Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-20 15:38:00

Titkos HM dokumentumot hozott nyilvánosságra Novák Előd

Novák Előd vélhetően minősített iratot hozott nyilvánosságra Facebook oldalán. A jobbikos országgyűlési képviselő tisztában van tette büntetőjogi következményeivel, ezért már előre lemondott mentelmi jogáról. A kérdés az, hogy mit szól a titokgazda a 30 évre titkosított dokumentum kiszivárogtatáshoz? A Jobbik szerint Novák figyelemfelkeltésnek szánta akcióját.

Bár a honvédelmi törvény módosításával lehetővé vált, hogy a katonák részt vehessenek a határőrizetben, a fenyegetettség várható fokozódása miatt a kormány indokoltnak tartja a terrorhelyzetben való bevethetőségük jogi feltételeinek megteremtését is. Ehhez az Alaptörvényben szereplő négy minősített időszak (megelőző védelmi helyzet, veszélyhelyzet, szükségállapot, rendkívüli állapot) mellé egy ötödik, külön a terrorveszélyre vonatkozó minősített időszakot is be akarnak emelni a szabályozásba.
 
A cél, hogy a parlamenti elfogadást követően terrorfenyegetettség vagy terrortámadás esetén a kormány egy új,

önálló tényállás alapján hirdethessen „terrorveszély helyzetet”. Az ilyenkor alkotott kormányrendeletekkel átmenetileg, de legfeljebb 60 napra lehetne felfüggeszteni egyes törvények alkalmazását,

valamint a honvédség segíthetné a rendőrség munkáját a belbiztonsági feladatokban.

Ötpártiból négypárti

A módosítás elfogadásához kétharmados többség szükséges, ezért Simicskó István honvédelmi miniszter múlt hét keddre ötpárti egyeztetést hívott össze. Az MSZP előzetes bejelentés alapján nem vett részt a találkozón, a Jobbik és az LMP azonban igen. Itt ismertette a miniszter a kormány elképzelését, és a pártok képviselőinek szét is osztottak egy kormányjavaslat-tervezetet, amely a szabályozás részleteit tartalmazta.

Az MSZP saját javaslatot terjeszt majd be a parlamentnek, az LMP pedig azt jelezte: nem adja a hozzájárulását ahhoz, hogy a kormány terrorveszély esetén parlamenti felhatalmazás nélkül vezethessen be különleges jogrendet, korlátozva ezzel az emberek alapvető jogait. A Jobbik első körben támogatta a módosítási elképzelést, majd egy hetet kért végleges álláspontjának kialakítására.

Az egy hét ma járt le, és a párt elő is készítette a téma kommunikációját, csakhogy a Jobbik alelnöke beelőzött, és Facebook oldalán nyilvánosságra hozta az ötpárti egyeztetésen birtokába jutott bizalmas anyagot, amivel saját vélelme szerint elkövette a minősített adattal való visszaélés bűntettét.

Nagyobb baj a cigánybűnözés

Novák Előd ezt írja Facebook oldalán „30 évre titkosították ezt a kormányjavaslatot, s most ennek közzétételéért 3 éves szabadságvesztést is kaphatok, de a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlva (s mentelmi jogomról lemondva) akkor is felhívom a figyelmet rá, hogy abszurd módon titkosítják még ezt az Alaptörvény-módosító javaslatot is, melyhez pedig még csak háttéranyagot sem kaptunk az összpárti(nak tervezett) egyeztetésen a Honvédelmi Minisztériumban”.

A Jobbik alelnöke úgy foglalja össze a tervezet lényegét, hogy a kormány a jövőben „bemondásra szinte bármit megtehetne, kontroll nélkül”. Aztán felsorolja azokat a jogosítványokat, amelyek a terrorveszélyhelyzetben a kabinetet megilletnék. Novák posztjában amiatt aggódik, hogy

„hazánkban a következő években is több áldozata lesz a cigánybűnözésnek, mint a terrornak, mégis csak az utóbbival akar kiemelten foglalkozni a kormány”.

Novák Előd titoksértése a Fideszes Tényi Istvánban a minősített adattal való visszaélés gyanúját hozta létre, ezért közérdekű bejelentést tett BRFK-n, elismerve, hogy a vonatkozó rendelkezések alapján a feljelentésre valójában a titokgazda jogosult.

A Büntető Törvénykönyv szerint e tényállás megvalósítását, a minősítési fokozatok súlyától függően, több éves börtönbüntetéssel is honorálhatja a bíróság.

Titok, de nem olyan

A jobbikos politikus által nyilvánosságra hozott dokumentum fejlécén olvasható „Nem nyilvános!” kifejezés nem feleltethető meg a minősített adat védelméről szóló törvény kategóriáinak, ezek ugyanis: „Szigorúan titkos!”, „Titkos!”, „Bizalmas!”, „Korlátozott terjesztésű!”. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakértője szerint azért nem, mert a fejléc jogszabályi hivatkozása a honvédelmi törvényhez vezet, ahol a következő szerepel:

„A Honvédség szervezeti felépítésére, működésére, haditechnikai eszközeire és anyagaira, valamint hadfelszerelésére vonatkozó adatok a keletkezésüktől számított 30 évig honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak. Ezen adatok megismerését a honvédelmi és a nemzetbiztonsági érdek mérlegelésével a Honvéd Vezérkar főnöke engedélyezheti.”

Zágoni Rita számára erősen kétséges, vajon az Alaptörvény-módosítás tervezete megfelel-e a hivatkozott jogszabálynak, ebből azonban még nem következik szerinte, hogy aki nyilvánosságra hozza, az bűncselekményt követ el.

Az viszont biztosra vehető a TASZ munkatársa szerint, hogy az e szabálynak megfelelő adatot közérdekű adatként nem szabad kiadni.

A vezérkari főnök léphetne

A vezérkari főnök persze dönthet másként, de egyelőre semmi sem mutat arra, hogy Novák engedélyt kért volna Benkő Tibortól a közzététel előtt. Márpedig ő a titokgazda, aki feljelentésre jogosult a Jobbik alelnökének akciója miatt. Hivatkozási alapja a nemzeti minősített adat törvényi definíciója lehet, amely kimondja:

„olyan adat, amelyről – a megjelenési formájától függetlenül – a minősítő a minősítési eljárás során megállapította, hogy (az adat) érvényességi időn belüli nyilvánosságra hozatala a minősítéssel védhető közérdekek közül bármelyiket (a Magyar Köztársaság honvédelmi tevékenysége ilyen) közvetlenül sérti vagy veszélyezteti, és tartalmára tekintettel annak nyilvánosságát és megismerhetőségét a minősítés keretében korlátozza”.

Figyelemfelkeltő vitaanyag

Úgy tudjuk, a Jobbikban holnapra terveztek sajtótájékoztatót az Alaptörvény-módosítás tárgyában, ám számításaikat teljesen keresztbe húzta Novák magánakciója. Nagy kérdés, hogy a képviselő ezúttal egyeztetett-e az elnökséggel, és ennek ismeretében vállalta-e a börtönbüntetés kockázatát.

Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő mindenesetre egy mai sajtótájékoztatón az ATV Híradó kérdésére azt válaszolta, hogy párttársa figyelemfelkeltésnek szánta a lépést és vitaanyagnak tekintik azt.

Az atv.hu információi szerint a Novák akciójáról tájékoztatták Simicskó István honvédelmi minisztert.

További belföldi híreink