést".

Az al-Arabíja televízióban erről közölt hírt nem kommentálta. Mint mondta, azt tervezi, hogy "bevezető" ülést tart az ellenzékkel, ahogy az a kormánydelegációval is tette pénteken. Az arab hírtelevízió közölte, hogy a HNC "nemzetközi garanciákat kapott" fő előfeltételeinek teljesítésére, és úgy döntöttek, hogy próbára teszik a másik fél komolyságát.
    
A Tárgyalási Főbizottság mögött ellenzéki politikusok és fegyveres csoportok koalíciója áll, amely decemberben alakult meg a tárgyalások szándékával, de addig nem áll szóba a damaszkuszi rendszer képviselőivel, amíg a kormány be nem szünteti a civilek elleni légitámadásokat és a települések ostromát. A főbizottság négy napja Rijádban tanácskozik. Az ENSZ-megbízott még előzőleg bejelentette, hogy ellenzéki bojkott esetén is megkezdi az egyeztetéseket a kormány képviselőivel.

Lavrov: az ellenzéknek képviseltetnie kellene magát

A szíriai ellenzék egészének képviseltetnie kellene magát a genfi tárgyalásokon - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatott pénteki telefonbeszélgetésén, s egyben felháborodásának adott hangot amiatt, hogy korábban az amerikai kormány magas rangú tisztségviselői "koholt vádakkal" illették az orosz vezetést. Az orosz külügyi tárca közleményben számolt be a telefonbeszélgetésről, amelyet Lavrov szerint az amerikai fél kezdeményezett.  


"Véleménycserét tartottunk a szíriai helyzetről. Mindkét oldalról támogatjuk Staffan de Misturának, az ENSZ szíriai különmegbízottjának erőfeszítéseit a konfliktus politikai rendezését szolgáló, a damaszkuszi kormány és a szíriai ellenzék képviselői közötti genfi tanácskozások megszervezésében"

- olvasható a külügyminisztérium közleményében.
    
Lavrov ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a szíriai ellenzék egyes csoportjai feltételeket szabnak a tárgyalási folyamat megindításához. Az orosz külügyi tárca vezetője ismételten fontosnak tartotta, hogy az ellenzéki erők küldöttségei átfogják az ellenzék egészét. Ugyanakkor elengedhetetlennek nevezte egy egységfront létrehozását az Iszlám Állam és más hasonló terroristaszervezetek elleni küzdelemben.

A 2011 márciusában békés tiltakozásokkal kezdődött, majd véres polgárháborúvá szélesedett szíriai konfliktusra kirobbanása óta többször is megpróbáltak diplomáciai úton megoldást találni, a törekvések azonban - elsősorban a Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsa feletti nézeteltérések miatt - mindeddig zátonyra futottak. A véres polgárháborúban a hivatalos becslések szerint mintegy 250 ezer ember halt meg, és 11 millióan váltak földönfutóvá.
    
atv.hu / MTI

További belföldi híreink