Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-11 07:26:00

Kifizetési lista alapján nyomozhatnak Farkas Flóriánék ellen

Egy az atv.hu birtokába jutott kifizetési lista szerint az Országos Roma Önkormányzat több mint 150 millió forintot költött 2011 és 2013 között háttértanulmányokra és szakértőkre. A szervezet új vezetése attól tart, hogy a kormány be akarja dönteni az ORÖ-t, ezért a megismert dokumentumok alapján folyamatosan teszi a feljelentéseket, mondván: nem akarják elvinni a balhét az előző garnitúra helyett.

Kifizetési lista alapján nyomozhatnak Farkas Flóriánék ellen
Farkas Flórián

„A Híd a Munka Világa programból kivett évi több százmilliós összeg nagy részét a Fidesz második, harmadik vonalába tartozó ügyvédek, tanácsadók, szakértők vitték el” – vélekedett az ATV reggeli műsorában Vajda László, az ORÖ tagja,

aki konkrét kimutatásokról beszélt, amelyeket már át is adtak a nyomozó hatóságoknak.

A szervezet Alternatív Vizsgálóbizottságának elnöke szerint a vezérkar cseréjéig senki sem tudta, hogy az említett roma felzárkóztatási programban vagy akár az önkormányzaton belül tényegesen kik segítették Farkas Flórián korábbi elnök munkáját, és ezért milyen javadalmazásban részesültek.

vajda lászlóVajda László

Mindenesetre a számukra nemrég átadott papírokból a vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy

a volt elnök stábjának tagjai olykor 2-3 helyről is kaptak fizetést. Vajda László 1,2 milliós havi bruttót említett kirívó példaként napi négyórás munkáért,

de azzal sem tud kibékülni, hogy a hivatalvezető és a gazdasági vezető a szolgálati kocsi átvétele után továbbra is felvette a havi 107 ezer forintos útiköltség-hozzájárulást a szövetkezettől.

Folytatólagosan és szándékosan

A Híd a Munka Világába programmal kapcsolatos százmilliós visszaélések feltárása egyébként Hadházy Ákos nevéhez köthető. Az LMP antikorrupciós szakszóvivője az ATV Start című műsorában azt állította, hogy folytatólagosan és szándékosan zajlott

annak a 10 milliárdnak az elsikkasztása, amelynek a gyanú szerint nyoma veszett.

Ő is hozzátette ugyanakkor, hogy a pénz nagy része nem roma emberekhez került, hanem egy erre szakosodott magyar céghálózathoz.

hadházy ÁkosHadházy Ákos

Drága tanulmányok, borsos tanácsok

Az ORÖ szerkesztőségünk birtokában lévő egyik kifizetési listájának végösszege 258 millió forint, és a 2011-2013 között időszak – vélhetően nem valamennyi – teljesítéseit tartalmazza. Ezek szerint az önkormányzat Farkas Flórián elnökségének idején,

alsó hangon is legalább 100 milliót költött jogi, megvalósíthatósági, piackutatási és egyéb háttértanulmányokra,

amelyekért egyenként 2-8 millió forint közötti tételeket fizettek ki.

Ügyvédekre, jogi és szakértői tanácsokra, illetve könyvelésre 50 millió ment el, munkaerő kölcsönzésre 20 millió. Ez utóbbi költések kedvezményezettjeként a Roma Nemzetiségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertani Intézményhálózatot jelölték meg, amely egyébként más jogcímen („Támogatás”) további 6,3 milliót kapott.  

Ami a tanácsadókat illeti, két politológus is feltűnik a listán, milliós nagyságrendű szakértői honorral. Egyikük, Kiszelly Zoltán, saját cégén, a Gótikus Ház kft.-n keresztül jutott 560 ezer forinthoz. Mint lapunknak elmondta, ő még az előző elnök, Kolompár Orbán tanácsadó kabinetjében vállalt szerepet mintegy öt éven keresztül, és abból az időszakból maradt el három havi apanázzsal a szervezet. Kiszelly úgy tudja, hogy miután Farkas Flórián lett az elnök, az ő „helyét” Zárug Péter Farkas vette át.

kiszelly zoltánKiszelly Zoltán

És valóban, a listán az egykori MIÉP-es és Pannon Rádiós műsorvezetőnek történt utalások is feltűnnek, „szakértői tevékenység”, „tanácsadás” megjegyzéssel.

Csurka István egykori tanácsadója összesen 4 millió forintért okosította a cigány vezetőket a 2011 és 2013 között.

Megkeresésünkre Zárug Péter Farkas arról tájékoztatta az atv.hu-t, hogy szerződéses viszonyban, havi teljesítési igazolások mellett végezte munkáját az ORÖ-ben, majd tavaly ősszel közös megegyezéssel búcsút vettek egymástól.

A történet megmosolyogtató része, hogy a könyvelést vezető személy/személyek hányféleképpen próbálták eltalálni a politológus nevének helyesírását: Zárong, Zárung, Zárunf, Zárun, Zárunk, Záring.

Kimaxolt útiköltségek

A kommunikációra, reklámra és rendezvényszervezésre elköltött 20 millió és az irodák belsőépítészeti tervezésére fordított 7,7 millió mellett két tétel érdemel még figyelmet (leszámítva persze a Magyar Telekom Nyrt. fizetési felszólítására átutalt 635 ezret): két magánszemélynek árvízvédelemre kifizetett 13 millió forint, és a – szintén magánszemélyeknek – útiköltségre kiutalt csaknem 5 millió.

Új csillag a mulatós romazene egén

Ami az útiköltségeket illeti, kitartó próbálkozásaink dacára egyedül Kardos Szabinát sikerült utolérnünk aki, mint a világháló jóvoltából megtudtuk „új csillag a mulatós romazene egén”.

A hölgy sajnálatunkra nem emlékezett, hogy valaha is 1,6 millió útiköltséget számolt volna el neki az ORÖ, azt viszont határozottan állította, hogy a vizsgált időszakban „hétfőtől vasárnapig sok mindent” elvállat

Farkaséknak, még holokauszt megemlékezést is műsorvezetett.

kardos szabina. kép: youtubeKardos Szabina. Kép: YouTube

Homályosan az is derengett Szabinának, hogy mintha valahova be lett volna jelentve, de hogy borítékba kapta a fizetését vagy utalták, már nem tudná megmondani. Unokahúga, Szilágyi Bernadett 1,1 milliós útiköltséggel ezüstérmes a listán, ám mint azt Szabinától megtudtuk, ő most külföldön dolgozik, nem tudjuk megszólaltatni. 

Sok esőkabát kellett

Jónás Gábor, a Nógrád megyei Lungo Drom korábbi vezetője és az ORÖ egykori elnökhelyettese; Kocsis Józsefné, az ORÖ pénzügyi bizottságának tagja; illetve Ajtai Tibor, az ORÖ szintén Lungo Dromos képviselője fejenként 6 millió forint feletti kifizetésre váltak érdemessé a 2013-as árvízi védekezésben vállalt szerepük miatt. Pontosabban ennyi pénzt vettek fel későbbi elszámolással az önkormányzattól benzinre, védőruhára és napi élelemre.

Hogy ehhez mit kellett nyújtani, azzal kapcsolatban Jónás Gábor elmesélte lapunknak, hogy

személyesen szervezte meg ezer cigányember négy napon keresztül zajló mozgatását a váci és a pilismaróti Duna gátra. A roma vezető úgy emlékszik, ez idő alatt 14 kilót fogyott a stressztől és a kimerültségtől,

mivel a katasztrófavédelem nem tudott buszokat adni, és neki kellett a személyautókat megszervezni Nógrád megyéből a helyszínekre, plusz benzin, munkaruha, védőmellény, meleg étel, szendvics, kávé, cigi, pálinka, stb. beszerzése, célba juttatása.

Nem kellene nyomozni

Mint mondta, ezekhez kellett pénzt kérnie Farkas Flóriántól, aki készségesen a segítségükre sietett. Amúgy méltánytalannak tartja, hogy bárki is nyomozzon utánuk, mert ők abból a pénzből semmit sem láttak – tette hozzá Jónás Gábor.  

Az akkori események költségeinek és a papírmunkának az ORÖ Alternatív Vizsgálóbizottsága is utánanézett, és azt találták, hogy „Farkas Flórián az árvízi védekezésből is hasznot húzott”.

A katasztrófavédelem kérésükre arról tájékoztatta a vizsgálóbizottságot, hogy ha pénzt nem is, de felszerelést és élelmet biztosítottak minden önkéntesnek a katasztrófahelyzetben.

Ennek ellenére a birtokunkba került számlákon jól látható, hogy az ORÖ milliókért rendelt több száz gumicsizmát, esőkabátot, gumikesztyűt, de 470 ezer forint értékben még kézfertőtlenítőt is egy olyan cégtől, amely a cégjegyzékben szereplő telephelyén már nem érhető el.

Étel, ital, kávé, cigi 

Egy másik cég pedig 1 millió forintnyi számlát állított ki csokiról, kávéról és italokról, valamint 2,1 milliónyi meleg ételről. A három emberhez elszámolt 20 millió forintot meghaladó összeg utólagos elszámolásáról végül egy összesítő papír született, amelyen még 556 ezer forintot pluszt is sikerült feltüntetni.

Ajtai Tibor ellen ez idő alatt büntetőeljárás folyt uzsorázás és zsarolás miatt, amelynek legutóbbi tárgyalása éppen karácsony előtt volt a Kalocsai Bíróságon.

ajtai tibor Ajtai Tibor

Ajtai és társai ügyét november 5-én a bíróság egyszer már elnapolta, mivel az érintettek nem jeletek meg az idézés ellenére. Ő az a roma politikus amúgy, aki a híres bajai választási videón szavazószállításról beszél.

További belföldi híreink