Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-27 17:33:00

Férfi kézilabda Eb: Kikapott Magyarország, elúszott az olimpia

A magyar férfi kézilabda-válogatott kikapott szerdán a svédektől a lengyelországi Európa-bajnokságon, így biztosan lemarad a riói olimpiáról.

Férfi kézilabda Eb: Kikapott Magyarország, elúszott az olimpia
Fotó: Reuters

Talant Dujshebaev szövetségi kapitány csapatának akkor maradt volna minimális esélye az áprilisi ötkarikás selejtezőtornás részvételre, ha most legyőzte volna az északi együttest. A válogatott végül a 12. helyen zárta a kontinensviadalt.

Az eddigi olimpiai kézilabdatornákon - leszámítva a bojkottált 1984-es Los Angeles-i játékokat - mindig szerepelt magyar válogatott:

1936-ban és 1972-ben csak férfiak számára rendeztek versenyt, a nők 1976 óta vannak jelen. A Rio de Janeiró-i lesz az első olyan olimpia, amelyre sem a magyar férfi, sem a magyar női csapat nem jutott ki.

"Jó lett volna egy kicsikét szebben zárni"

Nagy László csapatkapitány az M4 Sportnak úgy fogalmazott, támadásban nem tudtak olyan eredményesen játszani egy agresszív védelem ellen, mint egy nappal korábban, a spanyolok ellen, a svédeket nem tudták átjátszani.

"Nem sok jót hozott ez az Európa-bajnokság, lemaradtunk az olimpiáról. Sok fiatallal vágtunk neki az Eb-nek, még rengeteget kell dolgoznunk, ilyen szintű meccseket megélni" - fejtette ki Nagy László, aki hozzátette: jós lenne, ha tudná, mit hoz a jövő.

nagy lászló (b) és schuch timuzsin az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda európa-bajnokságon (fotó: mti)Nagy László (b) és Schuch Timuzsin az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokságon (Fotó: MTI)
"Jó lett volna egy kicsikét szebben zárni. Le kell vonnunk a következtetéseket, tanulnunk kell, építeni a csapatot, és menni tovább" - nyilatkozott Iváncsik Gergő. Emlékeztetett:

a válogatott volt már hasonló helyzetben, amikor lentről kellett megkezdenie a visszakapaszkodást az elitbe,

s lehet, hogy ez vár erre az együttesre is. - "Időt kell hagyni a csapatnak, ami mindig nehéz, mert sokszor nincs idő, türelmetlenek az emberek, de bízunk benne, hogy lehet jobb ez a csapat."

"Még egy kis pihenőidőt kérni is nehéz, nem hogy még erről beszélni. Le fogok ülni, át fogom gondolni a dolgokat" - felelte Iváncsik az esetleges visszavonulására vonatkozó riporteri kérdésre, s elmondta: sok minden megfordult a fejében, mielőtt kiutaztak az Eb-re, de egyelőre nem akar a visszavonulásról beszélni. - "Szeretnénk megköszönni azoknak a szurkolóknak, akik kikísértek minket ide, és az elejétől a végéig itt voltak velünk." - tette hozzá.

talant dujshebaev szövetségi kapitány (fotó: mti)Talant Dujshebaev szövetségi kapitány (Fotó: MTI)
"Nagyon magas ez a szint, jó tanulópénz volt, főleg a fiatalok számára, akiknek ezt át kellett élniük" - mondta Zubai Szabolcs, majd hozzátette: szerinte mindenkinek meg kell fogalmaznia, hogy mi az ő felelőssége a szereplésben, s ezt fel kell vállalnia. - "A tehetetlenségnél számomra nincs rosszabb. Amikor az ember akar segíteni a csapaton, de nem tud." - fogalmazott.

Vezetőedző: ha Japánban lennénk, harakirit kellene elkövetnünk

"Biztos, hogy nincs olyan ember a földön, aki jobban szégyelli magát, mint én" - mondta a szakember a svédektől elszenvedett szerdai vereség után az M4 Sportnak. Kifejtette: egy ilyen fiatal svéd csapattól szégyen így kikapni, és az ellenfél jó példa arra, hogy van olyan együttes, amely fiatal játékosokkal tud eredményt elérni.

"Ha olyan emberek lennénk, mint annak idején Japánban, harakirit kellene elkövetnünk, és én lennék az első" - fogalmazott.

A riói játékokról lemaradó magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányának, a spanyol-orosz Talant Dujshebaevnek a megbízatása 2017 januárjáig szól, ám amikor 2014 októberében kinevezték, az egyik kikötés az volt, hogy a csapat szerezzen indulási jogot az olimpiai kvalifikációs tornára.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink