Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-18 21:14:00

Vita nélkül tartották a Zsidó Közösségi Kerekasztalt

Konstruktív, nyugodt hangulatú megbeszélés jellemezte a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülését: elsősorban kulturális tevékenységekről, közművelődési programokról, a zsidó temetők felújításáról, valamint nemzetközi szerződésekből eredő kötelezettségekről esett szó. A Mazsihisz elnöke elsősorban a Veritas Intézetnél elhelyezett kárpótlási papírok ügyét szerette volna rendezni. További részletek a videóban.

Legutóbb tavaly augusztusban ültek össze a kormány és a magyarországi zsidó szervezetek képviselői. A Sorsok Házának ügye most nem került szóba.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke az ülést követően elmondta, hogy szó volt arról, hogy az új nemzeti alaptanterv keretei között, hogyan érvényesülnek azok a szempontok, amelyet a zsidó közösségek oktatási szakértői fontosnak találtak az elmúlt időszakban."

Hangsúlyozta továbbá, hogy konstruktív volt a megbeszélés és kiemelten fontos témaként említette az elhagyott zsidó temetők felújítását. Mint mondta, megállapodtak abban, hogy március végén pályázatot írnak ki erről. 

„A Veritas Intézethez elhelyezett kárpótlási iratok kapcsán a zsidó közösség tagjai jelezték, hogy nem tartják ezt megnyugtató megoldásnak. Annyi ígéretet kaptunk a kormánytól, hogy ők ezt most át fogják vizsgálni és visszatérnek a kérdésre” tette hozzá.

A még nyitott kérdésekről legközelebb áprilisban tárgyalnak a Zsidó Közösségi Kerekasztal résztvevői.

atv.hu

További belföldi híreink