Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-11 06:50:00

Kötelező sorozással oldanák meg a menekültválságot?

A magyar kormány nem látja szükségesnek a sorozáson alapuló sorkatonai szolgálat visszaállítását, azt viszont igen, hogy a magyar honvédség tartalékos létszáma megfelelő szinten legyen - reagált Bakondi György, a svéd külügyminiszter kijelentésére vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában.

Kötelező sorozással oldanák meg a menekültválságot?

A kötelező katonai és polgári sorozás visszaállítása kedvező változást hozna az európai migránsválság kezelésében - ezt a a svéd külügyminiszter mondta vasárnap.

"Én azok közé tartozom, akik támogatják a sorozás modernizált és a nemek között egyenlőséget tevő, civil és katonai elemeket is tartalmazó változatát" - mondta egy védelmi konferencián Margot Wallström.

margot wallströmMargot Wallström

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Bakondi György elmondta: a honvédség alkalmazásának jogi szabályozásáról kedden kezdődik ötpárti egyeztetés, egy új minősített időszak alaptörvénybe emelése érdekében.

Bakondi György a kölni események kapcsán kifejtette: a világ összes titkosszolgálatához hasonlóan a magyar hatóságok is rendelkeznek mindazon technikai eszközökkel, amelyek a Kölnben történtekhez hasonló szervezői munkák felderítését elősegíthetik. Emellett szoros együttműködés van a partnerszolgálatokkal is, ugyanakkor elengedhetetlen a külső határőrizet, hiszen a biztonsági kontroll nélküli bejutás önmagában is potenciális veszélyt jelent a köz- és nemzetbiztonságra - hangsúlyozta.

Mint mondta, a magyar kormány a V4-ek fórumain is mindent megtesz, hogy a külső határőrizet szerepe még jobban felértékelődjön, és minden további lépés ettől váljon függővé.

atv.hu / MTI

További belföldi híreink