Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-21 18:45:00

Karácsony Gergely elárulta, mire gyanakszik

Újból benyújtja a PM a Városliget felújítására, illetve a budapesti olimpia megrendezésére vonatkozó népszavazási kezdeményezését, miután a Kúria mindkét kérdést elutasította.

Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere az ATV Start című műsorában azt mondta, a Kúria döntése mindenkit meglepett, hiszen eddig inkább a választási bizottság volt az, amely visszadobta az ilyen jellegű kezdeményezéseket. Karácsony arra gyanakszik, politikai fordulat következhetett be a Kúriánál, de éppen azért, hogy kiderüljön, hogy egyszerű szakmai hibáról, vagy pedig politikai koncepcióról van-e szó, újra benyújtják a kérdéseiket.

A mostani döntés mindenesetre felfoghatatlan, a Liget-projekt kapcsán például a Kúria olyasmire hivatkozik, ami nem is szerepel a Városliget felújításáról szóló törvényben. A jogszabály ugyanis mindössze a Városliget egy állami vagyonkezelő cégnek történő átadásáról, illetve a beépítési szabályokról rendelkezik, azt azonban nem írja elő, hogy mit lehet, vagy mit nem lehet a Városligetbe építeni, így például a múzeum szó sem szerepel benne – mutatott rá a zuglói polgármester.

Karácsony elmondta, az új kérdéseket úgy próbálják megfogalmazni, hogy azokkal felhívják a figyelmet arra, hogy a Városliget Építési Szabályzata szöges ellentétben áll a jogalkotók eredeti szándékával. A szabályzat ugyanis például a jogalkotó szándékát, miszerint a felújítás során nem csökkenhet a Városliget zöldfelülete, úgy próbálja felhígítani, hogy a vízfelületeket, illetve a beépített területeken belüli zöld területeket is zöldfelületnek számítja – magyarázta Karácsony.

A kérdések ezekre a trükközésekre fognak majd rávilágítani, ha pedig a Kúria ezek után is elutasítja a PM kezdeményezését, akkor más eszközökhöz kell nyúlni – tette hozzá.

atv.hu / J. I

További belföldi híreink