Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-22 09:00:00

Kormányszóvivő: A végén kiderül, hol kell meghúzni a nadrágszíjat

A háttérintézmények után az állami vállalatok felülvizsgálata következhet – ezt Kovács Zoltán mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A kormányszóvivő szerint az államnak időről-időre át kell tekintenie a tulajdonában lévő vállalatokat, az elmúlt években radikálisan nőtt az állami vagyon.

Hozzátette: az állam tud és szokott is jó gazda lenni, de ehhez át kell nézni a működést. Elképzelhető, hogy lesznek olyan vállaltok, amelyeket esetleg össze kell vonni – fogalmazott.

A háttérintézményekkel kapcsolatban azt mondta: nem az a cél, hogy minél több embert küldjenek el, de a bürokráciacsökkentés a bürokraták számának csökkenésével is jár, de az a lényeg, hogy a rendszer jól működjön, a kormány nem a létszámleépítésből indul ki. A kormányszóvivő szerint több mint 50 ezer ember dolgozik a 73 háttérintézményben, megnézzük, mi az az optimális forma, amiben tovább működhet a rendszer.

A szóvivő elmondta: sokaknak más állást ajánlottak, sokan nyugdíjba mennek, nem a létszámcsökkentés a cél. Hozzátette: jelenleg az intézmények hatékonyságvizsgálata zajlik, a végén kiderül, hol kell meghúzni a nadrágszíjat, hol kell esetleg csökkenteni.

Azt előre nem lehet megmondani, hogy hány embert kell elbocsátani ahhoz, hogy hatékonyan működjön a rendszer, most tartunk ott, hogy vizsgáljuk a lehetőségeket – magyarázta.

Kovács Zoltán kijelentette: 73 intézmény van célkeresztben, ezek áttekintése után lehet megmondani, mely állások szűnnek meg, és melyek maradnak meg. Kovács Zoltán a BKV finanszírozásával kapcsolatban kialakult konfliktusról azt mondta: Orbán Viktor és Tarlós István megegyezett abban, hogy hogyan lehet megoldani ezt a kérdést.

A kormányszóvivő szerint a szemünk előtt bontakozik ki, hogy hogyan lehet kezelni a fővárosi közösségi közlekedést. A szóvivő kijelentette: az elővárosi közlekedést átveszi az állam, nem a régi gyakorlat folytatódik. Hozzátette: az a budapestiek és az agglomeráció javát fogja szolgálni, hogy egyértelmű lesz, ki a felelős a szolgáltatásért.

A Mahir-oszlopokkal kapcsolatban azt mondta: a köznyugalom megzavarására alkalmas volt a főváros és a cég emberei között kialakult vita az oszlopoknál, ebben a formában érintette az államot az ügy, egyébként ebbe a kérdésbe nem szólnak bele.

atv.hu

További belföldi híreink