Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-08 07:45:00

Nálunk a legdrágább a felsőoktatás

Lassan esélyük sincs a diákoknak arra, hogy hatalmas adósság nélkül tudjanak diplomát szerezni. Bár Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban híresen magasak az egyetemi díjak, mégsem ezekben az országokban kerül a legtöbbe a diplomaszerzés.

Nálunk a legdrágább a felsőoktatás

Az Expert Market felmérésben a felsőoktatási tandíjak és a jövedelmek arányát vizsgálták a világ több országában. A csillagászati összegek ellenére az Egyesült Királyság és az USA csak a lista közepén végeztek. A kutatás szerint Magyarországon a szülők fizetésüknek több mint 90 százalékát arra költik, hogy a gyermekük diplomát szerezhessen.

Ebben a 10 országban a legdrágább eljutni a diplomáig:

10. Szingapúr – Képzési költség: 35,400 dollár, az átlagfizetések 36 százalékát költik tandíjra

Az apró szigetországban csak öt állami egyetem van, de Szingapúr a világ harmadik leggazdagabb országa, így a szülők a fizetésüknek alig több mint egy harmadát költik a gyermekeik diplomájára.

9. Nagy-Britannia - Képzési költség: 40,290 dollár, az átlagfizetések 42 százalékát költik tandíjra

Az elmúlt években a brit egyetemi díjak olyan nagymértékben emelkedtek, hogy mára az átlagos háztartási bevételek csaknem felét erre költik. Azonban így is csak a kilencedik a listán, mivel magasak a bérek. Az éves tandíj akár 13,654 dollárba is kerülhet a szaktól és az egyetemtől függően.

8. Litvánia – Képzési költség: 23,904 dollár, az átlagfizetések 48 százalékát költik tandíjra

2009-ben a fővárosban, Vilniusban tömeges diáktüntetések voltak az oktatási reformok ellen, mivel úgy gondolták, hogy az újítások a tandíjak emelkedésével járnának. Kiderült, hogy igazuk volt, és most a szülők a fizetésük csaknem felét a gyermekük oktatására fordítják.

7. Ukrajna – Képzési költség: 23,200 dollár, az átlagfizetések 52 százalékát költik tandíjra

Ukrajnában egykor több egyetem volt, mint Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban és Belgiumban összesen. Mostanra kevesebb, mint 200 felsőoktatási intézmény maradt, és számos egyetemen belül katonai szakok is indulnak, így a diplomások azonnal beléphetnek a hadseregbe.

6. Egyesült Államok – Képzési költség: 91,832 dollár, az átlagfizetések 53 százalékát költik tandíjra

Az Egyesült Államokról mindenki tudja, hogy nagyon magasak a tandíjak. Az átlagkereset ugyan sokkal magasabb, mint más országokban, de az elmúlt években a bérek nem emelkedtek, viszont felsőoktatási díjak igen, ezért a továbbtanulást szinte csak a kiváltságosak engedhetik meg maguknak.

5. Malajzia – Képzési költség: 18,000 dollár, az átlagfizetések 55 százalékát költik tandíjra

Malajziában csak 20 egyetem van, a díjak jóval alacsonyabbak, mint más országokban. Ennek ellenére ösztöndíj vagy hitel nélkül a szülőknek a fizetésük több mint felét erre kell költeniük.

4. Chile – Képzési költség: 23,600 dollár, az átlagfizetések 73 százalékát költik tandíjra

2011 és 2013 között óriási tüntetéshullám volt az országban: a diákok azt akarták, hogy véget érjen a profitéhes felsőoktatási intézmények dominanciája. Ugyanis a szegényebb családok nem engedhették meg maguknak, hogy egyetemre küldjék a gyermekeiket. Sajnos azóta sem sok minden változott, és a szülők a jövedelmüknek csaknem háromnegyedét a gyermekük továbbtanulására kell fordítaniuk.

diáktüntetés chilébenDiáktüntetés Chilében

3. Észtország – Képzési költség: 38,400 dollár, az átlagfizetések 76 százalékát költik tandíjra

Az észt kormány óriási hangsúlyt fektet a tudományra, a technológiára, a mérnöki tudományokra és a matematikára, mivel az 1990-es években hiány lépett fel a munkaerőpiacon ezekből a képzettségekből. Az elmúlt években azonban nem csak az egyetemre felvett hallgatók száma nőtt, hanem a tandíjak is.

2. Románia – Képzési költség: 25,200 dollár, az átlagfizetések 86 százalékát költik tandíjra

Több ország is azért került fel a top 10-es listára, mert annyira kevés az átlagjövedelem, hogy még az alacsony tandíjak is elviszik a fizetések nagy részét. Romániában rengeteg diák tanul gyógyszerészetet, és bár a felsőoktatás alapvetően ingyenes a román állampolgárok számára, a kormány szabja meg, hogy hány helyért kell fizetni.

1. Magyarország – Képzési költség: 34,200 dollár, azaz csaknem 10 millió forint, az átlagfizetések 92 százalékát költik tandíjra

Az Expert Market felmérésben szerint a lista élén Magyarország áll, ahol majdnem egy teljes átlagfizetés elmegy a felsőoktatásra minden évben, ezért szinte csak a legmagasabb jövedelemmel rendelkezők küldhetik egyetemre a gyermekeiket. A kormány akkor teszi lehetővé az ingyenes tanulást, ha a diákok vállalják, hogy a diplomázás utáni 10 évben ledolgozzák a felhasznált állami félévek számának kétszeresét, különben vissza kell fizetniük a képzésük díját.

A felméréshez a piackutatók Quacquerelli Symmonds (QS) intézményrangsorát vették figyelembe, így a Szegedi Tudományegyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem költségtérítési összegeivel számoltak. Ez már önmagában torzítja a teljes képet, ám az általuk kiszámolt átlag így sem reális, ugyanis ekkora összeget csak az önköltséges orvosi szakokon kell fizetni.

További belföldi híreink