Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-07 16:41:00

Lemondott Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya

Lemondott tisztségéről csütörtökön Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya. Döntéséről telefonon tájékoztatta az MTI-t csütörtökön. Mindezt Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szöveség első embere is megerősítette.

Lemondott Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya
Kiss László szövetségi kapitány

A szövetségi kapitányt a szerdán történtek késztették elhatározásra, miután megalázó helyzetbe került Hosszú Katinka sajtótájékoztatóján - indokolta lépését Kiss László, aki 1999 óta látta el mindkét válogatottnál a kapitányi teendőket.

"Én jóindulattal voltam irántuk, semmit sem követtem el sem Hosszúékkal szemben, sem a magyar úszás ellen, hogy ilyen elbánást érdemeljek, mint amilyenben a médiaeseményen részem volt." 

A szerdai sajtótájékoztató végén Kiss László szeretett volna beszélni az úszószövetséggel (MÚSZ) kapcsolatban bírálatokat megfogalmazó Hosszú Katinkával, ám a világ- és Európa-bajnoknő faképnél hagyta a hozzá igyekvő szakvezetőt anélkül, hogy szóba állt volna vele.

"Méltatlan ez az egész" - nyilatkozta az MTI-nek a szakember. "Mi az, hogy nem tudok beszélni egy versenyzőmmel? Korábban négy olimpiáról is aranyéremmel térhettem haza úszóink jóvoltából, s azt kívánom, hogy

Hosszú Katinkáék is éljék át ezt a boldogságot a riói olimpián, amelyen én már nem leszek ott, mert lemondok kapitányi tisztemről"

- közölte Kiss László.


A szerdai sajtótájékoztatón Hosszú felrótta Kiss Lászlónak, hogy - az úszónő állítása szerint - először csak hétfőn, egy órával azelőtt hívta őt, hogy az MTI-ben megjelent a kapitánnyal készült interjú. 

Gyárfás Tamás: Szükség van Kiss Lászlóra

A Magyar Úszó Szövetség elnöke telefonon beszélt Kiss Lászlóval, aki elmondta, hogy már bejelentette lemondását az MTI munkatársának. Gyárfás szerint azért nem őt hívta először, mert "attól tartott, hogy netán meggyőzöm - márpedig neki ebből elege van. Fájdalmas, keserű volt a hangja" - tette hozzá.

A szövetség elnöke Kiss Lászlónak elmondta, nem nyugszik bele a szakember döntésébe,

hiszen változatlanul szövetségi kapitánynak tartja, egyszersmind a világ legjobb edzőjének, aki mindenkor sikerre vezette a magyar úszósportot, és példátlan eredményekkel büszkélkedhet. Szükség van rá, nem fordíthat azoknak hátat, akikhez tartozik - jelentette ki a MÚSZ első embere.

Arra a kérdésre, hogy panaszkodott-e Kiss László Hosszú Katinkára, Gyárfás Tamás azt mondta: szerdán Hosszú Katinka úgy fejezte be a sajtótájékoztatóját, hogy a részéről lezárta a kritikai megnyilatkozásokat, "és ezt én is követni kívánom. Kizárólag a megoldás foglalkoztat, reggel úgy ébredtem, hogy

a vitákból elég, azonnal hívtam is Katinkát, hogy keressük a megoldást, akkor nem értem el".

Gyárfás úgy folytatta, hogy "később számos médium hívott, és éppen az RTL munkatársával beszéltem, amikor láttam a telefonom, hogy Katinka keres - azonnal elbúcsúztam a riportertől, de mire átvettem a hívást, az megszakadt. Utána rögtön visszahívtam, de ekkor már nem vette fel a telefont. Változatlanul eltökélt vagyok, hogy összhangba kerüljünk vele. Ezt követően érkezett Kiss László telefonja, ami, mit tagadjam, szíven ütött."


Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a 24.hu-nak elmondta,

szeretne leülni a 75 éves szakemberrel, hogy meggyőzze a folytatásról, mivel a világ egyik legeredményesebb, legjobb edzőjének tartja.

A megoldásra vonatkozó felvetésre az elnök kijelentette: "immár két embert kell úgymond visszahódítanunk, hívom Katinkát és hívom Kiss Lászlót, mindkettőre szükség van. Tehát nem vagy Katinkára vagy Kiss Lászlóra, hanem Katinkára és Kiss Lászlóra".

"Megvan a logikája annak, amit Hosszú mond"

Sós Csaba, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke szerint a nagy része már megvalósult annak, amit Hosszú Katinka kért, és a sportág vezetői is tettek gesztusokat felé.

Az alelnök az M4 Sport stúdiójában elmondta, hogy sajnálja az ügy alakulását, és megérti, hogy a többszörös világ- és Európa-bajnok

Hosszú Katinkának, valamint amerikai férjének, egyben edzőjének, Shane Tusupnak oka volt nyilvánosságra hozni a konfliktust.

"Azt gondolom, meg nem értésről van szó, amit beszélgetéssel lehet tisztázni" - vélekedett Sós.

Az alelnök hangsúlyozta, hogy a sportolók és a vezetők céljainak és érdekeinek meg kell egyeznie. "Tudomásul kell venni, hogy az olimpia más, mint a többi világverseny. Katinkának az olimpiai arany még hiányzik az éremgyűjteményből, ez külön feszültséggel jár. Ilyenkor minden apró részletet meg akarnak tervezni, ez dicséretes szakmai oldalról, de a MÚSZ-nak is van egyfajta mozgástere" - magyarázta.

dr. sós csabaDr. Sós Csaba
Sós úgy vélekedett, hogy a versenyző nem azért állt már többször is a nyilvánosság elé, mert valakinek kellemetlenséget akar okozni. "Az ő oldaláról megvan a logikája annak, amit mond és csinál. Fél éve vagyok ebben a történetben, de a meg nem értés gyökerei szerintem régebbre nyúlnak vissza. Katinka sem a többiekkel akar szemben állni, nem személyi változást akart,

csak a rendszer nem pont úgy működik, ahogy az megfelelne az ő újfajta felfogásuknak" - folytatta Sós Csaba.

Kiss Lászlót 1993-ban a Magyar Úszó-szövetség alelnökévé választották, majd ugyanebben az évben a női úszó-válogatott edzője lett. 1999-ben nevezték ki a teljes úszóválogatott szövetségi kapitányává.  

Szövetségi kapitányi munkája alatt lett olimpiai bajnok Czene Attila, Egerszegi Krisztina, Kovács Ágnes és szerzett három ezüstérmet Cseh László.

2013 januárjában újabb négy évre meghosszabbították kapitányi kinevezését. 

atv.hu

További belföldi híreink