Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-05 13:51:00

Letartóztatások Kölnben: migránsbandák tartják rettegésben a várost

A kölni polgármester összehívta a rendőrségi válságstábot, miután közel 80 nő tett feljelentést szexuális támadásokról és molesztálásokról, amelyek szilveszterkor történtek a városban.

Letartóztatások Kölnben: migránsbandák tartják rettegésben a várost

A város központi pályaudvara környékén történt támadások sokkolták Németországot. A beszámolók szerint az inzultálásokban mintegy 1000 részeg fiatal vett részt. 

Wolfgang Albers rendőrfőnök a bűnözés "teljesen új dimenziójának" nevezte az incidenst, melynek a résztvevői elmondása szerint arab és észak-afrikai férfiak voltak. 

Hasonló támadások voltak Hamburgban is, de a legsúlyosabbak Köln ikonikus katedrálisa közelében történtek. A német média beszámolói szerint legalább egy nőt megerőszakoltak, sokakat pedig fogdostak, tapogattak. 

A legtöbb esetben a támadók ki is rabolták áldozataikat. Kiderült, hogy egy önkéntes rendőrnőt is molesztált egy részeg fiatalokból álló banda. 

Az egyik rendőr azt nyilatkozta, ez csak a jéghegy csúcsa. Nagyon sokan - köztük a városi rendőrfőnök - amiatt aggódnak, mi fog történni februárban, amikor több százezer embert várnak az utcákra a kölni karneválra. 

Habár több rendőrt is kivezényeltek a pályaudvar környékére, a legtöbb esetet nem tudták megakadályozni. Valószínűsítik azt is, hogy sok nő nem is tett feljelentést az őket ért inzultusról. 

Henriette Reker kölni polgármester "szörnyűnek" minősítette a támadásokat és kijelentette: "Nem hagyjuk, hogy törvényen kívülivé váljon ez a terület." A polgármester amiatt is aggódik, hogy a támadások miatt a turisták félnek majd a városba jönni. 

A német igazságügyi miniszter is bejegyzést tett közzé Twitter oldalán. Heiko Maas azt ígérte, minden felelőst bíróság elé állítanak, és nem fogják tolerálni a nők elleni támadásokat. 

A Kölner Stadt-Anzeiger információi szerint a rendőrség a gyanúsítottak nagy részét már ismerte a pályaudvar körül elkövetett rablások és tolvajlások kapcsán. A hatóságok most a mobiltelefonos felvételeket és a biztonsági kamerák által rögzített képeket tanulmányozzák. 

Hamburgban is több nő tett feljelentést, miután a Reeperbahnon molesztálták és kirabolták őket.

Hasonló esetek történtek Stuttgartban is. 

Egy a kölni pályaudvarnál szolgálatot teljesítő rendőr elmondta, nyolc gyanúsítottat vettek eddig őrizetbe. "Mindannyian menedékkérők, akik a tartózkodási engedélyük másolatát hordozták maguknál."

A német belügyminiszter elítélte a nők elleni kölni támadásokat

Thomas de Maiziere riasztónak nevezte a történteket, és kijelentette, hogy azokat nem lehet eltűrni. Mint mondta, a nők elleni szexuális támadások aljas cselekedetek és nem elfogadhatóak, az elkövetőket pedig fel kell kutatni.

"Egy jogállamban nem lehet hagyni, hogy azok az emberek, akik a mi városainkban békésen ünnepelnek, ilyen támadásoknak legyenek kitéve" - hangsúlyozta a tárcavezető. Mint mondta, új dimenziót jelent, hogy ilyen nagy számú, nyilvánvalóan migrációs háttérrel rendelkező személy követte el ezeket a visszaéléseket, ugyanakkor ez nem vezethet ahhoz, hogy a Németországban az üldöztetés elől védelmet kereső menekülteket általánosságban gyanúsítsák.

atv.hu

További belföldi híreink