Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-14 15:09:00

Lázár: Az állam átveszi az agglomerációs közlekedést

A kormány és a főváros közötti tárgyalások megegyezéssel lezárhatók: az állam átveszi az agglomerációs közlekedés működtetését és kész a HÉV átvételére is - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A tárcavezető közölte, a megegyezés lényege abban áll, hogy a kormány elfogadja Tarlós István főpolgármester észrevételeit, vagyis Budapestnek azt kell finanszíroznia, ami törvényi kötelezettsége.

Hozzátette: a miniszterelnök utasította a fejlesztési és a nemzetgazdasági minisztert, a jövő heti kormányülésen adjanak tájékoztatást arról, hogy

az agglomerációs települések fővárosba irányuló közlekedése mibe fog kerülni. A kormány ezt a terhet átveszi a fővárostól a Volán és a MÁV közreműködésével - mondta.

Lázár János azt mondta, készen állnak a HÉV átvételére is, a HÉV és a MÁV integrációjának megvalósítására. Jelezte azt is, hogy a jövőben is kiemelten szeretnék Budapestet támogatni.

Felhívta arra a figyelmet, hogy 2007 és 2013 között Budapestre 6600 projektre 2280 milliárd forintnyi uniós támogatás érkezett, ami a 9000 milliárdos kasszának "elég szép szelete".

Lázár János közölte azt is, hogy a kormányfő hónapokkal ezelőtt a fővárosi önkormányzat számára közlekedés- és infrastruktúrafejlesztésre 350 milliárd forintos kassza elkülönítésére tett javaslatot. Megjegyezte, a kormány 270 milliárd forintnyi adósságot is átvállalt Budapesttől.


A decemberben elfogadott forrásmegosztási törvénnyel kapcsolatban a miniszter közölte, hogy az a főváros javára térítette el a kerületi önkormányzatok iparűzésiadó-bevételeit. Az iparűzési adó megcímkézése teljesen szokványos dolog - hangoztatta.


Lázár János beszélt arról is, hogy a kormányban semmiféle sértettség nincs az elhangzott "városvédő" nyilatkozatokat illetően sem.

A kormánytól nem kell megvédeni Budapestet, mert a kormány Budapest legnagyobb támogatója, fejlesztője - fogalmazott.

Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, hogy a fővárossal a tárgyalások a szolgáltatások átvételéről szólnak.

Jobbik: következetlen a kormány a tömegközlekedés finanszírozásakor

Ha megvan a fedezet, rendelkezésre áll a pénz, akkor miért nem tudja ezt a kormány biztosítani a BKK-nak, illetve a BKV-nak? - tette fel a kérdést a jobbikos politikus.

Hozzátette: nem kellene semmit sem átszervezni, nem volna szükség semmiféle változtatásra, csak oda kellene adni a forrást.


A bejelentésen a következetlenséget érzik - mondta Hegedűs Lorántné, aki jelezte: azt javasolják, hogy a kormány azonnal utalja át a múlt évre esedékes 24 milliárd forintot és ehhez tegye hozzá az idei forrást is. Erre az összegre joggal és okkal számíthatott a főváros, illetve a BKV - jegyezte meg az ellenzéki képviselő.


Azt is javasolják és ilyen irányú törvényjavaslatot nyújtottak be ismét, hogy a tömegközlekedés áfája öt százalékra csökkenjen, ezzel tízmilliárd a BKV-nál maradhatna működtetésre. Ez sem elegendő azonban, hiszen mintegy 70 milliárdra volna azonnal szükség, hogy az üzembiztonságot biztosítani lehessen - mondta.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink