Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-22 14:29:00

Megszűnhet a nyugdíjasok ingyenes utazása?

A parizer sincs ingyen, ezért Tarlós István szerint el kell gondolkozni azon, hogy Budapest tudja-e finanszírozni a nyugdíjasok ingyenes utazását. A kormány viszont közölte: ezután sem kell fizetniük a 65 év felettieknek.

Tarlós István a pénteki Budapestinfón közölte: el kell gondolkozni azon, hogy a város finanszírozni tudja-e a nyugdíjasok ingyenes utazását.

Szerinte a díjkedvezmény még rendben van, de "üres kasszából nem lehet közlekedést finanszírozni".


„Én is elmúltam 65, de a kenyeret, a tejet, a parizert sem kapjuk ingyen” – jegyezte meg.

Ugyanakkor megjegyezte: a díjmentességhez a főváros nem tud hozzányúlni, azt csak állami akaratra lehet meglépni, írja az MTI. Tarlós azt is elmondta, hogy a 6 éven aluliak ingyenes utazásához nem akar hozzányúlni.

Frissítés 16:43 - A kormány továbbra is garantálja a 65 év felettiek ingyenes utazását - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ pénteken az MTI-vel, a főpolgármester nyilatkozatára reagálva. Közlésük szerinta a 65 év felettiek ingyenes utazásának biztosítását törvény szabályozza, és a kormánynak nincs szándékában a jogszabály módosításának kezdeményezése.

Frissítés 18:44 -A kormány reakciója után Tarlós a következő közleményt adta ki:

"Örülök, hogy ilyen hamar megerősítést nyert, hogy a díjmentességet törvény írja elő. Ezek után biztos vagyok benne, hogy a jövőben az állam biztosítani fogja azt a 9 milliárd forintot, amennyivel a főváros kevesebbet kap évente e díjmentesség biztosítására. Úgy gondolom, hogy ez a jelenlegi egyeztetés légkörét tovább javítja." 

Az MSZP kiakadt

Az MSZP elfogadhatatlannak tartaná, ha megszűnne a 65 évnél idősebbek ingyenes fővárosi tömegközlekedése.

Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi képviselője a Budapestinfó után tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, az idősek "tisztességes nyugdíj helyett kapják a bérletet", amelyért szerintük csak akkor lehetne tőlük pénzt kérni, ha az állam becsülettel megfizetné korábban ledolgozott éveiket.

Budapest egy huncut fillérrel sem tartozik

Tarlós a pénteki sajtótájékoztatóján azt is kijelentette, hogy a fővárosnak nincs tartozása a MÁV felé.

A városvezető arra reagálva, hogy Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön azt mondta, a főváros a MÁV-nak 12 milliárd forinttal tartozik, úgy fogalmazott: "nem tudom, hogy a miniszter úr miről beszél", "egy huncut fillérrel" sem tartozik a főváros a MÁV-nak.

Kirúgások jöhetnek

Tarlós István bejelentette, hogy a körülbelül ezer embert foglalkoztató Budapesti Közlekedési Központnál jelentős - várhatóan 150 fős - létszámleépítés lesz.

A BKV-nál 200 fős létszámleépítésben gondolkodnak. Feleslegessé válthat az óbudai garázs és telephely, és ez maximum 400-500 millió forint megtakarítást eredményezhet.

Kétféle bérlet

A főpolgármester az agglomerációs tömegközlekedésről folytatott egyeztetéseket előremutatónak nevezte. A legközelebbi megbeszélés szombaton lesz Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel az ügyben - közölte, hozzátéve: az az elvárása, hogy a megegyezés szülessen meg a Fővárosi Közgyűlés februári rendes ülése előtt.
    
Elmondta, a jogszabályok szerint az agglomerációs közlekedés biztosítása állami feladat, vita még az átvétel módjáról folyik. Közölte, ha az államhoz kerül a HÉV, akkor valószínűsíthető, hogy két változata lesz a fővárosi bérleteknek: lesz olyan, amely a HÉV-re is érvényes lesz, és ennek nyilván más lesz a díjszabása.

atv.hu

További belföldi híreink