Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-12 08:37:00

Híd a munka világába: Nézze meg a szövetkezet hírhedt irodáját

Megmutatták az újságíróknak azt a székházat, ahol az Országos Roma Önkormányzat alternatív vizsgálóbizottsága szerint milliók tűntek el a Híd a munka világába projektben.

Tegnap engedtek először újságírókat az 1 éve lezárt, elegáns budai székházba (15:01-től látható az anyag). A látogatókat a Híd a munka világába projektet hirdető plakátok és szóróanyagok tömkelege fogadta. Az irodák üresek, a székek még be vannak csomagolva. A jelek szerint a 60 millió forintért megrendelt szerverközponthoz sem nyúlt még senki. Fűtés sincs, az újságírók is télikabátban ültek a sajtótájékoztatón.


Az ORÖ három képviselője szerint nem folyik érdemi munka a Híd a munka világába program keretében megvásárolt irodákban, pedig mintegy 2,1 milliárd forintot elköltöttek a programra.

Vajda László, a roma önkormányzat elnökségi tagja a sajtótájékoztatón azt mondta: a budapesti, központinak szánt iroda mellett a gödöllői, a pécsi, a zalaegerszegi és a salgótarjáni iroda sem működik.vajda lászlóVajda László

A papírok szerint a program során például hét számítógépet vettek 21 millióért – azaz darabonként 3 millió forintért -, 26 millióért végeztek felújítást a Gellérthegy utcai irodaházban, és 31 millió forintért vettek oda bútorokat - közölte, hozzátéve: szerintük ezek az összegek nem valósak. A roma önkormányzat képviselői hosszasan sorolták, hogy szerintük a Farkas Flórián vezette önkormányzat számolatlanul költötte a pénzt.

Álomfizetések

Pongó Ignác (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma - MCF), a szervezet pénzügyi bizottságának elnöke közölte: igazságügyi szakértőt kérnek fel, hogy vizsgálja meg, miért került 26 millió forintba a budapesti iroda felújítása. A képviselők elmondták azt is: nem tudják pontosan, hogy mennyiért vehették meg a Gellérthegy utcai irodát, mert nem állnak rendelkezésükre a megfelelő papírok, de szerintük 220-240 millióba kerülhetett az ingatlan.farkas flóriánFarkas Flórián


Az önkormányzat képviselői szerint a Híd a munka világát koordináló projektvezetőnek 4 órás munkaviszonyban havonta 1, 2 milliós fizetést adtak,

a pénzügyi vezető ennél még 200 ezerrel többet kapott, a szakmai munkák irányításáért pedig 900 ezer forint járt havonta. A gazdasági vezető asszisztensnek is fél millió volt a havi apanázsa. Az önkormányzat pénzügyi ellenőrző bizottságának elnöke továbbá arról is beszélt, hogy fiktív számlázással tűntek el pénzek az árvízi védekezéskor is. Vajda László közölte azt is: 9-10 ezer ember személyes adatait tárolják "nem megfelelően" az irodában, ezért feljelentést kell tenniük.

Hegedüs mellett állnak

Azt mondta, nagy harc folyik az Országos Roma Önkormányzatért és a Híd a munka világába program foglalkoztatási szövetkezetért. Szerintük Farkas Flórián korábbi elnök, miniszterelnöki biztos az ORÖ-t kettészakította, ő az, aki a jelenlegi helyzetbe juttatta a szövetkezetet.

Maga az Országos Roma Önkormányzat - noha több szabálytalanságot is felderítettek - az elmúlt 1 évben nem tett feljelentést. Azt mondják, jövő hétfőn közgyűlést fognak tartani, de úgy tűnik Farkas Flórián több képviselőt már átállított a maga oldalára. Vajda László azt állítja, pénzt ígérek az „átállásért”, úgy tudja 250–300 ezer forintot.hegedüs istvánHegedüs István

Közölte, ők Hegedüs István jelenlegi elnök mellett állnak. Hozzátette: Hegedüs István a megválasztásától 2015 májusáig "nem gyakorolhatta jogköreit", ez az idő lehetőséget adott Farkas Flóriánnak és csapatának, hogy a "dolgokat eltakarítsák".
A NAV korábban költségvetési csalás gyanújával indított eljárást a Híd a munka világa projekttel kapcsolatban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig december elején 2 és fél milliárd forintot vont el a programtól. Az ügyben már az uniós pénzek elköltését felügyelő Európai Csalás Elleni Hivatal is vizsgálódik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink