Itthon

2015-11-28 10:51:00

Gulyás: a kvótarendszer hazug, életidegen és végrehajthatatlan

Úgy tudom, a TEK legutóbbi akcióival kapcsolatos kérdések nagy része tisztázódott – mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke az ATV Szabad szemmel című műsorában a belügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakkal kapcsolatban.

Mesterházy Attila MSZP-s országgyűlési képviselő szerint ugyanakkor az elmúlt napok egyik tanulsága, hogy a TEK főnöke „nem egy celeb”, és Hajdu Jánosnak nem lenne szabad meggondolatlanul nyilatkoznia.

Gulyás Gergely szerint a kormánynak régóta az az álláspontja, hogy a külső schengeni határokat le kell zárni, a belső határok nyitottságát viszont meg kell védeni. Emlékeztetett rá, hogy a magyar kormány álláspontja január óta a külső schengeni határok megvédése és az Európába érkezők – akik között vannak menekültek, migránsok és terroristák is – tömegének ellenőrzése.

Nem mi idéztük elő azt a helyzetet, ami ma Európában kialakult – tette hozzá Gulyás Gergely.

A kvótarendszer üzenete hazugság, hiszen azt közvetíti az érkezőknek, hogy Európa be tudja őket fogadni. Ha a külső schengeni határvédelmet nem érvényesítjük, akkor a belső schengeni határ kerül veszélybe

– mondta az Országgyűlés alelnöke.

Arra a felvetésre, hogy Magyarországon keresztül tízezrek, köztük lehet, hogy párizsi merénylők is regisztrálatlanul áramlottak át Nyugat-Európa felé, Gulyás azt mondta: Görögországgal és Olaszországgal ellentétben Magyarország sokáig igyekezett mindenkit regisztálni szeptember 5-ig. Az akkori német kormányzati bejelentés után azonban – a déli határzár elkészültéig – lehetetlen volt a regisztráció rendszerét fenntartani.

Mesterházy szerint az MSZP egyetért a kormánnyal a schengeni határok védelmében, de szerinte probléma, hogy a kormányzati politika összemossa a politika a terrorizmust a menekültekkel és a muszlim vallással. Szerinte ez egy belpolitikai célú tudatos összemosás, amit ő inkorrekt eljárásnak tart, amelynek célja eszkalálni a problémát, pedig szerinte csitítani kéne a félelmeket és enyhíteni a bizonytalanságot.

Ez szerinte nem azt jelenti, hogy a  menekülthullámmal nem érkezhettek terroristák Európába.

Gulyás szerint senki nem állítja, hogy a menekültek jelentős részben ne a terroristák vagy egy polgárháború elől menekülnének. Ám Európa önsorsrontó, amikor válogatás nélkül naponta tízezrével engedi be az embereket, akik között vannak terroristák, ezért a migrációs hullám igenis növeli a terrorizmus kockázatát.

A másod- és harmadgenerációs uniós állampolgárok által elkövetett terrorcselekmények pedig a korábban érkezettek integrációjának kudarcát jelzik szerinte. Úgy látja: a mostani migrációs hullámmal Európa évtizedekre vásárol be magának egy megoldhatatlan integrációs problémát. A migrációval szembeni igazi érv nem a most érkezettek, hanem a már Nyugat-Európában születettek részvétele a terrorcselekményekben.

Mesterházy szerint nem igaz, hogy az integráció mindenhol megbukott, és veszélyesnek tartja a menekültekkel kapcsolatos általánosítást. Szerinte Európa védelme nem zárja ki a szolidaritást.

Gulyás ezzel szemben úgy látja: miközben Magyarország nem akar párhuzamos társadalmakat saját területén, de toleráns azokkal az országokkal szemben, amelyek megtűrnek az ilyen társadalmakat, de ugyanezt a toleranciát elvárja a maga irányába is. 

Mesterházy szerint a kvótarendszer alapján Magyarországra kerülő 2000 ember nem lenne képes párhuzamos társadalmakat létrehozni, miközben három év alatt közel 10 ezer kínai érkezett Magyarországra, akik szintén nem változtatták meg az ország kultúráját. 

Gulyás szerint a kvótarendszer életidegen, végrehajthatatlan és meghívólevelet jelent több millió ember számára. Mesterházy szerint viszont a védelem követelménye nem lehet ellentétes a humanizmus eszményével.

atv.hu

További belföldi híreink