Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-12-05 09:38:00

Medgyessy: a Magyar Idők és a Népszabadság is félreértett

Medgyessy Péter szerint a Magyar Idők című lap rosszul idézte azt a mondatát, amely szerint nem tudja azt mondani, hogy tapinthatóbb lenne ma a korrupció Magyarországon, mint a Gyurcsány- vagy a Bajnai-kormányok idején volt.

 

A volt miniszterelnök az ATV Szabad szemmel című műsorában azt mondta, hogy az a véleménye:

ellenkezőleg, a jelenség szerinte tapinthatóbb, sőt más minőségű ma a korrupció, mint a korábbi kormányok idején volt, és a hazai és a nemzetközi közvéleményt is nagyon foglalkoztatja a jelenség. 

Medgyessy emlékezetes nyilatkozatával kapcsolatban arra kérte Mészáros Antóniát, hogy ha klasszikusokat idéz, akkor idézze őket pontosan, de azt nem árulta el, hogy magát vagy a Magyar Időket tekinti-e klasszikusnak.

A volt kormányfő szerint azért más minőségű ma a korrupció Magyarországon, mint 2010 előtt volt, mert ma – sok esetben kétharmados – törvényekkel legalizálva folynak korrupciós jelenségek az országban. Medgyessy – legalábbis a Szabad szemmelben elhangzottak szerint – nem támogatja a közbeszerzési törvény módosítását, amelynek értelmében állami vezetők nem közös háztartásban élő hozzátartozói is indulhatnak állami tendereken.

Arra a kérdésre, hogy a saját miniszterelnöksége idején mennyire érezte tapinthatónak a korrupciót az országban, Medgyessy Péter azt mondta:

az állam túlterjeszkedése önmagában a korrupció melegágya, ezért nem merné azt állítani, hogy a saját miniszterelnöksége idején ne lett volna korrupció. 

Azt a kérdést viszont, hogy miniszterelnöksége idején tisztában volt-e azzal, hogy van korrupció a kormányában, „barátságtalan” kérdésnek minősítette. Azt mondta: mire úgy érezte, hogy ez ügyben lépni kell, akkor egy kényszerhelyzet miatt lemondott.

Mészáros Antónia emlékeztette rá a volt miniszterelnököt, hogy lemondásakor az SZDSZ-hez kötötte az akkori kormány korrupciós ügyeit. Medgyessy Péter erre úgy reagált, hogy nem akar foglalkozni ezzel az üggyel, de hozzátette, annak idején nem azt mondta, hogy az SZDSZ-ben van korrupció, hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Miután a műsorvezető emlékeztette rá, hogy annak idején nem így fogalmazott, Medgyessy lehetségesnek nevezte, hogy 2004-ben is rosszul idézte őt a sajtó (az interjú annak idején a Népszabadságban jelent meg).

Medgyessy Péter szerint kormányfőként ő is tehetett volna többet a korrupció ellen, ahogy minden miniszterelnök tehetett volna.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink