Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-12-07 08:00:00

Napüdvözlet, hattyúpóz: újra jógázhatnak a diákok testnevelésórán

A tavaly tavasszal, társadalmi ellenállás hatására megbukott Diákrelax program jelen állás szerint új köntösben tér vissza a tornatermekbe. A gyerekek az új testnevelési stratégia keretében sajátíthatják el a jóga, a relaxáció és a meditálás mozgáskultúráját.

Országszerte egyelőre 4 ezer iskola testnevelési gyakorlatába épültek be azok az új módszerek, amelyeket a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) kiemelt projektje, a T.E.S.I. (Testnevelés az Egészségfejlesztésben Stratégiai Intézkedések) keretében dolgoztak ki – mondta el Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára a projekt novemberi záró rendezvényén.

szabó tünde, az emberi erőforrások minisztériumának sportért felelős államtitkára (forrás: mti)Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára (Forrás: MTI)

Balogh Gábor, az MDSZ elnöke ugyanitt arról tájékoztatta hallgatóságát, hogy az utóbbi egy évben 8 ezer tanító és testnevelő tanár vett részt a 30 órás továbbképzésben, de természetesen minden kolléga rendelkezésére áll az „új tartalmakra, minőségi fejlesztésre törekvő kiemelt projekt keretében” elkészült A testnevelés tanításának didaktikai alapjai című szakmódszertani kézikönyv.

Az új módszerek között van a jógaalapú mozgásprogram, a stresszkezelés és relaxáció alkalmazása is – számolt be az elnök a fejleményekről.

Egyszer már megbukot

A 2012-2013-ban a megújított Nemzeti Alaptanterv a kerettanterv részévé tette ugyan az iskolai meditációt és autogén tréninget, ám az

főleg civil és egyházi ellenállásra 2014 tavaszán kikerült a kötelezően ajánlott kategóriából.

Pedig addigra a Diákrelax program megálmodója, Bagdy Emőke által vezetett Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület csaknem ezer testnevelő tanár – nem ingyenes – átképzését végezte el egy 60 órás tanfolyam keretében.

A civil ellenállás jegyében a magyarországi és határon túli magyar protestánsokat tömörítő szervezet,

a Biblia Szövetség, valamint a Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága és a pasaréti református egyházközség is eljuttatta kritikáit a döntéshozók, illetve a nagy nyilvánosság elé.

Hivatkozásaikban a lelkiismereti és vallásszabadság súlyos sérelméről, a szakmai szervezeteknek az előkészítésből való kifelejtéséről, a módosult tudatállapotban rejlő testi-lelki kockázatokról és a keleti vallások előretöréséről beszéltek.

A program bevezetése ellen még Facebook-csoport is szerveződött Meditáció Ellenes Mozgalom az Oktatásért néven, amely rövid idő alatt csaknem 2 ezer támogatót szerzett a közösségi oldalon. A hozzájuk érkezett visszajelzésekből az aktivisták arra a következtetésre jutottak, hogy

sok tanulót taszított lelkiismereti konfliktusba az autogén tréningek és egyéb meditációs gyakorlatok kötelező jellege, ráadásul ennek folytán a diákok akaratuk ellenére kerültek szembe a tanári tekintéllyel.

A kötelező relaxáció és az autogén tréning alkalmazását a hírek szerint az iskolák egy része a szakképzett tanerő hiányára hivatkozva szabotálták el, míg az egyházi iskolák világnézeti összeférhetetlenség alapján saját tanterv akkreditáltatása felé indultak el. Végül az Emberi Erőforrások Minisztériuma bejelentette, hogy 2014. januárjától a program kikerült a tartalmi szabályozók dokumentumaiból. Valójában azonban csak annyi történt, hogy a „relaxáció” és „autogén tréning” kifejezések helyére a „stressz- és feszültségoldás” szavak kerültek.

A hátsó ajtón visszajött

Az új rendszerű testnevelési stratégiát kormányzati megrendelésre kidolgozó MDSZ történetesen a Bagdy Emőke vezette Magyar Ralaxációs és Szimbólumterápiás Egyesületet kérte fel egy módszertani kézikönyv elkészítésére.

A több mint száz módszert tartalmazó anyag 2015 tavasza óta minden testnevelő számára elérhető, és a testnevelés óra keretében alkalmazható relaxációs gyakorlatokkal, illetve a meditációs technikák alapjainak lefektetésével éri el a korábban száműzött Diákrelax program célkitűzéseit.

bagdy emőke (forrás: facebook.com)Bagdy Emőke (Forrás: facebook.com)

A Magyar Pszichiátriai Társaság idén májusi országos nagygyűlésén Bagdy Emőke moderálásával lezajlott vitaülésén a szakemberek ennek ellenére azt sérelmezték, hogy egyelőre csupán a mindennapos testnevelésen keresztül vehetik ki részüket a diákság egészségfejlesztéséből, holott valójában az úgynevezett A Lelki egészséget szolgáló pedagógiai/pszichológiai módszerek alkalmazása és a művészetek bevonása pillérben tudnák igazán hatékonyan kifejteni tevékenységüket.   

Alternatív módszerek

Az MDSZ szerint azért szükséges új módszertani elemekkel bővíteni a testnevelést, mert „az elmúlt évtizedekben bevett és használt gyakorlatok újragondolása” nélkül nem tudnak megfelelni a Nemzeti Alaptanterv elvárásainak. „Fel kell tehát tárnunk a mára már megkérdőjelezhetőnek mondható eljárásokat és be kell mutatnunk a testnevelőknek az alternatív, korszerű módszereket” – áll az erről szóló tájékoztatásban, amely azokról a kiadványokról (7 könyv és 6 oktatófilm) is beszél, amelyek sorvezetőként szolgálhatnak a testnevelőknek a megújult metodológiájú tanórákhoz.

A kiadványokat már idén valamennyi érintett iskola számára nyomtatott formában leszállította az MDSZ.

Ezek között találjuk a Stresszkezelés és relaxáció alkalmazása a testnevelésben című kiadványt, illetve a Jógaalapú mozgásprogram az iskolai testnevelésben című könyvet a hozzá tartozó oktatófilmmel.  

a napüdvözlet gyakorlatsor A Napüdvözlet gyakorlatsor

Utóbbi tartalomjegyzékéből megtudhatják a tanárok – s így a diákok is – mi is a jóga, milyen jótékony hatásai vannak a jógaalapú mozgásprogramnak, illetve hogy hogyan kell felépíteni az erről szóló tanórát.

A gyakorlatsorok című fejezeten belül például 10-14 évesek számára találunk 11 elemből álló Napüdvözlet gyakorlatot, amely a vélelmezett ősi rítus mozdulatait szimulálja. De van itt jógaalapállás és lótuszülés elsajátítása a relaxációhoz, hattyúpóz, teljes jógalégzés, váltott orrlyukú légzés és sastartás is, amely segíti a két agyfélteke összehangolását.

a lótuszülésA lótuszülés

Kérdéseinkkel megkerestük Szabó Tündét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkárát, aki kollégáján keresztül későbbre ígért tájékoztatást.

Ajánlom

További belföldi híreink