Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-26 14:14:00

Médiajogász: A Fidesz nem csak a közmédiát gyarmatosítja

Szakmailag minősíthetetlen tartalmakat állít elő a Fidesz médiabirodalmának legújabb orgánuma, a 888.hu – állítja Bayer Judit médiajogász, aki szerint ugyanakkor a portált elsősorban nem a kormánypropaganda terjesztésére hozták létre.

Bayer Judit az ATV Start című műsorában kifejtette, a propaganda mellett a hazai ellenzéki politikusok, vagy épp Angela Merkel mocskolása is csupán eszköz, a portál ugyanis elsősorban a Fidesz, illetve Fidesz-közeli emberek kifizető helyéül szolgál.

A szakjogász szerint legalábbis erre utal, hogy a Fidesz a magánszektorban is állami pénzekkel, illetve állami hirdetésekkel finanszíroz olyan orgánumokat, amikben aztán a saját szája íze szerinti tartalmak jelennek meg.

Bayer úgy véli, a Fidesz nem csak a közmédiát „gyarmatosítja”, hanem a magánszektorban is igyekszik kiterjeszteni pozícióit. Ez a gyarmatosító médiapolitika nem csak antidemokratikus, hanem törvénytelen is, hiszen a médiatörvény előírja a kiegyensúlyozott tájékoztatást – mutatott rá Bayer, hozzátéve ugyanakkor, hogy miután ez a kitétel csak a lineáris médiára és a hírmműsorokra vonatkozik, a 888.hu-nak nincs ilyen kötelezettsége.

Mindenesetre a szakjogász szerint bármennyire is becsületsértőek a fideszes hírportál írásai, a rágalmakkal szemben nem a büntetőjog eszközeivel, hanem például a véleményformáló elit nyilvános elhatárolódásával kellene fellépni. Addig azonban, amíg a politikusok nem tesznek határozott állásfoglalást az efféle gyűlöletkeltő írásokkal szemben, addig a büntetőjogi eszközök is feleslegesek – vélekedett.

atv.hu / J. I

További belföldi híreink