Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-14 19:11:00

Minden kórháznak saját sebészeti ügyeletet kell szerveznie

Átszervezhetik a sebészeti rendszert Budapesten: a tervek szerint az eddigi ügyeleti rend helyett minden kórháznak saját sebészeti osztályt kellene üzemeltetnie a nap 24 órájában. Havas Szófia szerint ettől csak rosszabb lehet az ellátás színvonala.

Minden kórháznak saját sebészeti ügyeletet kell szerveznie
Havas Szófia

Az MSZP egészségügyi szakpolitikusa az ATV Esti Start című műsorában elmondta, hogy meglepte az új javaslat, mert bár az elképzelés nem újkeletű, a megfogalmazása óta már sok év telt el, és „azóta jelentős mértékben romlott a helyzet az egészségügyben”. Havas szerint lassan minden szakma hiányszakma lesz.

Jelenleg több kórház működik Budapesten, amely a hét különböző napjain látja el a főváros kétmillió lakosát, illetve az agglomerációban élőket.


Az új rendszerben viszont minden intézménynek saját sebészetet kellene működtetnie, és mindenkit a lakhelyének megfelelő kórházba kell utalni, 

kivéve, ha traumatológiai ellátásra van szükség. A probléma az, hogy több kórházban már megszűntek ezek a részlegek, és a felállításukhoz szükséges szakemberek, illetve eszközök is hiányoznak – véli Havas.

Mint kifejtette, a kórházaknak komplett stábot kellene összeszedniük, ami anyagilag sokkal megterhelőbb az intézményeknek, mint a mostani rendszer. Ráadásul „mindenhonnan elmennek az orvosok és a szakdolgozók”, ezért

a szakpolitikus attól fél, hogy „még ennél is rosszabb lesz az ellátás színvonala, pedig most sem fényes.”

Véleménye szerint az egészségügyi rendszer egyértelműen nincs felkészülve erre a változásra.

Havas úgy látja, hogy ha kancellárokat állítanának a kórházak élére, azzal csak politikai problémákat oldanának meg, de a pénzügyi gondok továbbra is fennállnának. Hangsúlyozta, hogy az államháztartási törvényt is módosítani kellene, mivel jelentősen megváltoztatnák a jelenlegi vezetők hatásköreit.

„Minden nap történni fog valami, amíg nem rendezik a helyzetet” – mondta el annak kapcsán, hogy a győri kórházban felmondtak a sebészek. Elmesélte, hogy amíg Angliában azért készülnek sztrájkra az orvosok, mert keveslik a havi 1 millió forintnak megfelelő fontot az ügyeleti ellátásért, addig Magyarországon 500-1200 forint az ügyeleti díj óránként.

Az Országos mentőszolgálat jelentette be 

Az atv.hu birtokába jutott az Országos mentőszolgálat levele, amelyben közlik, hogy április elsejétől megszűnik az akut sebészeti ügyelet jelenlegi rendszere. A Hőnyi Péter osztályvezető által aláírt dokumentum részleteit alább közöljük:

2016. március 31-én megszűnik az akkut sebészeti ügyelet jelenlegi rendszere.

2016. április 1-én reggel 8-tól minden sebészeti osztály a területi ellátási kötelezettségeknek (TEK) megfelelően látja el a beutalt, beszállított, illetve személyes megkeresés útján jelentkező betegeket a hét minden napján 24 órában. Ezzel egy időben a sebészeti szakma kikerül a Budapest és Pest megye sürgősségi és akut ügyeleti beutalási rendjéből.

A beteg ellátásért a kórház felel, az ellátást annak a sebészeti osztálynak kell nyújtania, amelyik az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) határozata szerint illetékes. Ettől érvényesen eltérni nem lehet. A beteg továbbküldése csak a fogadó osztállyal történt egyeztetés, annak fogadókészsége esetén lehetséges.

A főváros közigazgatási határán kívül lakcímmel rendelkezőket feltalálási hely szerint, bejegyzett budapesti tartózkodási hellyel rendelkezőket az annak megfelelő intézetbe kell utalni, illetve ott kerülnek ellátásra.

A kiadott és érvényes, 2016. évi Beutalási rend 5. oldalán leírtak alapján, ismételten kérjük, hogy az egy intézményen belüli, de különböző telephelyeken történő ellátás (Honvéd Kh., Péterfy Kh., Semmelweis Egyetem Budapest) esetén az intézmény felelős vezetője legkésőbb 2016. január 31-ig jelezze, hogy a TEK-et hogyan osztották fel a telephelyek között. Ezen beutalási rendről, a vonatkozó jogszabályok alapján az OTH-t is tájékoztatni kell, így kérem az OTH részére ennek egyidejű megküldését.

atv.hu

További belföldi híreink