Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-28 07:55:00

Hazugság volt, hozzátett a kétharmadhoz

A napokban felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Hagyó Miklós, egykori szocialista főpolgármester-helyettes ügyvédje szerint két logikai lépcsőben le lehet vezetni a 2010-es országgyűlési választások idején tetőző BKV-botrány mementójaként tudatunkba égett Nokiás doboz, és a jelenleg is regnáló kormányzó pártok kétharmados győzelme közötti direkt összefüggést. Ez a korrupciós ügy, egy lapunknak nyilatkozó választási szakértő szerint is hozzájárult a bizonytalan szavazók jobbra húzásához.

A hét elején hozott elsőfokú ítélet alapján senkinek sem kell börtönbe menni a Hagyó-ügy vádlottjai közül, sőt van, aki kártérítésért perelhet. Az elsőrendű vádlott, korábbi főpolgármester-helyettest négyből három vádpontban felmentették, hivatali visszaélésért és hűtlen kezelésért viszont két év börtönt kapott négy évre felfüggesztve.

„Pénzt nem adtam át”

Hagyó Miklóst 2010. márciusában tartóztatták le, mivel a gyanú szerint bűnszervezetbe tömörülve 1,5 milliárdot tüntetett el társaival. Amitől igazán híres lett, az a BKV volt vezérigazgatója által kirobbantott vesztegetési ügy, melynek kiindulópontjaként Balogh Zsolt azt vallotta, hogy az MSZP-s politikus évi 15 milliót követelt tőle, és a pénzt egy Nokiás dobozban kellett átadnia számára. A 2010-es választási kampányban sokan fogadtak rá, hogy Hagyó lesz a Fidesz által beígért elszámoltatás elsőszámú célpontja.

hagyó miklósHagyó Miklós

A vád tulajdonképpen a Nokiás dobozos vallomásra épült, ám azt a nagyjából egy éve lefolytatott szembesítés során Balogh Zsolt visszavonta („Hagyó Miklós semmilyen törvénytelenségre nem utasított, neki semmilyen pénzt nem adtam át.”), majd később azt is hozzáfűzte, hogy a botrány kirobbanásakor ettől a hazugságtól remélte szabadlábon maradását.


Annak ellenére, hogy az ügyészség ez által elvesztette legfontosabb bizonyítékát, és a kifejezetten a valóság bizonyítására irányuló nyomozásuk sem vezetett eredményre, a vádiratot nem változtatták meg.

Strasbourgig is elmennének

A bíróság viszont úgy látta, hogy egy bocsánatkéréssel is megtoldott, visszavont nyomozati terhelő vallomás bizonyítékként nem értékelhető, ezért az elsőrendű vádlottat a vádiratban kért 10 éves szabadságvesztés helyett csak két év börtönre ítélte. A volt főpolgármester-helyettes ügyvédje, Kádár András az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta: miután a bíróság kimondta, hogy az emblematikus tárggyá magasztosult Nokiás doboz nem hozható összefüggésbe ügyfelével, megdőlt az a hipotézis, amely 2009 őszétől elsőszámú közellenséget csinált Hagyóból.


Kádár András ügyvéd elmondta az atv.hu-nak, hogy ha másodfokon ne adj’ Isten elmarasztalnák Hagyót, akkor Strasbourghoz fordulnak, mivel a per Kecskemétre helyezésével ügyfelét „elvonták törvényes bírájától”.

Ebből pedig az következne, hogy csak valamikor a beláthatatlan jövőben születhet az ügyben jogerős ítélet, amely után egyáltalán személyiségi jogi pereket lehetne kezdeményezni Hagyó jó hírnevének megsértése miatt.

kádár andrásKádár András

Az ügyvéd azonban kénytelen volt elismerni, hogy miként Tocsik Mártáról sem sikerült teljesen lemosni a „sikerdíjazás” bélyegét – holott nem követett el bűncselekményt –, valószínűleg Hagyót sem lehet egykönnyen a „Nokiás” bélyegtől megszabadítani.

Kádár András szerint két logikai lépcsőben le lehet vezetni a 2010-es országgyűlési választások idején tetőző BKV-botrány mementójaként tudatunkba égett Nokiás doboz, és a jelenleg is regnáló kormányzó pártok kétharmados győzelme közötti direkt összefüggést. Úgy véli,


a szimbolikus ügy hatására sok bizonytalan szavazó inkább a Fideszt választotta, mert azt érezte, hogy a regnáló kormány korrupcióval fertőzöttsége határtalan.

Se sajtó, se ügyészség

A 2010-es választási kampánynak fontos elemét képezték a baloldali kormányzat korrupciós ügyei – mondta el lapunknak László Róbert. A Political Capital választási szakértője szerint a sajtóban – a mindenki által megjegyezhető szimbólum segítségével – Hagyó Miklós főpolgármester-helyetteshez kötött korrupciós botrány is hozzájárult a baloldali szavazók egy részének elbizonytalanodásához, illetve az eleve bizonytalan szavazók jobbra húzásához.

A korrupciós ügyeknek nem kedvezett, hogy olyan politikai légkörben jelentek meg, amikor a kormánypártok már nagyon népszerűtlenek voltak, de meg kell jegyezni – mondja László Róbert –, hogy támogatottságuk csökkenése a közhiedelemmel ellentétben nem az őszödi beszéddel kezdődött, hanem már néhány hónappal korábban, a Gyurcsány Ferenc által bejelentett Új Egyensúly Programmal.

Mindeközben a legerősebb ellenzéki párt, a Fidesz támogatottsága folyamatosan nőtt, és meggyőzően tudta kommunikálni kormányzóképességét.


És ez az egyik alapvető különbség a mai és az öt évvel ezelőtti helyzet között: ilyen potens politikai erő ma a Fidesztől balra nem létezik a szakértő szerint.

További különbség, hogy a baloldali kormányzás idején nyilvánosságra hozott korrupciós ügyeket egyfelől a nem jobboldali médiumok is ízekre szedték, másrészt pedig a bűnüldöző szervek komolyan vették az azokkal kapcsolatos feljelentéseket.

lászló róbertLászló Róbert

Ma egyiket sem tapasztaljuk – állítja a választási szakértő, hozzátéve: míg annak idején Hagyó kezét elengedték, manapság minél jobban megszorít valakit a média a kormányzati körökből, annál erősebb az összezárás. Ráadásul az is jól látszik, hogy a Fidesz elkötelezett szavazóit a legkevésbé sem bizonytalanítják el politikusaik korrupciógyanús manőverei.

Kiábrándultság és Facebook

László Róbert megítélése szerint napjaink szimbolikus ügyei azért nem szólnak nagyot, mert a média egyre kevésbé sokszínű, a kisebb településekre szinte semmi nem jut el, illetve a rendszerváltás után 25 évvel


rendkívül kiábrándultak az emberek, mivel azt tapasztalják, hogy a hosszú évekre elhúzódó eljárások végén a „tettesek” általában megússzák komolyabb büntetés nélkül.

Az információk nehezebb áramlásának okai között a közösségi médiumok működésének logikáját is megemlíette a szakértő: a felhasználók könnyen elérhetik, hogy csak a saját ízlésviláguknak megfelelő információk jelenjenek meg felületeiken.

További belföldi híreink