Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2016-01-04 12:08:00

Strasbourghoz fordul Simicska Lajos

Simicska Lajos cége minden elbontott hirdetési oszlopa után külön kártérítési pert indít a főváros ellen, emellett az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az uniós normák megsértése miatt – értesült az atv.hu.

A Simicska-Orbán háború legújabb frontja tavaly karácsony előtt nyílt azzal a fővárosi közgyűlési határozattal, amely kifejezetten a Mahir oszlopai miatt módosította a közterületek használatáról szóló rendelkezéseket. A cég reklámfelületeinek (760 oszlop) elbontására az év utolsó napjáig tűztek ki határidőt a döntéshozó képviselők.

Amint az várható volt, a Mahir füle botját sem mozdította a felszólításra, és jogi útra terelte az ügyet. Ez azonban nem tántorította el a fővárost, hogy rögtön az újév első hétvégéjén saját cégével, a BKK Közúttal szerezzen érvényt érdekeinek.

Simicska egy védelmi cég embereivel igyekezett gátolni a bontási munkálatokat, ám így is egy tucat oszlop esett áldozatul a műveletnek.

Másnap (vasárnap) aztán a Mahir Cityposter Kft. – sokak meglepetésére – visszahelyezte a hengerfelületeket eredeti helyükre.

A fordulat láttán a Fővárosi Önkormányzat a rendőrséghez fordult, arra hivatkozva, hogy mivel a bíróság elutasította Simicska cégének kérelmét, a BKK Közút munkálatai nem ütköztek jogszabályba. Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok úgy nyilatkozott, hogy a bontás költségeit a Mahir-re kívánják terhelni, illetve a munkát akadályozó őrző-védő kft elveszítheti megrendeléseit a fővárosban.

magyar györgyMagyar György

Megromlott barátság

A Mahir-t képviselő Magyar György ügyvéd három szóval írta le az atv.hu-nak a hirdetőoszlopokkal kapcsolatos fővárosi eljárást: lopás, rongálás, önbíráskodás. Mással ugyanis nem magyarázható szerinte, hogy miként merészelte a megbízott alvállalkozó bírósági végrehajtás nélkül elbontani az oszlopokat.

Az ügyvéd levélben jelezte a BKK Közút vezetősége felé, hogy a birtokvédelem hatályos szabályai alapján Simicska Lajos cégének joga van önhatalommal megvédeni és visszaszerezni a tulajdonát képező felületeket, továbbá a jogellenes fellépések ellen bírósági eljárásokat kezdeményezni.

Magyar szerint az elbontott és elszállított oszlopokat tulajdonképpen ellopták, még akkor is, ha pillanatnyilag éppen őrzik azokat valahol. Rendeltetésüknek megfelelően ugyanis már nem használhatók, pótlásuk és a rájuk ragasztandó plakátok újbóli előállítása pedig súlyos milliókba kerül. Ezek nélkül viszont a Mahir nem tudna szerződésszerűen teljesíteni megrendelői felé és elmaradt haszna is keletkezik az átmeneti kiesésből.

Az ügyvéd úgy véli, azért is méltánytalan a főváros eljárása, mert

Simicska Lajos cége 3 ezer ingyen plakátot biztosít számukra évente,

ráadásul a főváros kulturális eseményeinek reklámjait is 70 százalékos kedvezménnyel értékesítette amellett, hogy évi 270 millió használati díjat fizet az oszlopok által elfoglalt területért.

Perhegyek

A Mahir Cityposter Kft. már novemberben bírósághoz fordult az ügyben, amelynek első tárgyalása január 11-én lesz. Itt ütköztetik először a megfelelő fórumon jogi álláspontjaikat a vitázó felek – magyarázta Magyar György, hozzátéve: ennek az eljárásnak a jogerős befejezése és számukra kedvezőtlen alakulása után lehetett volna csak megkezdeni az oszlopok elbontását.

Simicska Lajos cégének megbízásából Magyar indított egy olyan pert is, amelyben 600 milliós, letétbe helyezendő kárbiztosítékot követelnek a fővárostól az okozott kár miatt. Továbbá oszloponként egy-egy birtokháborítás miatti kártérítési pert is kezdeményeztek, és

mivel a Mahir Cityposter Kft 50 százalékban német tulajdonú, ezért a strasbourgi bírósághoz is fordulnak az uniós normák megsértése miatt.

További belföldi híreink