Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-18 21:31:00

Nemes Jeles László: a televízió megeszi a mozifilmet

A nemzetközi díjak azért jók, mert rávilágítanak arra, hogy egy-egy filmet érdemes megnézni, a külföld igazolja vissza, hogy mit érdemes Magyarországon megnézni – ezt Nemes Jeles László mondta az ATV Egyebes Beszéd című műsorában, aki a Golden Globe-díjas film hangmérnökével, Zányi Tamással érkezett Kálmán Olga stúdiójába.

A Saul fia rendezője szerint azt lehet érezni, hogy nincs feldolgozva a XX. század, nemcsak itthon, de az egész kontinensen. A rendező elmondta: fontos kérdéseket tesz fel ez a film, azt, hogy nem tudjuk, mit jelent rabnak lenni egy koncentrációs táborban. Ezzel eddig a holokauszt témájú filmek nem foglalkoztak, mert mindegyik a túlélésre fókuszált. Ez az oka annak, hogy nem történelmi drámát akart csinálni - tette hozzá.

Zányi Tamás, a film hangmérnöke arról beszélt, hogy miközben a filmipar azon az úton jár, hogy az illúziót minél színesebben próbálja közelebb hozni a nézőhöz, addig ez a film nagyon egyszerű eszközökkel dolgozik. Zányi Tamás kijelentette: igazi, átélt, egyszerű színészi jelenlétek vannak a Saul fiában. Nem egy nagy történetet akar elmesélni a film, egyszerűen egy embert követ egy kamera - fogalmazott.

Az őrületet nem mutatja meg a film

Nemes Jeles László hangsúlyozta: az őrületet nem mutatja meg a film,

az csak indirekt módon, a hangokon keresztül szűrődik be az alkotásba.

Zányi Tamás elmondta: a hangokat sokszor reprodukálni kellett a produkcióhoz, volt olyan nap, amikor Röhrig Géza, a film főszereplője egy egész napon keresztül különböző hangokat mondott fel. A hangmérnök azt is elárulta, hogy voltak nehéz szakaszok a munkafolyamatban. Szerint ez egy komoly hangszerelési munka volt.

Nemes Jeles László elmondta: a televízió megeszi a mozifilmet, holott az valójában döntések folyamata. Hozzátette: ezért fontos, hogy legyenek olyan filmek, amelyek nézőpontokat mutatnak meg, hiszen nem futballmeccset rendezünk.

A rendező arról is beszélt, hogy három másik filmet is el lehetett volna készíteni az alatt az idő alatt, amíg a Saul fia elkészült. A történetet nem akartam klasszikusra megcsinálni, az embereket is ez érdekli, hogy egy ember szemével látjuk az egész tábort – magyarázta.

A realitás illúzióját kelti a film

Zányi Tamás szerint a film berántja a nézőt, ezzel pedig a realitás illúzióját kelti. Hozzátette: nem a virtuális valóságban vagyunk, hanem a reális illúzióban. A hangmérnök elmondta: az egy őrületesen jó ötlet, hogy

a néző úgy érzi, hogy akár meg is tudja fogni a főszereplő vállát.

Nemes Jeles László elmondta: a film alapötlete, hogy a néző képzelőerejére alapoz, egyenesben nem mutat meg semmit, így személyessé válik az érzés, és talán az empátia is megnő. Azért csináljuk a filmet, hogy átélhetővé tegyünk egy olyan helyzetet, amit eddig senki nem értett meg eddig – vélekedett.

Zányi Tamás kijelentette: természetesen magyar történelmi filmeket is lehet csinálni, de ahhoz egy olyan forgatókönyvet kell írni, ami megérinti az embereket. Hozzátette: az rendben van, hogy volt egy Mátyás királyunk, de ehhez egy forgatókönyv is kell.

A magyarországi visszhangokkal kapcsolatban Nemes Jeles László azt mondta: az ellentétekből nem származik sok jó. Zányi Tamás szerint

a gyűlölködők sokkal kevesebben vannak, ha megnéznék a filmet, lehet, hogy el is gondolkodnának az egészen.

Nemes Jeles László elmondta: most egy első világháborús magyar történeten dolgozik. A rendező kijelentette: az igényesség a fontos, hogy mi történik ezután, az már egy másik kérdés.  

A töretlen siker

A Saul fia sikere továbbra is töretlen. Nem sokkal azt követően, hogy előbb elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat, majd bekerülta a legjobb idegen nyelvű film kategória Oscar-jelöltjei közé, a holokausztdráma megkapta a legjobb idegen nyelvű film díját az észak-amerikai film- és televíziós kritikusok legfontosabb díjainak gáláján. A díjak özönét a 2015-ös Cannes-i filmfesztivál Nagydíja indította el.

Azóta összesen 26 díjat és 34 jelölést kapott.

A díjszezon során már számos elismeréssel lett gazdagabb a Saul fiának alkotógárdája. Erdélyi Mátyás operatőr egyebek mellett a világ legtekintélyesebb és legnagyobb múltra visszatekintő operatőrfesztiválján, a Camerimage-on megkapta a Bronz Béka-díjat, és esélyes az amerikai operatőrszövetség díjára is a nem amerikai filmek kategóriájában. A film hangmérnöke, Zányi Tamás is több rangos elismerést vehetett át a Saul fiáért.

A Saul fiát csaknem nyolcvan országban vetítik vagy fogják vetíteni - az Egyesült Államokban több száz moziban -, és Magyarországon, ahol már több mint százezer nézője volt, csütörtöktől több mint húsz filmszínház ismét műsorra tűzi. A film később DVD-n is megjelenik.

atv.hu

További belföldi híreink