Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-12-19 08:23:00

Heim: úgy kerültem a kitiltási ügybe, mint „Pilátus a krédóba”

Heim Péter nem tud róla, hogy szerepelne az Egyesült Államokból kitiltott magyarok listáján, és meglepetéssel vette tudomásul, hogy a kitiltási üggyel összefüggésben felmerült a neve. Ezt a Százavdég Gazdaságkutató volt vezérigazgatója az ATV Szabad szemmel című műsorában mondta péntek este. Heim telefonon válaszolt Mészáros Antónia kérdéseire.

Mint ismert: vádat emeltek a tavalyi kitiltási botrány egyik érintettje ellen – jelentette be péntek délelőtt a fővárosi főügyész.

Tábor Viktor, aki egyébként a CBA központi cégének résztulajdonosa a vád szerint a Századvégre, pontosabban Heim Péterre, a Századvég Gazdaságkutató egykori vezérigazgatójára hivatkozva azt állította egy amerikai tulajdonú étolajgyártónak, hogy képes elintézni az étolaj áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentését.

Heim a Szabad szemmelben beszámolt róla, hogy négy héttel ezelőtt hallgatták meg az ügyben, és nem volt róla tudomása, hogy ki lenne tiltva az Egyesült Államokból. A Századvég Gazdaságkutató volt vezérigazgatója elmondta: amikor a 2014 őszén kirobbant kitiltási üggyel kapcsolatban felmerült, hogy érintett lenne a kitiltási botrányban, cáfolta, hogy bármilyen kapcsolata lett volna az ügyben áldozatként érintett Bunge étolajgyártóval, és kijelentette: soha semmilyen korrupciós ügyben nem vett részt.

Arra a kérdésre, hogy amikor először fölmerült a neve, mint az Egyesült Államokból kitiltottak egyikéé, miért nem kérdezett rá, hogy ki van-e tiltva az országból, Heim Péter azt felelte:

bizonyos dolgokkal nem foglalkozik. Ha egy ügyben felvetik a nevemet és én teljesen ártatlan vagyok, miért foglalkozzak vele?

 – tette föl a kérdést a Századvég Gazdaságkutató volt vezérigazgatója. Heim többszöri műsorvezetői kérdésre is kijelentette, az elmúlt egy évben nem érdeklődött az Egyesült Államok hatóságainál az ügyben. Mint elmondta: korábban 2003-ban, majd 2014-ben járt az Egyesült Államokban.

A volt vezérigazgató nem tud róla, hogy ellene nyomoztak volna a magyar hatóságok a kitiltási ügyben, és ahogy fogalmazott, tanúkénti meghallgatásakor viszonylag egyszerű volt tisztáznia magát, hiszen sem a Bungéval, sem más amerikai vállalattal nem volt kapcsolata. Állítása szerint Tábor Viktort nem ismerte és korábban nem is hallott róla, és soha nem keresték meg lobbisták, hogy intézzen el ezt-azt a kormánynál. Egyben felhívta a figyelmet, hogy 2011. szeptemberétől már nem vezérigazgatója a Századvég Gazdaságkutatónak, és igazgatósági elnökként nem folyik bele a cég operatív ügyeibe. Mint mondta, nincs rálátása arra, hogy a Századvéget keresik-e cégek és lobbisták azért, hogy a kormánynál előnyösebb helyzetbe kerüljenek.

Mint elmondta: fogalma sincs, miért éppen a Századvég és az ő neve jutott Tábor Viktor eszébe, amikor a vád szerint meg akarta téveszteni az amerikai étolajgyártót. Ezen a ponton ismét megerősítette, hogy soha senkit nem ismert a Bungéból.

Heim egyébként úgy érzi, hogy úgy került az ügybe, mint „Pilátus a krédóba”, 

egyben közölte: amennyiben az ügyészség nyilvánosságra akarja hozni a tanúmeghallgatás során elhangzott válaszait, megteheti. Ismét leszögezte: sem Táborral, sem a Bungéval nem volt kapcsolata és soha senki nem tett neki arra vonatkozó ajánlatot, hogy valamit ki kéne lobbizni.

A lelkiismeretem tiszta, aki ismer, tudja, hogy soha életemben semmilyen korrupciós cselekedetben nem vettem részt

 – jelentette ki Heim Péter, hozzátéve: megdöbbent, hogy egyáltalán fölmerült a neve az ügyben. Mint mondta: nyugodtan meg lehet nézni a telefonjait, emailjeit, ezekből kiderül, hogy soha semmilyen kapcsolatban nem volt az ügy szereplőivel.

Azt, hogy Ibolya Tibor fővárosi főügyész „véletlenül” bedobta a nevét a délelőtti sajtótájékoztatón, Heim nem kívánta kommentálni. Mint mondta, a főügyész ő szabad döntése, és őt nem különösebben zavarja, hogy előkerült a neve, mivel nem részese az ügynek.

Arra a kérdésre, amely szerint összeegyeztethetőnek tartja-e, hogy a Századvég egyszerre dolgozik piaci szereplőknek és a működési terepüket szabályozó kormányzatnak, Heim azt mondta: az ezen a piacon mozgó szereplők esetében ez a kérdés éppúgy felvethető, mint a Századvégnél. A volt vezérigazgató nem tud róla, hogy átesett volna nemzetbiztonsági ellenőrzésen, de el tudja képzelni. Munkája során ugyanakkor nem fért hozzá minősített adatokhoz. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink