Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-12-21 10:30:00

"Nálunk a legnagyobb az esélye, hogy belehal" Drámai levelet írt 64 orvos

Az 1001 orvos hálapénz nélkül nyilvános Facebook csoport oldalán tették közzé azt a nyílt levelet, amelyben az egészségügyi államtitkárnak és a magyar állampolgároknak üzennek. A levelet 64 orvos írta alá.

"Nálunk a legnagyobb az esélye, hogy belehal" Drámai levelet írt 64 orvos

Az Index számolt be róla, hogy 64 orvos levelet címzett a magyar társadalomhoz és Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárhoz. 

A nyílt levelet az 1001 orvos a hálapénz ellen Facebook csoportban tették közzé. Az üzenetben három sarkalatos problémát emelnek ki az orvosok: a hálapénzt, az egészségügyi dolgozók fizetését és a gyógyító munka feltételeit. 

"A hálapénz olyan közös korrupciónk, amelynek a hálához már régen semmi köze, mindenki a saját vagy hozzátartozója biztonságáért aggódva fizeti. Pontosabban a biztonság illúziójáért, mert az ellátás egyéni szintjén az orvos úgyis tehetetlen marad. A hálapénzzel ugyanis nem tudja megváltani az összeomló rendszert, abból nem lehet ápolót foglalkoztatni, vagy modern gyógyszert venni. Higgye el, amit az orvos meg tud tenni, az pénz nélkül is módjában áll. A hálapénz legkárosabb hatása a kölcsönös bizalom rombolása mellett az, hogy felülírja a szakmai szempontokat: ellehetetleníti a fiatalok képzését és rontja az ellátás színvonalát, mert nem képességek és minőség szerint oszlik meg" - írják. 

A hálapénz meglétét a "családfenntartáshoz elégtelen fizetések" is fenntartják az orvosok szerint, akik sértő cinizmusnak tartják a Miniszterelnökség és az EMMI álláspontját az ügyben. 

A harmadik témaként a gyógyító munka feltételeit határozták meg. Példaként a következőt írják: "Az omló, penészes falak és az ehetetlen étel sajnos csak a díszlet. Az orvos frusztráltságát e körülményeknél jobban indokolja az a tehetetlenség, amit a rendszer hibája miatt meg kell tapasztalnia. Vegyük példának a daganatos betegségek halálozási arányát, melyben Magyarország az OECD tagállamok utolsó helyén áll. Ez azt jelenti, hogy ha valakinél rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak, nálunk a legnagyobb az esélye, hogy belehal."

A levélben megemlített adatok szerint Magyarországon a kezeléshez szükséges készülékekből feleannyi jut 100 ezer lakosra, mint Szlovákiában, vagy Csehországban.

A magyar állampolgárokhoz is címzett levélben arra kérik az embereket, hogy szánjanak a jövőjükre "30 másodpercet". Az orvosok által megfogalmazott három kérdésből álló üzenetet kérik elküldeni az Emberi Erőforrások Minisztériumának. 

1) Milyen határidőt ad a hálapénz "kikopására"?
2) Milyen konkrét lépéseket tesz 2016-ban az orvos és szakdolgozó elvándorlás mérséklése és az orvos és szakdolgozói felsőoktatási képzés megerősítése érdekében?
3) Mikorra hív össze kerekasztalt, ahol a kormányzat figyelembe veszi a társadalom, az egészségügyi érdekképviseletek, és a gazdaság képviselőinek véleményét?

atv.hu

További belföldi híreink