Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-05 19:08:00

Simicska biztonsági őröket keres azonnali kezdéssel

Az atv.hu értesülései szerint a főváros és a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir közötti hirdetőoszlop háború miatt a cég megerősíti az oszlopok védelmét.

Az oszlopháború első pozitív hozadéka, hogy a Mahir Cityposter Kft. munkahelyeket teremt. A cég azonnali hatállyal várja az okleveles biztonsági őrök jelentkezését, akik akár már ma éjszaka személyesen is megpályázhatják az állásokat a cég telephelyén, sőt azonnal munkába is állhatnak – értesült az atv.hu.

A Mahirnál váratlanul jelentősen megnövekedett az igény a biztonsági feladatokat ellátni képes munkatársakra, akiket sürgősen ki is akarnak vezényelni a hirdetőoszlopok megvédésére.

Bár ez egy igen unortodox módja a munkahelyteremtésnek, de nagyon sok oszlopot kell megóvni a bontástól.

A testükkel akadályozták meg a bontást

Amint arról beszámoltunk, a BBK Közút Zrt. a korábbinál is több bontóbrigádot vezényelt a belvárosba, hogy eltávolítsák a Mahir hirdetőoszlopait. A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cég viszont őrző-védő embereket küldött, akik a testükkel védték az oszlopokat.

A főváros által felbérelt bontócég kedd délután fokozott erővel indult el, hogy egyszerre több helyszínen is bontani kezdjék a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait, azonban több helyszínen is akadályba ütköztek.

A Szent István-bazilika előtti oszlopot négy biztonsági ember állta körül, akik az oszlopnak dőlve akadályozták meg, hogy a daruskocsi odaférjen.

A bontócég az ellenállást látva először összezárta a darut, de csak azért, mert egy még nagyobbat vittek oda. A helyszínre rendőrök is érkeztek, akik felszólították az őrző-védőket, hogy menjenek el az oszloptól, mert a bontás akadályozásával szabálysértést követhetnek el. Igazoltatták a Budapest Közút szerződéses vállalkozóit, az Erzsébet-Teher Fuvarozó Kkt. embereit, és a biztonságiak papírjait is ellenőrizték, de komolyabban nem akartak beleavatkozni a vitába.

A Bazilikánál jelen volt a Mahir felügyelőbizottsági elnöke, Nagy Ajtony Csaba is, aki az Origónak azt mondta: minden jogi eszközzel megakadályozzák a bontást, ebbe pedig „belefér az is, hogy elvágják a kötelet, amivel emelik az oszlopot”.

A bontócég embereit is megpróbálták meggyőzni, hogy jogtalanul bontják a hirdetőoszlopokat, mivel még nem született bírósági döntés arról, hogy jogos-e a főváros szerződésbontása.

Eközben a nagy daruskocsi is megérkezett, a platóján egy már elbontott hirdetőoszloppal. A Bazilika előtti oszlopot egyik oldalról a biztonsági emberek támasztották, a másikról pedig a bontók próbálták megfogni a daru kötelével, de egy idő után feladták a próbálkozást. Később egy másik csapat visszatért, hátha elmentek a védők, de a mahirosok újra megjelentek – írja az Index.

Az Andrássy úton is megpróbáltak elbontani egy oszlopot, de az őrző-védők itt is a testükkel akadályozták a munkát. Az origo tudósítója szerint Nagy Ajtony Csaba és Puskár Anett, a Közgép szóvivője arról győzködték a bontóbrigád vezetőjét, hogy

az Andrássy út a világörökség része, és hozzátartoznak a hirdetőoszlopok is.

Ennek ellenére azok egy részét elvitték, de az egyik oszlopnál megfutamodtak, mivel a munkások úgy ítélték meg, hogy balesetveszélyes lenne kiemelni az oszlopot.

Ezt a két oszlopot tehát sikerült megvédeni, de az Index információi szerint a városban legalább 20 oszlopot elbontottak.

Strasbourghoz fordul Simicska

Ahogy azt korábban megírtuk, a Fővárosi Közgyűlés tavaly szeptemberben egyoldalúan mondta fel a Mahir Cityposzter Kft-vel a 2006-ban kötött, 25 évre szóló szerződést. A cég közölte, hogy bírósághoz fordul és a Fővárosi Törvényszéktől azt kérte, hogy a per idejére tiltsa meg a bontást.

Egy decemberi fideszes előterjesztés elfogadásával azonban a Fővárosi Közgyűlés arról is döntött, hogy ha a Mahir december 31-ig nem bontja el hirdetőoszlopait, akkor azt a cég költségére el fogják végeztetni.

Január másodikán el is kezdték a munkákat, a nap végére a főváros cége 13 oszlopot távolított el a közterületekről.

simicska lajosSimicska Lajos

A Mahir Cityposter Kft. vasárnap visszahelyezte a lebontott hirdetőoszlopokat.

Simicska Lajos cége minden elbontott hirdetési oszlopa után külön kártérítési pert indít a főváros ellen, emellett az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az uniós normák megsértése miatt – tudta meg az atv.hu.

atv.hu

További belföldi híreink