Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-27 15:04:00

Tárki: Növelte előnyét a Fidesz, kihívó nélkül vezet

Őrzi, illetve kismértékben még növelte is előnyét a Fidesz-KDNP az elmúlt negyedévben, miközben bal- és jobboldali ellenzéke együtt sem vonz annyi szavazót, mint a kormánypártok – derül ki a TÁRKI legfrissebb kutatásából.

Tárki: Növelte előnyét a Fidesz, kihívó nélkül vezet

A közvélemény-kutatás szerint az elmúlt három hónapban a parlamenti pártok támogatottságában alig találunk változást, egyedül a kormánypártok enyhe erősödése emelhető ki, így a Fidesz-KDNP vezető helyét továbbra sem veszélyezteti egyetlen ellenzéki párt sem.

Az ellenzéken belül a két erősebb párt, az összességében második helyezett Jobbik tábora közel kétszerese a harmadik helyezett MSZP-ének, a baloldali pártokat (MSZP, DK, Együtt és PM) egy tömbként kezelve, azaz táborukat összesítve pedig azt találjuk, hogy a baloldali és szélsőjobb ellenzék lényegében azonos méretű szavazótáborral rendelkezik 2016 januárjában.

A fentiek mögött a pártok támogatottsága október és január között alig mutat lényegi változást:


a teljes népességen belül a kormánypártok 28%-ot követően 31%-os támogatottságot értek el, míg a többi párt esetében változatlan eredményeket találunk.

A fentiek mögött a pártok támogatottsága október és január között alig mutat lényegi változást: a teljes népességen belül a kormánypártok 28 százalékot követően 31 százalékos támogatottságot értek el, míg a többi párt esetében változatlan eredményeket találunk. A Jobbik 13százalék után 12 százalékon, az MSZP mindkét hónapban 7 százalékot, a Demokratikus Koalíció 3 százalékot, a Párbeszéd Magyarországért 1 százalékot ért el, az Együtt az októberi 1 százalékot követően januárban 2 százalékon áll, az LMP pedig nem mozdult el a 2 százalékos eredménytől. A teljes népességen belül a bizonytalanok és nem válaszolók aránya januárra 42 százalékra csökkent az októberi 45 százalék után.

A pártválasztók körében a FIDESZ-KDNP az őszi 51 százalék után szintén kismértékben, 54 százalékra növelte szavazótáborát, míg a Jobbiké 23 százalék után 20 százalékra, az MSZP-é pedig 14 százalékról 12 százalékra csökkent. A többi párt támogatottsága lényegében változatlan: a Demokratikus Koalíció 6 százalékos és a Párbeszéd Magyarországért 1 százalékos támogatása megmaradt, az Együtt pedig az októberi 1 százalék után januárban 3 százalékon áll, és az LMP eredménye sem változott, 4 százalékon maradt.

atv.hu

További belföldi híreink