Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-19 20:48:00

Élő adásban csapott össze Gyöngyösi Márton és Kálmán Olga

Gyöngyösi Márton az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a korábbi, izraeli-magyar kettős állampolgárokkal kapcsolatos felszólalásával kapcsolatban kijelentette, meggyőződése, hogy ez nemzetbiztonsági kockázat.

Véleményét azzal indokolta, hogy Izraelben sem véletlenül tilos a kettős állampolgároknak választásokon indulnia, ami nagyon helyes a részükről – vélekedett.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy önmagában a kettős állampolgárság nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ezért 3 és fél évvel ezelőtt a parlamentben ő "csak példaként említette az izraeli-magyar kapcsolatokat." De a más országnak is esküdt tett magyarok hasonlóan kockázatot jelentenek.

A műsorvezető, Kálmán Olga szerette volna megtudni, hogy jól érezték-e akkoriban, hogy a jobbikos országgyűlési képviselő zsidózott a parlamentben, de Gyöngyösi csak annyit válaszolt, "kritikai észrevételének adott hangot."

A politikus szerint teljes mértékben indokolt és jogos lenne tudni, hogy kik képviselik a magyar érdekeket. Hozzátette: a szavakkal lehet játszani, ezért nem válaszolt arra a kérdésre, hogy tisztességes-e az összeírást javasolni.

Az ominózus mondatok

Soha nem látott nemzetközi és hazai ellenállást eredményezett, amikor 2012. november 26-án a parlament plenáris ülésén Gyöngyösi Márton, jobbikos képviselő „izraeli vérfürdőről” beszélt, és szerinte méltatlan egyenértékűen tekinteni a palesztin és az izraeli áldozatokra. A Külügyminisztérium még a „cionista ATV-t” is megszégyenítő gyorsasággal reagált a helyzetre – bírálta a kormányt Gyönygyösi.

Németh Zsolt külügyi államtitkár válaszában üdvözli a napokban megkötött tűzszünetet, szerinte csak a „közvetlen és kétoldalú tárgyalások hozhatnak megoldást”. Gyöngyösit „nem lepte meg” Németh válasza, és a kormánytagok közötti zsidók számára utal. Itt az ideje, hogy felmérjük, hány zsidó ül a parlamentben és a kormányban - kezdeményezi a jobbikos. Németh szerint nem befolyásoló tényező, hogy hány zsidó származású kormánytag van.

atv.hu

További belföldi híreink