Itthon

2016-01-12 15:13:00

„Magyarország a legvégsőkig elmegy a NYT-ügyben”

Próbaperben gondolkodik az Orbán kabinet, miután úgy érzékeli, hogy a New York Times nem szándékozik helyreigazítani, amit elrontott – hangzott el egy háttérbeszélgetésen.

„Magyarország a legvégsőkig elmegy a NYT-ügyben”
A The New York Times székháza (Fotó: Reuters)

Mint arról beszámoltunk hazánk washingtoni nagykövete hivatalos levélben kérte a The New York Timest a Magyarországgal kapcsolatban közölt valótlanság kiigazítására. A Magyar Idők értesülései szerint Szemerkényi Réka arra hívja fel a The New York Times szerkesztőségének figyelmét, hogy az általuk közölt cikk bizonyítékok felsorolása nélkül vádol meg egy magyar hivatalos személyt egy rendkívül súlyos bűncselekmény elkövetésével.

A rangos amerikai lap január elején arról írt, hogy egy magyar börtönőr súlyosan bántalmazott egy szír nőt, mert az elutasította közeledését.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint ez nem történt meg, sőt az eset egyáltalán nem is fordulhatott elő. A cikk szerzője, Katrin Bennhold később elismerte, hogy nem ellenőrizte az általa hivatkozott állítás igazságtartalmát, s ezzel megsértette a nagy múltú lap etikai kódexét. A magyar nagykövet pedig jogi lépéseket kilátásba helyezve kérte a hamis tényállítás korrigálását az amerikai laptól.

Aggodalomra semmi ok

Az elmúlt években szisztematikusan építettek fel a nyugati sajtóban egy hamis képet Magyarországról, amely szerint embertelenül bánunk a menekültekkel, ugyanakkor a cikkek és tudósítások alapjául szolgáló hivatkozásokról rendre kiderült, hogy azok ellenőrizetlenek, sőt valójában az ellenkezőjük igaz (ld. sínre rántott asszony, kenyérdobálás, stb.) – hangzott el egy, a kormányzati kommunikáció néhány jeles szereplője által tartott háttérbeszélgetésen.

szemerkényi réka, magyarország washingtonba akkreditált nagyköveteSzemerkényi Réka, Magyarország Washingtonba akkreditált nagykövete
A kormány úgy értesült, hogy

a – részben – véleménycikk szerzője soha nem járt Magyarországon és másodkézből származó információit bevallottan nem ellenőrizte.

Talán azért sem, mert jelenleg épp’ szülési szabadságát tölti. Az újságírónő tájékozatlanságát az is mutatja a szakemberek szerint, hogy összekeverte az idegenrendészeti őrizetet a börtönnel, igaz, az általa tényként bemutatott szituáció egyik intézményben sem jöhetett volna létre, hiszen a nőkkel és a gyerekekkel más protokoll alapján foglalkoztak a hatóságok elsősorban hölgy alkalmazottai.

A kormány úgy tapasztalja – mondják a kommunikációs felelősök –, hogy

a NYT nem igazán mutat hajlandóságot az együttműködésre, s így várhatóan egy próbaperbe torkollik a történet,

amelynek során Magyarország készséggel végigjárja a létező jogi lehetőségeket. Úgy látják, nem nálunk kéne aggódni a sajtószabadságért, hanem azokban a nyugat-európai országokban (pl. Németország és Svédország), ahol politikai okokból hallgattatták el a médiumokat, hogy a tények ne juthassanak el a közvéleményhez. 

További belföldi híreink