Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-22 21:57:00

Rogán: a Fidesz független az érdekcsoportoktól

Orbán Viktorral való kapcsolatáról, Habony Árpád szerepéről és a Tarlós Istvánnal folytatott egyeztetésekről is beszélt a kormányzati kommunikációt koordináló miniszter az ATV-nek adott interjújában.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten azt mondta az ATV Szabad Szemmel című műsorában, hogy munkakapcsolatban van a miniszterelnökkel, nincs köztük baráti viszony. Tegnap Rogán Antal volt a műsor vendége, aki az adás elején elmondta: nagyon hosszú ideje tartó munkakapcsolatban áll a miniszterelnökkel, „valamikor kicsit nagyobb távolságról, valamikor nagyobb közelségről.” Hozzátette: egy munkakapcsolatban tisztelni kell a főnököt, ebből pedig az következik, hogy a kapcsolat nem lehet baráti. „A viszony az lehet baráti, de nem gondolom, hogy a kapcsolat baráti” – jelentette ki.

Lázár, Csetényi

Mészáros Antónia műsorvezető kérdésére, miszerint

Lázár Jánosnak kell-e egyeztetni Rogán Antal stábjával, ha beszélni akar a miniszterelnökkel, a kormányzati kommunikációt koordináló miniszter azt válaszolta: igen, hiszen a Miniszterelnöki Programiroda kezeli Orbán Viktor naptárát.

„Ezt én látom természetesen. Egy-két hetes beosztásban szoktam ránézni. A miniszterelnök úr maga dönt a programjairól, maga dönt a találkozóiról, és ezt a Miniszterelnöki Programiroda államtitkára szervezi le a számára” – szögezte le.

Azzal kapcsolatban, hogy mekkora a baráti viszony a szomszédjával, Csetényi Csabával, akinek a cége újabb és újabb kommunikációs közbeszerzéseket nyer, Rogán azt mondta: még Lázár János stábja választotta ki egy közbeszerzés alkalmával azt a három céget, akikkel a minisztériumok kommunikációs tenderre szerződni tudnak. „Csetényi Csaba cége épp úgy nyert, mint ahogy veszített is. Milliárdos nagyságrendű tendert is veszítettek el” – szögezte le a miniszter, és azt is mondta, hogy az említett cég a Fidesz kormányra kerülése előtt is kapott állami megbízásokat, sikeres piaci szereplő volt.

Simicska túl messzire ment

Rogán Antal szerint pont Simicska Lajos példája mutatja, hogy a Fidesz független az érdekcsoportoktól, hiszen amikor a nagyvállalkozó meg akarta határozni a politikát a döntéseivel, megtörtént a törés.

A kormány hozott olyan döntéseket, melyek Simicskának is fájtak, és másoknak is, az ország érdeke és az elvi kérdések azonban fontosabbak – mondta Rogán, hozzátéve, hogy sem multiktól sem hazai érdekcsoportoktól nem ijednek meg.

Rogán Antal arról is beszélt, hogy nem ért egyet Ángyán József kritikáival, mert a Fidesz sok-sok ezer kisbirtokosnak és gazdának kedvezett a politikájával, ezek közül igazságtalan 10-et kiemelni. „Ángyán professzor úrral abban volt a vitánk, hogy ő még kisebb birtokméreteket képzelt el, mint mi. Neki a középbirtok már óriásbirtok” – mondta, Rogán, hozzátéve, hogy a Fidesz elindult egy irányba, amit Ángyán nem fogadott el, és ami elvezetett a szakításhoz. „Szerintem Ángyán professzor nem ezen a világon él” – vélekedett a miniszter.

Nem érti Tarlóst

Rogán Antal arról is beszélt, hogy bár ott volt az Orbán-Tarlós találkozó 90 százalékán, nem hallott olyat, hogy a miniszterelnök „irodalmi kérdésnek” nevezte Budapestet. Szerinte a találkozó konstruktív volt, hiszen megállapodás született a felek között, ami arról szól, hogy az állam átvállalja az agglomerációs közlekedést, és átvállalják a HÉV-eket is. Rogán kijelentette: a megállapodás óta nem igazán érti, hogy miről beszél Tarlós István.

A főpolgármester január elején kiáll, és követeli, hogy állam vegye át az agglomerációs közlekedést, pedig erről már megállapodtunk karácsony előtt

– mondta a miniszter, hozzátéve, hogy most már csak részletkérdéseket kell megtárgyalni az ügyben. Arra, hogy Tarlós elmondása szerint Habony Árpád közvetített Orbán és a főpolgármester között Rogán úgy reagált: Lehet, hogy Tarlós találkozott Habonnyal, de sem neki, sem a miniszterelnöknek nem kellett Habonnyal tárgyalnia ebben az ügyben.

Kicsoda Habony Árpád?

„Egyszer azért támadják Orbán Viktort, mert van sapka a fején, egyszer azért, mert nincs” – jelentette ki Rogán azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktornak tanácsadója-e Habony Árpád vagy sem. Korábban ugyanis Rogán szerint azért kritizálták a kormányfőt, mert tanácsadót alkalmazott, jelenleg viszont azért, mert nem foglalkoztat tanácsadót. Szerinte abszurd a nemzetbiztonsági átvilágítás kérdése is, hiszen akkor mindenkit át kellene világítani, aki leül sörözni a miniszterelnökkel. Habony Árpád médiacégeiről pedig azért abszurd beszélni, mert erővel a Népszabadság tulajdonosi körét is lehetne bolygatni – érvelt Rogán Antal.

Szurkol Vajnának

A TV2-vel kapcsolatban azt mondta: nem beszélt Andy Vajnával a csatorna megvásárlása előtt, annak azonban örül, hogy nem csak egy erős kereskedelmi csatorna lesz a piacon. Szerinte a TV2 új tulajdonosa már sok tapasztalatot szerzett a nemzetközi világban, így biztos benne, hogy jobb lesz a csatorna, mint amilyen eddig volt.

Hozzátette: amióta van Filmalap, azóta vannak komoly, nemzetközi filmes sikerek is, és ezt Vajnának is tulajdonítja. Elmondta, hogy szurkol az üzletembernek, mert az általa kialakított filmtámogatási rendszer sikeresebb, mint az elődei.

Elégedetlenek voltak a lakástakarékokkal

A lakástakarék-szektor újraszabása kapcsán elmondta: ugyanannyi állami támogatást fognak kapni a jelenleg működő cégek, mint eddig, mindössze annyi változik, hogy kapnak egy versenytársat. A miniszter azt azért hozzátette, hogy elégedetlenek voltak a lakástakarék-szövetkezetekkel, mert nem épültek megfelelő ütemben az otthonok.

„Azt szeretnénk, ha ennél lényegesen több új lakás épülne”

– tette hozzá.

Orbán Viktor moszkvai útjával kapcsolatban Rogán Antal elmondta: évek óta minden évben van magyar-orosz csúcs, ezeknek a találkozóknak rendszeres témája Paks. Arról is szólt, hogy bár az orosz szankciókkal kapcsolatban követik az Unió álláspontját, azt furcsának tartják, hogy ezekkel a szankciókkal az EU-tagállamok csak veszítettek, míg az Egyesült Államok profitált.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink