Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-12 19:32:00

A terrorveszély miatt módosítanák az alaptörvényt, de kell az ellenzék is

A kormány alkotmánymódosítást javasol, hogy az alaptörvényben önálló tényállás legyen a terrorveszélyhelyzet. Kihirdetése esetén a honvédség is segíthetné a rendőrség munkáját - többek között erről folytattak megbeszélést kedden Budapesten a Simicskó István honvédelmi miniszter által kezdeményezett többpárti egyeztetésen. A Jobbik és az LMP tovább tárgyalna az alkotmánymódosítás részleteiről, az MSZP, amely nem vett részt az egyeztetésen, saját javaslatot készít.

A terrorveszély miatt módosítanák az alaptörvényt, de kell az ellenzék is
Simicskó István honvédelmi miniszter

Simicskó István december végén az MTI-nek adott interjújában beszélt arról, hogy több fontos honvédelmi kérdésben, például a különleges jogrendi szabályozás áttekintése ügyében és az önkéntes tartalékos rendszer továbbépítéséről ötpárti egyeztetéseket tartana a jövőben.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a minisztériumban a parlamenti frakciók képviselőivel

"Magyarország védelme és a biztonság megerősítése érdekében szükséges jogszabály-változtatásokról és a Magyar Honvédség feladatairól tárgyaltak".

Az új típusú biztonsági kihívásokra megfelelő választ kell tudni adni - szögezték le, hozzátéve: "ehhez korszerű, az arányosság és a szükségesség elvét szem előtt tartó szabályozásra, gyors döntésekre és a Magyar Honvédség gyors reagálására van szükség". Erre nagyobb garanciát adhat az alaptörvény ide vonatkozó részének módosítása - tették hozzá.

A HM közleménye szerint Gulyás Gergely (Fidesz), Firtl Mátyás (KDNP), Schiffer András (LMP) és Novák Előd (Jobbik) vett részt a megbeszélésen. "Az MSZP részéről Tóbiás József visszautasította az egyeztetésen való részvételt" - írták.

Önálló tényállás lenne a terrorveszélyhelyzet

Gulyás Gergely, a parlament alelnöke, a Fidesz frakcióvezető-helyettese bejelentette:

a kormány alkotmánymódosítást javasol, hogy - a veszélyhelyzethez hasonlóan - önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet.

gulyás gergely (fotó: mti)Gulyás Gergely (Fotó: MTI)
Ha a parlament elfogadja az alkotmánymódosítást, a kormány terrorfenyegetettség vagy terrortámadás esetén terrorveszélyhelyzetet hirdethetne. Ebben a helyzetben a kabinet olyan rendeletet alkothatna, amellyel az alkotmány rendelkezéseit nem érinthetné, de egyes törvények alkalmazását - sarkalatos törvényben rögzített szabályok szerint - átmenetileg felfüggeszthetné, eltérhetne tőlük.

Ezek a rendeletek hatvan napig maradnának hatályban, és ha a parlament nem erősíti meg azokat vagy nem hosszabbítja meg ezt a határidőt, 60 nap után hatályukat veszítik.

Emellett terrorveszélyhelyzetben a honvédség segíthetné a rendőrség munkáját a belbiztonsági feladatokban - ismertette Gulyás Gergely, emlékeztetve, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben már volt erre példa.

A fideszes politikus jó esélyt lát arra, hogy a módosítás megkapja a szükséges kétharmados többséget az Országgyűlésben. Mivel az alaptörvény megváltoztatásához az összes képviselő kétharmadának támogatására van szükség, ellenzéki igen szavazatok is kellenek hozzá.

Gulyás Gergely elmondta, a kabinet szerint az európai biztonsági helyzet megváltozására tekintettel szükséges a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó egyértelmű alaptörvényi szabályozás. Gulyás Gergely sajnálatát fejezte ki, hogy az MSZP nem tett eleget a honvédelmi miniszter meghívásának. "Úgy látjuk, hogy a szocialista párt nincs abban az állapotban, hogy egy ötpárti egyeztetésen saját álláspontot meg tudjon fogalmazni" - mondta.

Az ellenzék megosztott az ügyben

Novák Előd, a Jobbik alelnöke sajtótájékoztatóján azt mondta: a Jobbik alapvetően támogatja az alaptörvény azon módosítását, amely önálló tényállásként bevezetné a terrorveszélyhelyzetet, ám az erről szóló kormányzati tervezetről egy héten belül alakítja ki álláspontját a párt.

novák előd (fotó: mti)Novák Előd (Fotó: MTI)
A politikus emlékeztetett: pártja augusztusban hasonló tartalmú változtatást indítványozott az alaptörvényen, ám előterjesztésüket az Országgyűlés leszavazta.

Nehezményezte, hogy a kormány javaslatát csupán néhány órával az egyeztetés előtt kapták meg,

ezért a "jogalkotói túlkapásoktól" tartva az állampolgári jogokat illetően egy hetet kértek az áttanulmányozására - közölte.

A képviselő üdvözölte azt is, hogy Simicskó István miniszter támogatja a Jobbik kezdeményezését az önkéntes honvédség megteremtésére.

Schiffer András, az LMP társelnöke azt mondta:

nem járulnak hozzá ahhoz, hogy a kabinet egy pontosan nem meghatározott, "úgymond jelentős terrorveszély esetén" hatvan napra kontroll nélkül korlátozhassa az emberek mozgásszabadságát,

a postai vagy az internetforgalmat, a gyülekezési jogot vagy a külföldiek beutazását.

Ezzel együtt kiemelte: pártja tisztában van az új európai biztonsági kihívással és azzal is, hogy ennek kezeléséhez szükség lehet egy harcászatra kiképzett állami erőre, ezért nyitottak a további tárgyalásokra az alaptörvény módosításáról.

schiffer andrás, az lmp társelnöke (fotó: mti)Schiffer András, az LMP társelnöke (Fotó: MTI)
Az LMP számára fontos az emberek biztonsága - szögezte le Schiffer András, hangsúlyozva: egy felelős ellenzéki pártnak részt kell vennie minden erről szóló egyeztetéseken.

Az MSZP már korábban jelezte, hogy nem vesz részt az egyeztetésen. Tóbiás József, a párt elnöke hétfőn más témában tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta: levélben kérte a minisztert, tájékoztassa arról, mi teszi indokolttá az egyeztetést. A szocialista politikus szerint a miniszternek azt is meg kellene mondania, milyen változásokat szeretne, de ezeket a terveket nem küldték meg nekik. A keddi egyeztetés ezért sokkal inkább kommunikációs lépésnek tűnik, mint valós egyeztetésnek - értékelt.

Tóbiás József kedden közleményben reagált a kormányzati tervekre. Azt írta: a mostani előterjesztésből hiányzik a szakértelem és hiányzik az emberekért érzett felelősség, ezért

az MSZP a terrorveszélyhelyzet szabályozásával kapcsolatban saját javaslatot terjeszt a parlament elé.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink