Itthon

A Saul fia című film megkapta az Oscar-jelölést

A Saul fia megkapta az Oscar-jelölést
január. 14. csütörtök 14:39

Nemes Jeles László immár Golden Globe-díjas filmje ott lesz a 88. Oscar-díj kiosztón, versenyben az arany szoborért. Az eseményről bővebb információkért kattintson ide.

A legjobb kosztum
január. 14. csütörtök 14:33

A Star Wars Ébredő Erő című film megkapta a legjobb kosztumért járó jelölést.

Miért lett Oscar a díj neve?
január. 14. csütörtök 14:21

Az első díjkiosztón még senki sem tudta a szobor nevét. Oscar végső elfogadott alakját George Stanley öntötte agyagba, azután bronzba és takarta be 24 karátos arannyal. A szoborból 12 példányt készített. Ötszáz dollárral honorálták a munkáját. 1931-ben született meg a szobor neve. Az anekdota szerint Margaret Herrick, az Amerikai Filmakadémia első könyvtárosa legelső munkanapján körbejárta a házat, és közelről megvizsgálta a kis szobrocskát. Nézegetés közben rájött, hogy a szobor nagyon hasonlít nagybátyjára, a texasi Oscar Pierce-re.

Az Oscar-díj (Fotó: Reuters)

Február 28-án lesz az Oscar-gála
január. 14. csütörtök 14:19

A díjakat látványos gála keretében minden év februárjában (általában a hónap utolsó vasárnapján) adják át Hollywoodban – 2002 előtt Los Angelesben (korábban néhányszor New Yorkban is rendeztek gálát). A számos kategória jelöltjei az előző évben bemutatott filmek alkotói közül kerülnek ki, az Akadémia állítja fel a jelöltek listáját, a technikai kategóriákban három, a többi kategóriában öt jelöltet választanak ki, kivétel a Legjobb film kategória, melyben 2010-től 10 jelöltet választanak ki. A jelöltekre az akadémia tagjai szavazhatnak. Az eredményeket rendkívüli titoktartás mellett összesítik és őrzik a díjátadás pillanatáig.

2015 legjobb külföldi filmje
január. 14. csütörtök 14:13

2015-ben a legrangosabb filmművészeti díjat a legjobb idegen nyelvű film kategórában a lengyel Paweł Pawlikowski Ida című filmje kapta.Paweł Pawlikowski (Fotó: Reuters)

Több Oscart is nyerhet a Saul fia?
január. 14. csütörtök 13:38

Magyar idő szerint ma délután fél háromkor jelentik be az Oscar-díj jelöltjeit Los Angelesben. A legjobb idegen nyelvű kategória kilenc esélyese között szerepel Nemes Jeles László Golden Globe- és cannes-i nagydíjas filmje, a Saul fia is, és kritikusok azt sem tartják kizártnak, hogy a magyar alkotást több kategóriában is jelölik. 

A legjobb smink és haj kategóriában a jelölésre esélyes hét film között szerepel A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című könyvsiker filmfeldolgozása is, a svéd vígjáték sminkes és fodrász stábjában magyar szakemberek is dolgoztak.
    
A jelöléseket mind a 24 kategóriában nyilvánosságra hozzák az élőben közvetített sajtókonferencián. Idén Cheryl Boone Isaacs, az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia, hivatalos nevén az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) elnöke mellett John Krasinski színész, valamint két világhírű rendező, Ang Lee és Guillermo del Toro ismerteti a jelöltek sorát. 
    
Az Oscar-díjakat 88. alkalommal osztják ki, a díjátadó gálát február 28-án tartják a hollywoodi Dolby Színházban.

Így reagált a sikerre a filmes szakma
január. 14. csütörtök 13:36

Novák Előd botrányos megjegyzése
január. 14. csütörtök 13:27

Novák elődnek a "holokausztipar" kifejezés jutott eszébe Nemes Jeles László fimjének sikeréről. A jobbikos képviselő a Facebookon osztotta meg ellenérzéseit a Golden Globe-díjas film támogatásával kapcsolatban.

Itt olvashat arról, hogyan reagáltak a pártok Novák kirohanására. 

"Kicsoda??" Így reagált a sikerre az utca embere
január. 14. csütörtök 13:22

Az atv.hu száguldó riportere az utca emberét kérdezte a Saul fia történelmi sikeréről.

Videó: így vette át Nemes Jeles a díjat
január. 14. csütörtök 13:18