Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-12-30 19:18:00

Ennél ügyetlenebb merénylőt még nem látott a világ

Életfogytig tartó börtönre ítélt a londoni központi büntetőbíróság szerdán egy házaspárt terrortámadás előkészítéséért. A férfi a Twitteren árulta el az akció részleteit, közvetítette a próbarobbantásait, még tanácsokat is kért követőitől. A felesége finanszírozta az előkészületeket.

Ennél ügyetlenebb merénylőt még nem látott a világ

A 25 éves Mohammed Rehman és 24 éves felesége, Sana Ahmed Khan a 2005-ben Londonban elkövetett öngyilkos merényletsorozat tizedik évfordulóján akart újabb pokolgépes merényletet végrehajtani a brit fővárosban.

A londoni büntetőbíróság - utcájáról kapott, közismert nevén az Old Bailey - szerdai ítélete alapján Rehmannak legalább 27, feleségének minimum 25 évet kell rács mögött töltenie, mielőtt feltételes szabadlábra helyezésük szóba kerülhetne.

bevásárló központban robbantott volnaBevásárló központban robbantott volna

Az eljáró bíró az ítélet indoklásában kiemelte, hogy a házaspár az Iszlám Állam nevű terrorszervezet "dzsihádra szólító felhívásának" akart eleget tenni.

A brit biztonsági szolgálatok azután figyeltek fel a merénylet előkészületeire, hogy Mohammed Rehman a Twitter üzenőportálon részleteket tett közzé a tervezett akcióról, abban a hiedelemben, hogy üzeneteit csak Twitter-profiljának követői látják. Rehman még javaslatokat is kért arra, hogy a merényletet a hatalmas nyugat-londoni Westfield bevásárlóközpontban, vagy a londoni metróban hajtsa-e végre.

tanácsot kért a követőitőlTanácsot kért a követőitől

A Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának egységei május 28-án vették őrizetbe a házaspárt lakhelyén, a Londontól nyugatra fekvő Reading kisvárosban, de az ügyről csak a bírósági eljárás végén tettek közzé részleteket.

bombakísérleteit is közzétette a twitterenBombakísérleteit is közzétette a Twitteren

A tárgyaláson elhangzott, hogy a rendőrök a lakásban hatalmas mennyiségű, robbanószerkezet készítésére is alkalmas vegyszert találtak, amelyet Rehman az eBay online kereskedési portálon vett. A merényletre készülő terroristajelölt még próbarobbantásokat is végrehajtott kertjében, és ezekről videofelvételeket is készített, amelyeket a rendőrök szintén megtaláltak.

a londoni metró is szóba kerültA londoni metró is szóba került

Az előkészületeket a vád szerint Rehman jómódú családból származó felesége finanszírozta.

A tíz évvel ezelőtti londoni robbantássorozatot, amelynek évfordulójára Rehman az újabb merényletet tervezte, 2005. július 7-én négy brit állampolgárságú muszlim merénylő követte el. Az öngyilkos terroristák három metrószerelvényt és egy városi buszt robbantottak fel, saját magukon kívül 52 utast megölve. A súlyos sérültek száma meghaladta a hétszázat.

"nem rossz egy amatőrtől, lol" - írta twitter oldalára"Nem rossz egy amatőrtől, LOL" - írta Twitter oldalára

Ez volt az 1988 karácsonya előtt Skócia légterében elkövetett, 270 emberéletet kioltó repülőgéprobbantás óta a legvéresebb nagy-britanniai terrorcselekmény.

atv.hu / MTI

További belföldi híreink