Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-08 11:21:00

Érdemes óvatosnak lenni a 10+10 millióval

Több ezer fiatal pár álma válhat köddé, akik a tavaly év végi kormányzati bejelentés óta abban bíztak, hogy a közeljövőben saját otthonba költözhetnek. Önerő vagy három gyerek nélkül nem megy.

Érdemes óvatosnak lenni a 10+10 millióval

A megtakarítással és magas jövedelemmel nem rendelkező fiatal párok számára álomszerűnek tűnhetett a 10+10 milliós új csok-konstrukció. Kicsit utánajárva a dolognak azonban hamar kiderül: akinek még nincs meg a három gyereke, és nem tud milliós önerőt felmutatni, annak nem jár az „ingyenpénz”.


Az OTP Bank és az FHB Bank egybehangzó tájékoztatása alapján ugyanis a 10 millió forint összegű állami támogatás csak a meglévő gyermekek arányában számít ténylegesen önerőnek.

Ez azt jelenti, hogy a 3 gyermekes családok 10 millió forint önerővel kezdhetnek lakáskeresésbe, azonban az 1 vagy 2 gyermekes családok csak 600 ezer illetve 2,6 millió forint önerőnek számíthatják be az állami támogatást, a fent említett két bank tájékoztatása szerint.

Az előre ígért, vagyis vállalt gyerekek után járó támogatás megelőlegező kölcsön, vagyis a bankok hitelként kezelik a csok további részét, és mivel az ingatlan csak a hitelbiztosítéki érték 80 százalékáig terhelhető, 20 százalék önerőre mindenképp szükség van.

Példaként nézzünk vázlatosan egy 20 millió forintos ingatlan tervezett megvásárlását:

táblázat: atv.huTáblázat: atv.hu

Összegezve: a mostani információk szerint nagyon úgy fest, hogy kizárólag azok juthatnak „ingyen” ingatlanhoz, akik rendelkeznek néhány milliós önerővel, vagy 3 gyermekkel.


A támogatás tehát pont nem a fiatal, alacsony keresetűek számára teszi lehetővé a lakásvásárlást, így kérdéses, hogy így mennyire lesz ösztönző hatással a gyerekvállalásra.

További kérdéseket vet fel, mennyire igazságos az, hogy azok a tehetősebb családok, akik már rendelkeznek saját otthonnal újabb ingatlanhoz juthatnak, a többieknek pedig továbbra is álom marad a saját ház vagy lakás.

Rétvári Bence december végi tájékoztatóján azt jelentette be, hogy az új támogatás feltételeinek több mint 200 ezer olyan család felel meg már most, ahol három vagy több gyermek él. Hozzátette, hogy a kabinet abban bízik, hogy a jövőben még több ilyen család lesz. A kormány ennek érdekében egy felülről nyitott előirányzatot hozott létre az otthonteremtési programra, amely így minden jogosultnak biztosítja a támogatás fedezetét.

További belföldi híreink