Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-21 21:16:00

Terrorrtámadás a szomáliai tengerparton

Robbanószerrel megrakott gépjárművel öngyilkos merényletet követtek el a szomáliai főváros, Mogadishu egyik tengerparti étterme mellett, majd fegyveresek behatoltak az épületbe és túszokat ejtettek - közölte Mohamed Huszein rendőrkapitány csütörtökön.

Terrorrtámadás a szomáliai tengerparton
A mogadishui tengerpart, ahol a támadás történt (Forrás: Twitter)

A támadást a Beach View Cafe and Lido Seafood nevű, kormánytisztviselők és a fővárosi elit által látogatott étterem ellen hajtották végre. Először az öngyilkos merénylő nekihajtott az étterem kapujának, ezt követően pedig fegyveresek tüzet nyitottak az étterem vendégeire, behatoltak az épületbe, és feltehetően túszokat ejtettek.

A szomáliai biztonsági erők röviddel a támadás után a helyszínre érkeztek. Szemtanúk fegyverropogásról számoltak be, miután a szomáliai hatóságok ostrom alá vették az épületet.

A terrortámadást a szomáliai as-Shabaab dzsihadista szervezet vállalta.

Az iszlamisták szóvivője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy elfoglalták a kávézót, és sok test fekszik a földön az épületen belül és kívül. Az első támadás után fél órával egy második - gépkocsiba rejtett - robbanószerkezet is működésbe lépett a tengerparton.

Arról egyelőre nincsenek hivatalos információk, hogy a robbantásoknak vannak-e áldozatai.

Szomália miniszterelnöke a támadást egyszerűen "barbár tettnek" nevezte - írja a BBC.


Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab több ezer ember haláláért felelős Szomáliában. A szervezet korábban Szomália jelentős részét - a fővárost is - uralta, de az elmúlt években az afrikai uniós katonák segítségével sikerült kiszorítani Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból. Az as-Shabaab azóta a hagyományos fegyveres harc helyett gerillahadviselést folytat, és főleg öngyilkos merényleteket követ el azzal a céllal, hogy megdöntse a jelenlegi hatalmat, és Szomáliát a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állammá alakítsa át.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink