Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-12 11:44:00

Póta: A mélyszegénységben élő családok gyakran nem tudják megvenni a gyógyszert

A saját tapasztalata budapesti körzetben dolgozó gyerekorvosként nem annyira rossz, mint a keleti országrészben dolgozó kollégáié, mondta Póta György az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, de szerinte is nagyon sok olyan család van az országban, ahol nem telik antibiotikumra.

Duplájára emelik a jövőben a társadalombiztosítási támogatást az ötévesnél fiatalabb gyermekek számára felírt antibiotikumokra. A mélyszegénységben élő családokban ugyanis gyakori, hogy hiába írja fel az orvos a medicinát, a szülők nem tudják kiváltani.

Póta György szerint sok olyan család van, amely fél áron sem fogja tudni kiváltani az antibiotikumot. Szerinte az is megoldás lehet, ha azonos hatóanyagú, de olcsóbb készítményt kap a gyerek.

Az is sokat számít, hogy milyen körülmények között él a gyerek, hiszen a szociális körülmények nagyban befolyásolják a szervezet ellenálló-képességét, tette hozzá a szakember, aki szerint vidéken az is probléma, hogy egyre több olyan körzet van, ahol a gyerek-és a felnőtt ellátást össze kellett vonni az orvoshiány miatt. A vidéki körzetek fele ilyen, tette hozzá a szakember.

atv.hu

További belföldi híreink