Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-23 11:50:00

Keményen kiosztotta a lengyel kormányt Lech Walesa

A szabadság elherdálásával és a demokrácia tönkretételével vádolja a konzervatívokat az egykori elnök.

Lech Walesa volt lengyel elnök, a kommunista rendszer megdöntésében kulcsszerepet játszó Szolidaritás szakszervezeti föderáció egyik alapítója és első vezetője azzal vádolta meg egy péntek esti tévényilatkozatában az októberben hatalomra került konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártot, hogy az alkotmánybíróságot, a közszolgálati médiát és más demokratikus intézményeket érintő, nagy vitát kiváltó intézkedéseivel tönkreteszi az országot.

"Sokat dolgoztunk a szabadság elnyeréséért. Most éppen elherdáljuk. A világ figyeli tetteinket, hogy nem tudunk mit kezdeni a demokráciával" - jelentette ki a lengyel demokrácia megteremtésének szimbolikus alakja, a Nobel-békedíjas politikus a TVN24 kereskedelmi adónak nyilatkozva. Megismételte azt, amit az alkotmánybíróságra vonatkozó törvény parlamenti elfogadása után mondott: "Mindenki tudja, hogy a (PiS politikusai) megsértették az alkotmányt, mégis arcátlanul, a szemünkbe nézve tagadják ezt".

lech walesaLech Walesa

A legfelsőbb bíróság, a liberális ellenzék, sok jogász és több civilszervezet - köztük az Amnesty International és a Helsinki Bizottság - szerint az új törvény teljesen meg fogja bénítani az alkotmánybíróságot, a PiS azonban azt hangoztatja, hogy a törvény révén csak el akar hárítani egy akadályt tervezett reformjai útjából.

Az Európai Bizottság a lengyel alkotmánybíróság és a közmédia körüli események miatti aggodalmában a múlt héten előzetes vizsgálatot indított Lengyelország ellen az uniós jogállamisági mechanizmus keretében, az Európai Parlament pedig egy vitát szentelt ennek kedden Strasbourgban.

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök a plenáris vitán elutasította, hogy a PiS sértené a jogállamiság elveit, és kitartott amellett, hogy kormánya tiszteletben tartja az alkotmányt, valamint az európai szabályokat és szerződéseket.

beata szydloBeata Szydlo

"Még soha életemben nem hallottam ekkor hazugságot. A bírók, a jogászok, és mindenki azt mondja: hazudtok, becsapjátok a többieket..." - mondta erre Walesa. 

Walesa december végén kijelentette, hogy a lengyel demokrácia veszélyben van, és népszavazás kiírására szólított fel annak érdekében, hogy a PiS-t előre hozott választások megtartására lehessen kényszeríteni. Előtte pedig arra figyelmeztetett, hogy ha a PiS nem változtat "megfontolatlan" politikáján, akkor Lengyelországban polgárháború törhet ki. A népszavazásra vonatkozó felhívásának alig volt visszhangja.

atv.hu / MTI

További belföldi híreink