Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-20 07:25:00

Magyarországon is dúl a hidegháború

Kapóra jött a Fidesznek a bedugulni látszó „KGBéla” projekt mellé egy hét eleji brit lapértesülés, amely a Jobbikot is felsorolja az amerikai gyanú szerint a Kreml által pénzelt kelet-európai pártok között. A lapunknak nyilatkozó titkosszolgálati szakértő szerint nem az a kérdés, hogy történt-e orosz befolyásszerzés a régióban, hanem az, hogy a megkörnyékezett pártok ebben tévedésből vagy tudatosan vettek rész

Mint megírtuk, a brit The Telegraph úgy értesült, hogy az amerikai hírszerzés egy évtizedre visszamenőleg vizsgálja, kaptak-e európai pártok titkos anyagi támogatást a Kremltől. Az amerikai kongresszus által felhatalmazott titkosszolgálati főnök, James Clappert szerint Oroszország az európai megosztottságot kihasználva igyekszik aláásni a NATO törekvéseit a térségben.


A „politikai kohézió aláásása” érdekében kifejtett orosz befolyást vizsgáló dosszié szerint a műveletek kiterjednek Franciaországra, Hollandiára, Magyarországra, Ausztriára és Csehországra is.

Az újság azt valószínűsíti, hogy a támogatott pártok között szerepelhet a magyar Jobbik, a görög Arany Hajnal, az olasz Északi Liga és a francia Nemzeti Front. A Telegraphnak a brit kormány magas rangú tisztviselői azt nyilatkozták, hogy egyre inkább növekszik a félelem egy „új hidegháború” miatt.

Gyöngyösi mindenkit felszólít

Gyöngyösi Mártonnak, a Jobbik országgyűlési képviselőjének egy közleményben két nagyhatalom titkosszolgálatát is sikerült cselekvésre felszólítania. Az amerikai hatóságoktól azt kérte, hogy mielőbb hozzák nyilvánosságra nyomozásuk eredményét, az oroszoktól pedig azt, hogy tegyék közzé saját hírszerzésének eredményeit az európai pártok esetleges amerikai támogatásával kapcsolatban.

gyöngyösi mártonGyöngyösi Márton
Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának Jobbikos alelnöke a Fidesz által indított politikai színjátéknak nevezte a párt európai parlamenti képviselője, Kovács Béla ellen zajló eljárást, és azt reméli, hogy az amerikai jelentés mielőbbi nyilvánosságra kerülésével „fény derül az igazságra és lelepleződik a Fidesz aljas politikai játszmája, amivel kizárólag saját korrupciójáról kívánja elterelni a figyelmet”.

A rezsipápa mint ütőember

A Fidesz részéről Németh Szilárd országgyűlési képviselő csapta le a magas labdát. Németh úgy véli az amerikai hírszerzés is felfigyelt a Jobbik tevékenységére, amelyet a korrupt szélsőjobboldali pártok között említenek a nemzetközi médiában.

A „rezsipápa” szerint Vona Gábornak nemcsak az európai polgárok és a magyar emberek előtt kell színt vallania, hanem valószínűleg


az amerikai hatóságok előtt is választ kell adnia arra, hogy milyen idegen érdekeket szolgál a Jobbik, honnan és kiktől érkeznek a titkos pénzek a párthoz, mennyiért árulták el a nemzeti érdekeket, és milyen külföldi támogatóik vannak.

németh szilárd Németh Szilárd

A rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy egy ilyen súlyos korrupciós ügybe keveredjen egy párt, illetve képviselője – hangsúlyozta Németh Szilárd, aki szerint Kovács Béla egyúttal a Jobbik pénzszállítója is. Megítélése szerint egy magát nemzetinek valló párt azzal, hogy kémkedés gyanújába keveredik az egyik bizalmi és legbefolyásosabb embere amellett, hogy nemzetinak hazudja magát, korábbi politikáját és azokat is elárulja, akik rá szavaztak – jelentette ki a Fideszes képviselő.

A Jobbik közlése szerint Vona Gábor még decemberben válaszolt a külföldi támogatókkal kapcsolatos fideszes kérdésekre, amikor az ellenzéki pártelnök a parlamentben kijelentette: a Jobbik soha semmilyen országtól, így Oroszországtól sem kapott anyagi támogatást.


Ha Orbán Viktor nem hiszi el Vona Gábor szavait, akkor februárban alkalma lesz személyesen megkérdezni Putyin elnöktől moszkvai látogatásakor

– írja a párt közleményében, hozzátéve: Orbán Viktor elutasította azt az ajánlatukat, hogy vizsgálóbizottság járjon utána a Jobbik esetleges orosz támogatásának.

A pénzen kívül minden

A Political Capital több ízben hívta már fel a figyelmet a kelet-európai szélsőjobboldali pártok Oroszország irányába tanúsított nyitottságára. Az elemzőközpont tanulmánya szerint a Putyini „eurázsiai doktrína” „aktív eszközei” révén inkább politikai támogatást ad a „baráti” pártok és szervezetek számára. A bekóstolt pártok pedig szakértői, szervezeti, mediális segítséget kapnak, azaz egyfajta kapcsolati hálót és politikai know-how-t szerezhetnek meg.


„Az orosz befolyásszerzés nem csak azért lehet hatásos, mert egyes pártokat érint közvetlenül, hanem azért is, mert ezek a pártok az utóbbi időben tapasztalható erősödésük révén meghatározó szerepet játszhatnak uniós szinten is a különféle pártszövetségekben”

– állítják a PC szakértői, akikben az a meggyőződés alakult ki, hogy „pártcsalád-építő orosz diplomáciai erőfeszítés folyik Európában”.

KGBéla érti a dolgát

A Jobbik 2009 óta hangsúlyozza a „keleti nyitást”, a Nabucco vs. Déli Áramlat vitában utóbbi mellé állt, majd miután a 2010-es választási programjába is belefogalmazta az oroszbarátságot, az Interparlamentáris Unió magyar nemzeti csoportjának megalakulásán Alekszander Tolkach nagykövet Oroszország konstruktív partnerének nevezte a pártot.

Kovács Béla 2013 óta az EU-Oroszország Parlamentközi Munkacsoportjának társelnöke, ugyanazon év májusban Vona Gábornak moszkvai látogatást szervezett, ahol elnöke a Lomonoszov Egyetemen tartott előadást, majd Leonyid Ivanovics Kalasnyikovval, a duma külügyi bizottságának kommunista alelnökével találkoztak.


Kovács Béla segédletével a Jobbik 2013 novemberében gázipari konferenciát szervezett a Gazprom, Kreml képviselők és orosz nagyvállalatok részvételével.

A Krím-félszigeti annektálását szolgáló orosz referendumot az osztrák Szabadságpárt, a belga Flamand Érdek, a bolgár Ataka, az olasz Északi Liga küldöttei mellett a Jobbikot képviselő Kovács Béla „független megfigyelőként” támogatta.

kovács bélaKovács Béla
A Jobbik oroszországi kapcsolatainak „atyuskája”, a párt Külügyi Kabinetjének vezetője tavaly előtt lett gyanús a magyar kémelhárításnak orosz kapcsolatai miatt. Az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 tavaszán jelentette fel, a Legfőbb Ügyész mentelmi jogának felfüggesztését kérte az EP elnökétől. Polt Péternek tavaly év végén kellett volna prezentálnia bizonyítékait az unió felé, de csak egy szándéknyilatkozatig jutott.


A jobbikos képviselőt végül 2015 december elején gyanúsították meg az unió bizonyos intézményei elleni kémkedéssel.

Jövőt építő szolgálatok

A mozgalmak, pártok, civil szervezetek anyagi és egyéb támogatása tipikus titkosszolgálati módszer, úgynevezett „jövőképépítés”, amelynek célja nem politikai destabilizáció vagy az adott ország kormányának megdöntése, hanem olyan kapcsolati háló, befolyás megszerzése vagy létrehozása, amely egy adott történelmi szituációban nagy haszonnal kecsegtet – mondta el lapunknak Földi László titkosszolgálati szakértő, aki szerint a szolgálatok évtizedekben és nem kormányzati ciklusokban gondolkodnak.

Mint mondja, van, amikor a titkosszolgálatnak egy bizonyos térségre vonatkozó geopolitikai stratégia érdekében „befolyásolási szituációt” kell teremtenie.


Ennek módja lehet az együttműködők körének formális beszervezése és a rajta/uk keresztül megvalósuló direkt támogatás, de sokszor hatékonyabb, ha valaki úgy működik együtt, hogy nem is tud róla.

Ilyenkor a célszemély/párt/szervezet csak a fedőintézményt és az abból származó direkt hasznot látja, és nem is sejti, hogy egy „játszma” részese – sorolta az elméleti lehetőségeket a szakember.

földi lászló Földi László
Pedig, főleg a pártoknak indokolt volna óvatosnak lenni ilyenkor – mondja Földi – aki úgy tapasztalja, hogy Magyarországon az elmúlt 20 évben ennek nem alakult ki a kultúrája: főleg a mindenkori ellenzék oldalán örültek a potyapénznek, de soha nem néztek mögé, ki az eredeti forrása.

Földi László szerint az ilyen akcióknál nincs törvényi korlát, hiszen illegálisan zajlik, viszont fontos, hogy a frontok bomlasztása a valóságon alapuljon, ne mesterségesen előidézett szituáción.


Sokszor spontán elindult társadalmi folyamatokra, mozgásokra települ rá a szolgálat – mondta a szakértő –, méghozzá az, amelyik előbb felismerte abban a lehetőséget és időben „játssza be a pályát”.

A maga részéről Földi az oroszokat intelligensebb megoldásokra hajlamosnak tartja annál, hogy egy ilyen nyilvánvaló – az amerikaiak által kommunikált – szituációban lebukjanak. Földi szerint sokkal valószínűbb, hogy az amerikaiak az oroszok kelet-európai kapcsolatait akarják rombolni és ezáltal egy „kicsit fellazítani” a magyar belpolitikát, és ennek érdekében – az egyébként általuk tökélyre fejlesztett – „titkos pénzügyi támogatás” kártyát játszották ki.

"Elmúltak már azok az idők"


"Vona Gábor már világosan kijelentette, a Jobbik soha nem kapott semmilyen külföldi támogatást, hiszen a függetlenség a legfontosabb érték számunkra" – ezt Gyöngyösi Márton mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
  
A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint a Daily Telegraph értesüléseiben annyi szerepel, hogy az amerikai hírszerzés csinált egy jelentést a kelet-európai jobboldali pártok háttér finanszírozását, de ez újságírói találgatás. A politikus elmondta: Németh Szilárd jobban tenné, ha elfogadná a Jobbik ötletét, és létrehoznának két vizsgáló bizottságot, az egyiket fideszes, a másikat jobbikos vezetéssel, a kormánypárti vizsgálhatná a Jobbik háttérfinanszírozását, a jobbikos pedig a kormányzati korrupciós ügyeket.
   
Gyöngyösi Márton azzal kapcsolatban, hogy Kovács Bélát kémkedéssel vádolták, azt mondta: ezt bizonyítani kell és kijelentette: furcsa, hogy pont az Európai Parlamenti választások előtt dobta be a fideszes vezetésű ügyészség ezt a történetet.
    
A politikus hangsúlyozta: a Jobbik valóban kapott néhány millió forint támogatást Kovács Bélától, de ez az összeg a magyar politikai életben nem számottevő, azt nem tudják, hogy ezt miből tette. Hozzátette: a Jobbiknak nem a kémelhárítás szerepét kell eljátszania, nem nekik kell kiszűrni az ilyen dolgokat, vannak hatóságok, amelyek erre hivatottak.
   
Kovács Béla kereskedelemmel foglalkozott, hosszú ideig élt külföldön, pár millió forintot tudott adományozni – magyarázta. Gyöngyösi Márton szerint a nemzetbiztonság feladata, hogy kiszűrje az esetleges kémeket, akik beépülnek egy pártba. A frakcióvezető-helyettes elmondta: ebben a helyzetben a Jobbik az áldozat, ezt hajtogatjuk már az elejétől fogva.
   
A politikus kijelentette: ha igaz a vád, akkor annak lesz következménye, ahogy eddig mindig, de az ártatlanság vélelme megilleti Kovács Bélát is. Hozzátette: elmúltak már azok az idők, amikor először hoztak ítéletet, majd utána nézték meg, hogy mire alapozva.

További belföldi híreink