Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-20 09:22:00

Hiller: Amit a kormány művel, az a kameráknak szólt

Komoly és bátor szakmai kiállás van jelenleg a közoktatásban – ezt Hiller István mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A volt oktatási miniszter szerint az oktatás nem olyan, mint a tőzsde, 2-3 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy kiderüljön, mi működik és mi nem, a 2011-ben elfogadott köznevelési törvénynek most isszuk meg a levét.

A politikus elmondta: nem egy szakmai igényt teljesített be a kormány, hanem egy politikai akaratot. Hozzátette: ez az akarat a gyerekekről szól, akiknek nincs önálló gondolkodásuk, még kritikai attitűddel nem bírnak, nekik azt mondják, hogy azt tanultok meg, amit én akarok. A pedagógusok azt követeleik, hogy több bizalom legyen a munkájuk iránt, az államnak természetesen van szerepe az oktatásban, például meghatározzák, hogy az érettségi követelmény mindenhol azonos legyen, de hogy ide hogyan juttatja el a pedagógus a gyereket, az az ő hatásköre kell, hogy legyen – fogalmazott.

Hiller István kijelentette: 2000 és 2010 között a magyar diákok teljesítménye emelkedést mutatott, az, ami most történik, az a közoktatás színvonalának zuhanása. A szocialista országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a pedagógusok javaslatai közül azt mindenképpen figyelembe kellene vennie a kormányzatnak, hogy amíg nincs teljes szakmai egyetértés, addig ne vágjon bele reformokba a politika.

A politikus elmondta: olyan oktatási kerekasztal kellene, amelyben részt vesz a politika, de a fontos kérdéseket a szakmai konszenzus határozza meg. Hozzátette: az, amit a kormány érdekegyeztetésként művel, az a kameráknak szólt.

atv.hu

További belföldi híreink