Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-07 15:57:00

Merkel a kölni támadások alapos kivizsgálását kérte

Angela Merkel német kancellár arra kérte csütörtökön a német hatóságokat, hogy alaposan vizsgálják ki a szilveszter éjszaka Kölnben és más német városokban nők ellen elkövetett támadásokat.

Merkel a kölni támadások alapos kivizsgálását kérte
Angela Merkel német kancellár egy csütörtöki sajtótájékoztatón (Fotó: Reuters)

A rendőrség keddi tájékoztatása szerint eddig mintegy kilencven nő tett rendőrségi feljelentést annak kapcsán, hogy fiatal, többnyire ittas, külföldi származású férfiak fenyegették, szexuálisan zaklatták vagy kirabolták őket szilveszter éjjelén a kölni dóm közelében. 

"Teljes mértékben elfogadhatatlan, ami újévkor történt"

- mondta Merkel Dacian Ciolos román miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően tartott sajtótájékoztatóján Berlinben. 

A kancellár hozzátette, az államnak kötelessége, hogy megtalálja a helyes válaszokat, legyenek azok bármilyen, törvényi vagy a rendőrségi jelenléttel kapcsolatos változtatások.

Merkel emellett a bűncselekményeket elkövető külföldiek lehetséges kiutasítására is utalt.

"Meg kell vizsgálni, hogy minden szükségeset megtettünk-e már a kitoloncolások kapcsán, hogy világos üzenetet küldjünk mindenkinek, aki nem hajlandó betartani jogrendszerünket"

- hangsúlyozta a kancellár.

Hozzátette, a kulturális együttélés alapjairól is el kell gondolkodni Németországban. "És az, amit az emberek joggal várnak el, az az, hogy ezeket a szavakat tettek kövessék" - mondta Merkel. Úgy vélte, a történtek néhány nagyon komoly kérdést vetnek fel az adott magatartásmintákról és arról, hogy bizonyos csoportoknál ténylegesen kimutatható-e az, hogy lealacsonyító módon bántak a nőkkel.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink