Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-12 08:15:00

Saul fia: a Golden Globe után jöhet az Oscar?

A Saul fia kapta meg a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat. Nemes Jeles László cannes-i nagydíjas holokausztdrámája az első magyar alkotás, amely elnyerte a Hollywoodban akkreditált újságírók szervezetének elismerését. A következő lépés az Oscar-díj lehet. Az elmúlt 10 évben három olyan film volt, amelyet mindkét díjátadón a legjobb filmnek választottak: a 12 év rabszolgaság, az Argo-akció és a Gettómilliomos.

A Saul fia sikerének hála 27 éve után először nyert magyar film a Golden Globe-on. Eddig csupán kétszer sikerült a jelölésig jutni legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában: 1985-ben a Redl ezredes, 1989-ben pedig a Hanussen című filmekkel, mindkét alkotást Szabó István jegyezte.

A díjat a magyar győzelemnek őszintén örülő Helen Mirren adta át, aki egyébként pár évvel ezelőtt a főszerepet játszotta Szabó István Az ajtó című filmjében.

Az 1958-ban különdíjjal jutalmazott Gábor Zsazsa után Nemes Jeles László a második magyar, akit Golden Globe-bal tüntettek ki.

A Golden Globe-ot sokszor nevezik az Oscar-előszobájának, bár szoros összefüggés nincs közöttük. A Golden Globe-ot a Hollywoodi Külföldi Tudósítok Szövetsége (Hollywood Foreign Press Association, HFPA), a 93 főből álló zsűri ítéli oda. Tagjai leginkább szabadúszó újságírók, jelenleg egyetlen magyar van köztük, Návai Anikó, aki exkluzív sztárinterjúkat készít. Évente maximum öt új tagot vesznek fel, és bármelyik tag megvétózhat egy új jelentkezést. 

nemes jeles lászlóNemes Jeles László

Cannes-en át vezetett az út a győzelemig

A Saul fia hosszú utat járt be a győzelemig.

2015. május 17-én a Sony Pictures Classics megvette a film forgalmazási jogait, miközben a cannes-i filmfesztiválon Nemes Jeles produkciója sorra söpörte be a díjakat:

2015. május 17-én a Sony Pictures Classics megvette a film forgalmazási jogait, miközben a cannes-i filmfesztiválon Nemes Jeles produkciója sorra söpörte be a díjakat:

elnyerte a külföldi kritikusok Fipresci-díját, a fontos társadalmi témákat feldolgozó filmeknek járó François Chalais-díjat, és a technikai nagydíjat is elhozta. Május 24-én pedig megkapta zsűri nagydíját, amelyet Mads Mikkelsen adott át.

Az utóbbi évtizedben csak Tarr Béla és Mundruczó került be Cannes-ba, majd harmadikként jött Nemes Jeles László.

A rendező az első játékfilmjével érte ezt el, és erre 46 éve nem volt magyar példa. Ez a díj óriási fordulópont volt, amely felhívta a világ figyelmét a Saul fiára,

sőt a magyar filmre általában is. Zsigmond Vilmos haláláról például nagyon sokan megemlékeztek

Már a bemutató előtt megtérült

Június 11-én Magyarország bejelentette, hogy a Saul fiát nevezik az Oscarra. Ekkora olyan sok ország vette meg a filmet, hogy már azelőtt visszahozta a gyártási költségéket, mielőtt hazánkban bemutatták volna. Az első egy hónapban 50 ezer magyar nézte meg a moziban. (Jelenleg a százezret közelíti a hazai nézőszám.)

Ezután sorra jöttek a fesztiválmeghívások, a film bekerült a torontói filmfesztiválra, megnyerte a szarajevói filmfesztivált, a kritikusok pedig a legjobb filmnek választották a Telluride-on.

Az év vége felé közeledve az év értékelő listák élén szerepelt a Saul fia.

December 10-én bejelentették a Golden Globe jelöltjeit, a film pedig bekerült az öt legjobb külföldi produkció közé. Az Oscar még csak a 9-es shortlistet hozta nyilvánosságra, és azon is szerepel. 
Nemes Jeles László a díjjal Galéria: a Golden Globe-gála győztesei További képek

 Két nap múlva bejelentik az Oscar-jelöléseket, de a szavazás már lezárult, így a Golden Globe győzelem ezt egyáltalán nem befolyásolja.

„Valószínűleg semmit nem jelent a két dolog egymásra nézve” – erősítette meg a film operatőre, Erdély Miklós az ATV Start című műsorában. Hozzátette, hogy remélik, a mostani siker után még többen nézik meg a filmet a mozikban mind itthon, mind külföldön.

Mekkora elismerés a Golden Globe?

A Golden Globe presztízséről megoszlanak a vélemények, mivel számos meglepő eredmény született már. Éppen ezért sokan úgy tartják, hogy a szakmai szempontok helyett azt veszik figyelembe, hogy minél több sztár jelenjen meg az eseményen.

A színész és filmrendező Gary Oldman, aki egy internetes szavazáson tavaly elnyerte „a legjobb színész, aki sosem kapott Oscart” díjat, már többször is kritizálta a Golden Globe-ot.

2009-ben egy sajtótájékoztatón azért bírálta a díjátadót, mert úgy gondolja, hogy a művészet ünneplése helyett csak a nézettségről szól, majd hozzátette, hogy szerinte csak a csípős megjegyzései miatt nem kapott még díjat. Egy 2012-es interjúban azt mondta, hogy a zsűri részrehajló. Két évvel később „értelmetlennek” nevezte a HFPA működését, hangsúlyozva, hogy az Oscar sokkal hitelesebb. Nemrég azt mondta, hogy a filmes társadalomban semmit sem jelent, ha valaki nyer a Golden Globe-on. „Mindenki berúg, és a többiekkel smúzul” – foglalta össze az eseményt.

gary oldmanGary Oldman

A Golden Globe díjátadók mindig megelőzik az Oscart, de a két elismerés között ritkán van egyezés. Tavaly például a Sráckor vitte el a legjobb film díját a Globe-ról, az Oscaron viszont már a Birdman nyert.

Az elmúlt 10 évben csak három olyan film volt, amelyet mindkét díjátadón a legjobb filmnek választottak: 2014-ben a 12 év rabszolgaság, 2013-ban az Argo-akció, és 2009-ben a Gettómilliomos.

Voltak visszaélések is

A Golden Globe körül többször is voltak botrányos esetek, mert a jelöltségre vágyók átlépték a kampányolás és a vesztegetés közötti vékony határt. 1981-ben Pia Zadora producer férje Las Vegasban látta vendégül a zsűrit, melynek eredményeként a felesége meg is kapta a díjat egy olyan alakításért, amit a kritikusok előtte alaposan lehúztak. 1992-ben a testület 30 tagja repülhetett el New Yorkba, hogy Al Pacinóval találkozzon, aki néhány héttel később bezsebelte a legjobb színésznek járó díjat.

1999-ben Sharon Stone a legjobb színésznő jelölését cserébe aranyórákat küldött a zsűri tagjainak, bár ezt később vissza kellett adniuk.

sharon stoneSharon Stone

Az Oscar-díjnál nem számoltak be hasonló esetekről, bár nehezebb is lenne a több mint 6000 tagos Amerikai Filmakadémia munkatársait lekenyerezni.

A HFPA-t emellett gyakran vádolják azzal, hogy csak azért jelölnek egy-egy sztárt, hogy az a megjelenésével emelje a díjkiosztó színvonalát.

Az ünnepséget ugyanis az amerikai NBC csatorna is közvetíti, amely szép hasznot húz belőle.

A tévéközvetítés a harmadik legnézettebb díjátadó, csak az Oscar és a Grammy előzi meg.

A sok kritika ellenére a Golden Globe-ot még mindig az Oscar előszobájának nevezik, és fontos szakmai elismerésnek számít.

További belföldi híreink